Dan pobede nad fašizmom u K. Mitrovici: Ruske zastave i Putinov lik

Danas se obeležava Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope. Završetak Drugog svetskog rata i početak stvaranja Evropske unije – zvaničnici proslavljaju širom sveta. Na ulicama Moskve – srpski predsednik, Aleksandar Vučić, učestvovao je, zajedno sa ruskim predsednikom Putinom u šetnji besmrtnog puka. Na ulicama Kosovske Mitrovice ruske zastave i Putinov lik.

Dan pobede nad fašizmom u gradu na Ibru obeležen je u Mitrovičkom dvoru svečanom akademijom. Organizovano je više aktivnosti: Izložba fotografija, himna "Bože pravde", interpretacija pesme Konstantina Simonova "Čekaj me i ja ću sigurno doći", koreografija najmlađih iz vrtića "Dečija radost" uz rusku numeru, recital na ruskom, obraćanje zvaničnika i izvođenje pesme "Ovo je Srbija". 

Danas kada je pobedu nad najvećim zlom koje je čovečanstvo iznedrilo, u Moskvi proslavljaju potomci boraca pobedonosne Crvene armije, to činimo i mi – poručio je zamenik direktora Kancelarije za KiM, Dušan Kozarev.

Kaže da su "Srbi u prelomnim istorijskim događajima bili uvek oslonjeni na Rusiju i ruski narod i verovali su u rusku nepobedivost".

"Danas, u vreme kada se mnoge vrednosti koje je čovečanstvo gradilo vekovima i milenijumima relativizuju geopolitički sukobi, predstavljaju kao puko sučeljavanje interesa, mnogi bi želeli da zaboravimo da je u istoriji bilo nedvosmislenih sukoba dobra i zla, i da smo Rusi i mi u tim sukobima uvek bili na strani dobra," dodao je, navodeći:

"Čak i da želimo da zaboravimo na tu činjenicu, grobovi ruske braće razasutih po srpskoj zemlji nas na to podsećaju. Srpski narod je ponosan na svoju anti-fašističku tradiciju, a i danas se gnuša svih ideologija zasnovanih na mržnji i negaciji drugih. Za dobro koje nam je učinjeno vraćaćemo dobrim, zlo koje nam je naneto, umećemo da pamtimo."

Ipak, nada se da će Evropa koja je, podsetio je, bila poprište dva svetska rata – "ostati verna anti-fašizmu i da ćemo i mi biti ravnopravni deo takve Evrope".

"Neka naša lica kao u prošlosti i nadalje budu lica dobra, i neka takva budu  naša dela. Nije li uostalom to i naš kosovski zavet? Smrt fašizmu, srećan praznik!" – završio je Kozarev svoje obraćanje, pred zaposlenima u institucijama, gostima, kao i srpskim poslanicima kosovske skupštine.

"Država Srbija je svakodnevno sa srpskim narodom na KiM, pomaže i pomagaće," poručio je predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić. Na Dan pobede nad fašizmom najavio je i izgradnju preko 80 novih stambenih jedinica do kraja godine.  

Kozarev je prethodno sa predstavnicima lokalne samouprave položio venac na spomenik rudarima u Kosovskoj Mitrovici, odavši počast junacima iz narodnooslobodilačke borbe.

U Kosovskoj Mitrovici je lep i sunčan dan. Na ulicama Mitrovčani i zastave; srpske i ruske. Osim zastava, Mitrovica je osvanula izlepljena posterima sa Putinovim likom. Ovi posteri zalepljeni su i preko prozorskih nalepnica sa oznakom Evropske unije na juče zvanično otvorenim prostorijama EU info-centra u pešačkoj zoni, a u neposrednoj blizini glavnog mosta koji se još uvek nalazi u procesu tzv. revitalizacije. Šefica kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova otvorila ih je juče.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.