Daka: Imamo obavezu izvršavanja presude Vrhovnog suda

Sastanak CIK-a
Foto: Indeksonline

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Danas, na sastanku koji održava Centralna izborna komisija, predsednica ovog tela Valjdete Daka, izjavila je da odluka Vrhovnog suda obavezuje CIK da počne sa prebrojavanjem glasova iz dijaspore koji su sa zakašnjenjem stigli na Kosovo, a za koje je prethodno Izborni panel za žalbe i predstavke odlučilo da se ne broje, prenosi Zeri.info.

Brojanje svih glasova, ili da se prihvate glasovi iz dijaspore?

KoSSev: Međutim, pre nego da započne sastanak Centralne izborne komisije, kosovski mediji su preneli da je Valjdete Daka (Valdete Daka), najavila mogućnost „opšteg prebrojavanja glasova“ s obzirom na to da „postoje žalbe političkih partija i kandidata za poslanike“.

Međutim, ono što je Daka u izjavi za kosovski javni servis dan ranije rekla je zapravo to da je zbog žalbi političkih partija i kandidata moguće da se konačni rezultati objave i početkom decembra, iako je to još uvek nepoznato. Kako je rekla, sve zavisi od toga kakve će odluke doneti Izborni panel za žalbe i predstavke na žalbe kandidata.

„Imamo presudu Vrhovnog suda i na osnovu nje, dužni smo prebrojati glasove dijaspore. Mislim da nema potrebe da komentarišemo ovu presudu, imamo obavezu i ne verujem da imamo šta da dodamo. Sviđalo nam se ili ne, imamo zakonsku obavezu da je sprovedemo onakvu kakva jeste i sigurno ćemo je sprovesti“, rekla je Daka.

I dok su se članovi pokreta Samoopredeljenja složili s odlukom Vrhovnog suda, član LDK u CIK-u, Sami Hamiti, izjavio je da bi odluka Vrhovnog suda bila loš presedan.

„Tačno je da nas presuda obavezuje, ali smatram da je to vrlo loš presedan i verujem da ćemo imati problema na ostalim izborima ako ne sednemo i dobro ga razmotrimo“, rekao je.

Predstavnik PDK u CIK-u, Iljir Gaši, postavio je pitanja nakon odluke suda o 4600 glasačkih listića koji su stigli iz dijaspore, šta će se uraditi sa 1700 ostalih glasačkih listića koji su kasno stigli, odnosno 17. oktobra.

„Na osnovu odluke kojom se bavimo sa 4600 koverti, odluka Vrhovnog suda nema nikakve veze sa ostalih 1700 glasova koji su stigli 17. oktobra. Promenjen je i zakon odlukom Vrhovnog suda zato što smo mi pred činom da ne znamo kako da primenimo zakon koji je na snazi – šta ćemo uraditi sa 1700 paketa (glasova prim.red.) koji su stigli 17 oktobra“, zapitao je Beriša.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.