Dačić sa ambasadorima: Nasleđe na KiM fizički ugroženo i izloženo pokušajima revizije istorijskih činjenica

Dačić
FOTO: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, održao je brifing za ambasadore akreditovane u Beogradu povodom kandidature Srbije za Izvršni savet UNESCO-a za period od 2023-2027. Govorio im je o planovima zvaničnog Beograda, bogatom kulturnom nasleđu Srbije, ali im se i požalio da je ono na teritoriji Kosova ugroženo.

„Kao mala evropska zemlja koja je privržena poštovanju fundamentalnih principa u međunarodnim odnosima, zasnovanih na međunarodnom pravu i Povelji Ujedinjenih nacija, Srbija se zalaže za jačanje multilateralizma kao osnove za naše dalje aktivnosti i delovanje u širim međunarodnim okvirima. U tom okviru, vidimo i našu kandidaturu za Izvršni savet Uneska, organizacije sa mandatom da kroz međudržavnu saradnju i dijalog u oblasti obrazovanja, nauke i kulture doprinese trajnoj izgradnji mira“, poručio je Dačić na jučerašnjem prijemu.

Konstatuje da je uloga UNESCO-a danas još značajnija i još vidljivija nego u proteklom periodu.

Izbori, na kojima će biti doneta konačna odluka u vezi sa kandidaturom Srbije, održaće se 15. i 17. novembra u Parizu, tokom 42. zasedanja Generalne konferencije.

Dačić je ambasadorima ujedno poručio da je Srbija izuzetno bogata raznovrsnim kulturnim nasleđem koje obuhvata period od praistorije do kulturnih celina savremenog doba.

„Vrhunac srpskog srednjovekovnog umetničkog izraza na najreprezentativniji način je predstavljen u četiri srpska manastira na Kosovu i Metohiji upisanih na Listu svetske baštine: Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija i Bogorodica Ljeviška“.

Kulturno istorijsko nasleđe na Kosovu i Metohiji gde se nalazi 1300 svetinja čini stub našeg nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta

Sa druge strane, Dačić im je poručio da ovo nasleđe, „ne samo da je konstantno izloženo pokušajima preimenovanja i revizije nepobitnih istorijskih činjenica“, već i da je duži niz godina fizički ugroženo.

„Sa žaljenjem konstatujem da se ovi spomenici nalaze i na Listi UNESCO-a u opasnosti zbog konstantnih napada, pretnji i rizika sa kojima su naš narod i naša zaostavština na Kosovu i Metohiji u kontinuitetu suočeni“, rekao je Dačić.

Dodaje i da su međunarodne snage sa zadatkom da čuvaju srpsku kulturnu baštinu, raspoređene samo na pojedinim kulturnim dobrima.

„Verujem da su Vam detaljno poznate tragične činjenice kada je reč o našoj kulturnoj baštini na Kosovu i Metohiji i permanentna ugroženost njene zaštite“, poručio je Dačić ambasadorima.

Pročitajte još:

Eparhija: Neosnovane su optužbe da neovlašćeno obnavljamo svoje verske objekte; Podsetili na Aneks 5 Ahtisarijevog planaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.