Danas dodela nagrada u okviru Vidovdanskih svečanosti

Basara SLobodan Zubanović
FOTO: Dom kulture Gračanica

Manifestacija „Vidovdanske svečanosti“, koju su u skoro jednomesečnom periodu obeležile mnogobrojne aktivnosti, približava se svom kraju. Uoči obeležavanja Vidovdana danas će u porti manastira Gračanica biti dodeljene nagrade učesnicima manifestacije.

Žiri manifestacije „Vidovdansko pesničko bdenije”, koja se održava u Gračanici, koji je radio u sastavu: prof. dr Bojana Stojanović Pantović (predsednica), Gojko Božović (član) i Žarko Milenković (član), doneo je odluku, da ovogodišnju nagradu „Zlatni krst kneza Lazara“ za zaokružen književni opus i životno delo ponese pesnik i esejista Slobodan Zubanović iz Beograda za „obiman, artistički utemeljen i poetički dosledno izveden pesnički opus“.

„Subjekt Zubanovićeve poezije jeste lirski hroničar, suštinski zainteresovan za svoje vreme i dostupni prostor, za svakodnevicu koja mu je data i za iskušenja koja ta svakodnevica podrazumeva. Otuda u Zubanovićvim stihovima toliko slojeva modernog i savremenog jezika, ali i toliko slojeva stvarnosti – od uličnih prizora Beograda, preko sremskih pejzaža, do digitalnih svetova interneta“, zaključuje žiri u obrazloženju.

„Gračanička povelja“ pripala je pesniku Đorđu Nešiću iz Bijelog Brda kod Osijeka, za „pesme duboko ukorenjene u pesničku i nacionalnu tradiciju i sudbinu“.

Žiri ističe, da su pesme „Đorđa Nešića u dijalogu sa pesničkim precima i onom linijom srpskog pesništva koja je lirski beležila sve patnje, bol i stradanja nacije kojoj pripada“.

Danici Vukićević, pesnikinji iz Beograda, pripao je „Kondir Kosovke devojke“ za „postojanje lirskog, ženskog ja ili junakinje, koja neurozu svakodnevnih dešavanja (odrastanje, zaljubljivanje, rastajanje, ljudska komunikacija, odnos prema porodici, društvu, bogu, smrti) neprestano smešta u jezgro vlastitog postojanja“, podvlači žiri.

Nagrada „Pero despota Stefana Lazarevića“ pripala je pesniku Petru Matoviću iz Požege.

„Petar Matović, vodeći je glas svoje pesničke generacije koja, ispitujući nasleđe visokog modernizma (Lalić, Hristić, Radović), obitava na njegovim granicama, objavljujući se kao svojevrsna poezija tranzicije lirskog junaka i sveta koji ga okružuje“ ističe žiri.

Nagrade će biti uručene dobitnicima danas u porti manastira Gračanica.

Prema ranijoj najavi gračaničkog Doma kulture, dodela nagrada planirana je za 20.00 sati, kada se održava i „Vidovdansko pesničko bdenije“.

Sa druge strane, žiri za dodelu likovnih nagrada na Vidovdanskim svečanostima za 2022. godinu, koji je radio u sastavu: mr Petar Đuza, redovni profesor slikarstva u penziji, Nebojša Jevtić, istoričar umetnosti i msr Maja Todić, akademska slikarka, doneo je odluku, da se nagrada za celokupni umetnički opus „Longin“, dodeli akademiku Svetomiru Arsiću Basari, za „stvaralaštvo koje je odraz snage i neraskidivo vezano sa sudbinom njegovog naroda“, istakao je žiri.

„Njegovo stvaralaštvo postaje angažovano sa naglaskom na duhovno i nacionalno biće, povezano sa Kosovom, kosovskom stvarnošću, koja se očituje u kosovskom predanju“, poručili su.

Nagrada „Dimitrije Popović“ za najuspešnijeg mladog učesnika na likovnoj koloniji „Vidovdan 2022“ pripala je Zvezdani Gerić iz Štrpca.

Ove dve nagrade dodeljene su u subotu u galeriji Doma kulture „Gračanica“, gde je ujedno svečano otvorena izložba sa 24. Vidovdanske likovne kolonije.

Pročitajte još:

Otvaranje izložbe sa likovne kolonije radova i uručivanje nagrada večeras GračaniciPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.