Dan pobede nad fašizmom obeležen u Kosovskoj Mitrovici

Dan pobede nad fašizmom obeležen je danas i u Kosovskoj Mitrovici. Nakon školskog časa posvećenog ovom danu, u osnovnoj školi "Sveti Sava", polaganja venaca na spomenik borcima u Drugom svetskom ratu, izložbe ratnih fotografija i promocije zbornika naučnih radova, održana je i centralna manifestacija – na glavnom trgu, u blizini spomenika Knezu Lazaru. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, uprkos jučerašnjoj najavi, nije prisustvovao ovim događajima. O tome čitajte u POSEBNOJ VESTI. Obeležavanju je, uz predstavnike mitrovičkog opštinskog privremenog organa i SUBNOR-a, ipak prisustvovao drugi zvaničnik ove kancelarije – zamenik direktora, Dušan Kozarev.

Kozarev: Srbi platili najveću cenu

Poslušajte šta je na Dan Evrope poručila šefica Kancelarije Evropske unije u Prištini, Natalija Apostolova:

"Srpski narod je u Drugom svetskom ratu, zajedno sa našim sugrađanima – Jevrejima i Romima, bio na spisku za istrebljenje. Postao je žrtva genocida, masovnog istrebljenja i svoje postojanje danas duguje svom otporu i onima koji su pobedi nad zlom dali najveći doprinos i platili najveću cenu. Zato se danas uz srpske trobojke ovde vijore i trobojke bratskog ruskog naroda," kazao je on.

Iz Kosovske Mitrovice danas je, kako je naveo, celom svetu uputio poruku: 

"Nema dobrih i loših ideologija mržnje, niti šovinizma koji se može pravdati višim političkim interesima. Niko svome narodu ne čini dobro, želeći zlo drugom narodu i Balkan je pun grobova koji nas podsećaju na tu činjenicu."

Poslušajte kakvu poruku je danas uputila Visoka predstavnica EU, Federika Mogerini.

Spirić: Odlučni smo da se borimo za opstanak

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, istakao da je reč sloboda ona koju Srbi na KiM-u najviše cene.  

"Srpski narod odlučan je da se bori za opstanak i to će uspeti uz jedinstvo koje je potrebno. Sećamo se onih predaka koji su dali živote za nas. Neka mir bude trajan i večan," naveo je.

Kako se danas obeležava i Dan Evrope, u Kosovskoj Mitrovici je i Informativni i kulturni centar, takođe, sprovodio celodnevne aktivnosti, kao i onaj u Prištini. Za večeras je zakazan i koncert grupe "Vrooom" u mitrovičkom klubu "Krim".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.