Dačić: Odbijen zahtev Kosova za učlanjenje u INTERPOL

Generalna skupština INTERPOL-a odbila je na današnjem zasedanju zahtev za prijem Kosova u ovu međunarodnu bezbednosnu organizaciju i to uprkos višemesečnom lobiranju Prištine, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Iz Prištine, sa druge strane, nema potvrde ove vesti, ali je ranije danas iz kosovskog MUP-a saopšteno da će se GS INTERPOL-a baviti pitanjem njihovog članstva, te da delegaciju Kosova, u Indoneziji – predvodi Skender Hiseni.

"Iako se Kosovo mesecima pripremalo i poslalo note svim zemljama članicama, Generalna skupština INTERPOL-a odbila je sve zahteve za stavljanje na dnevni red zasedanja dodatnih tačaka o prijemu u članstvo. Kosovo je još u aprilu 2015. godine podnelo zahtev za članstvo, ali Izvršni komitet INTERPOL-a do dana današnjeg nije prihvatio taj predlog," naveo je Dačić, ističući da je tako "propao još jedan pokušaj" Kosova za prijem u ovu organizaciju.

Iako je zahtev za članstvo podnet ove godine, Kosovo za učlanjenje aktivno lobira od 2015. O tome čitajte u našoj podstranici "Lobiranje kosovske diplomatije".

Ističe i da se time, posle UNESCO-a, "još jednom potvrdilo da jednostrani potezi Kosova", u vezi sa članstvom u međunarodne organizacije – "ne nailaze na podršku kao ranije", što je, ističe, "rezultat i velike aktivnosti Vlade Srbije na razobličavanju takve politike".

Foto: Hiseni i Madžuni danas na zasedanju GS-a Interpol-aIako se Priština nije oglasila povodom ove vesti, ranije danas je iz kosovskog MUP-a potvrđeno da će se GS INTERPOL-a baviti upravo pitanjem članstva Kosova.

"Kosovo je apliciralo za članstvo, a u zavisnosti od toka razgovora o kriterijumima za učlanjenje, biće odobren pregled aplikacije za članstvo Kosova," naveli su, uz potvrdu da ministar ovog ministarstva, Skender Hiseni, boravi u Indoneziji zajedno sa direktorom Kosovske policije, Skenderom Hisenijem.Kako Kosovo nije član INTERPOL-a, ni EUROPOL-a, poternice koje INTERPOL podiže za građane Kosova se raspisuju posredstvom UNMIK-a. UNMIK je još 2002. potpisao memorandum o razumevanju sa INTERPOl-om, prema kojem se uređuju svrha saradnje, način razmene informacija i modaliteti saradnje, a UNMIK ima pravo i da pristupa INTERPOL-ovim telekomunikacionim sistemima i bazama podataka. UNMIK, međutim, prema ovom memorandumu ima i ista prava kao i zemlje članice INTERPOL-a, te može i da zahteva objavljivanje poternica svih vrsta, uključujući i crvene, što je tokom prošle godine i učinjeno, kada su raspisane poternice za 16 Srba sa KiM-a za navodne ratne zločine. 

Srbija je, sa druge strane, primljena u INTERPOL, u okviru Savezne Republike Jugoslavije, na Generalnoj skupštini INTERPOL-a 24. septembra 2001. godine, u Budimpešti. Nakon prestanka postojanja državne zajednice Srbije i Crne Gore 2006. godine, Republika Srbija je kao sukcesor održala status države članice INTERPOL-a. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.