(Daily Mail) Izgubljena generacija: Stotine mladića i devojaka napustili Kosovo da se bore za ISIS

“Stotine mladih kosovskih muškaraca i žena napuštaju svoju domovinu kako bi se pridružili ISIS-u u Siriji, ostavljajući zbunjene roditelje za sobom,” ovako u svom jučerašnjem izdanju piše britanski Daily Mail o odlasku Albanaca sa Kosova u rat za Islamsku državu. Oni citiraju izvore iz Kosovske policije koji su izneli podatak da je oko 300 muškaraca i 36 žena koji su iz “većinski muslimanske zemlje od 1, 8 miliona stanovnika” otišli da se bori na strani ISIS-a. To čini da je ovo po glavi stanovnika u Evropi najviša stopa odlaska u ISIS, uz Bosnu i Hercegovinu.

U tekstu sa naslovom – “Izgubljena generacija: Očajni roditelji otkrivaju da su stotine mladića i devojaka napustili Kosovo kako bi se borili za ISIS u Siriji” roditelji sa Kosova opisuju kako je došlo do toga da se čitava generacija tinejdžerki – njihovih ćerki, zavede radikalnim islamom, nakon što su njihovi muževi otišli u Siriju da se pridruže teroristčkoj organizaciji.

Neke od njih su, piše ovaj britanski list, otišle u Siriju za svojim muževima čije radikalne poglede dele, dok su druge otišle same, verujući da idu u svetu misiju, a neznatan broj njih se vratio.

Nakon rata, humanitarne organizacije iz arapskih zemalja uspostavile su jako prisustvo na Kosovu, piše dalje Daily Mail, i one su organizovale, uz časove učenja čitanja Kurana, i časove informatike i engleskog jezika, dok su mnogi mladići sa Kosova dobili stipendiju da se školuju za imame u Saudijskoj arabiji, Egiptu i drugim arapskim zemljama.

Na Kosovu je, uprkos tome što se radi o sekularnom društvu – postalo uobičajeno videti žene u burkama i pokrivene velom, a muškarce u pantalonama sa kraćim nogavicama i dugačkim muslimanskim bradama. 

Ovaj britanski list donosi priču o nekoliko pripadnica ISIS-a sa Kosova među kojima je i dvadesettrogodišnja Ćamilje Tahiri. Oni citiraju neimenovani bezbednosni izvor koji tvrdi da Ćamilje zapravo predvodi ženski kamp ISIS-u i to kao glavna za vrbovanje Albanki iz regiona.  

U kampu koji ona vodi, postoje desetine žena i devojaka sa Kosova, iz Albanije i Makedonije, rekao je ovaj izvor. Na njenom Fejsbuk profilu nalaze se slike na kojima ona pozira naoružana pored svog supruga Besima, za kojeg policija tvrdi da je u borbi poginuo, ali je Ćamilje odlučila da ostane u Siriji i nakon njegove pogibije.

Ovaj list navodi i mere koje kosovske vlasti  preduzimaju kako bi suzbile aktivnosti širenja radikalnog islama, poput donošenja zakona o zabrani učešća u konfliktima u inostranstvu, pominjući i da su one alarmirane nakon priče o najtraženijem pripadniku ISIS-a sa Kosova – Ljavdrimu Muhadžeriju.

I Albanija i Makedonija, kao i Bosna i Hercegovina, suočavaju se sa istim problemom, piše dalje Daily Mail, ali Kosovska policija priznaje da najevići broj boraca ISIS-a, po glavi stanovnika, dolazi sa Kosova. 

Iz Albanije je 29 žena otišlo u Irak i Siriju da se bori na strani ISIS-a, dok je ukupan broj državljana Albanije do 150. Broj ISIS boraca iz Makedonije nije bio dostupan.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.