Dačić: Uvođenje sankcija Rusiji – prečica do nezavisnog Kosova u UN

Ivica Dačić
FOTO: Ana Paunković

Socijalisti se protive uvođenju sankcija Rusiji, ulasku Srbije u NATO, ali i nezavisnosti Kosova i Metohije, poručio je Ivica Dačić, predsednik SPS-a, sa predizbornog skupa koalicije SPS-JS-Zelenih Srbije, održanog juče u Užicu.

Kazao je da je Srbija „suočena sa velikim rizicima, zbog rusko-ukrajinskog sukoba“ i dodao da bi „uvođenje sankcija Rusiji bila prečica do nezavisnog Kosova i Metohije u UN“, prenosi Danas.

„Zemlje koje su razbijale teritorijalni integritet Srbije i proglasile Kosovo državom neće povući priznanje, kada pominju usaglašavanje politike sa EU u vezi uvođenja sankcija Rusiji“, kazao je Dačić.

Poručuje da ne samo da neće da povuku priznanje, već i da žele da Kosovo uvedu u Evropsku uniju, Savet Evrope, UN:

„A Srbija treba da uvede sankcije Rusiji koja može da stavi veto u UN na članstvo Kosova?“, upitao je Dačić, ocenjujući da Srbiju ne treba da interesuje „ni Istok, ni Zapad, već sopstveni interesi“.

Dačić je, međutim, danas, studentima Beogradske bankarske akademije prilikom njihove posete Skupštini, kazao da Zapad i Istok imaju razumevanja za poziciju Srbije prema Ukrajini.

„Naša pozicija u vezi sa Ukrajinom je nepromenjena i danas kada u Ukrajini traju sukobi. Kao i u proteklih osam godina, tako i sada, dobili smo puno razumevanje za naše stavove i na Zapadu i na Istoku“, rekao je Dačić 21, prenosi RSE.

Dačić je rekao i da zategnuti odnosi sa Ukrajinom traju najmanje osam godina i da su još 2014. godine Rusiji na Zapadu uvedene sankcije zbog aneksije Krima.

Kaže da je Srbija od prvog trenutka isticala da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, uključujući i Krim, „zato što i sami tražimo da se isto poštuje i u našem slučaju“.

Podsetio je da je na stav Beograda da je nelegalna samoproglašena nezavisnost.

Dačić je obrazložio da je Srbija odlučila da ne uvodi sankcije Rusiji jer „ekonomske sankcije i bilo koja druga vrsta pritisaka ne mogu biti način za rešavanje međunarodnih problema“.

Podsetimo, Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji, nakon što je ova zemlja napala Ukrajinu.

Međutim, Srbija je 2. marta potpisala rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, zajedno sa još 140 zemalja, kojom se izražava zabrinutost zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Zvaničnici Evropske unije (EU) su od tada u više navrata uputili poruke Srbiji da se uskladi sa spoljnom politikom EU po pitanju sankcija Rusiji.

Sa druge strane, kako je juče potvrđeno iz Delegacije EU u Beogradu za FoNet, Evropska unija nema planove za uvođenje bilo kakvih sankcija Srbiji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.