Dačić nakon Grenelove posete: Hoće li i SAD prestati da lobiraju za Kosovo?

Dve poruke obeležile su posetu američkog izaslanika Ričarda Grenela, jedna upućena Prištini da mora da ukine takse a Beogradu da treba da obustavi kampanju protiv nezavisnosti Kosova. Te dve stvari nisu poredive i ne mogu da se stavljaju u istu ravan, rekao je za RTS ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upitavši hoće li i SAD prestati da lobiraju za Kosovo. Dačić ujedno Grenelovu izjavu da nema mnogo vremena za postizanje sporazuma tumači kao poruku upućenu Prištini, a zbog toga što takse još uvek nisu ukinute.

Poruke koje je doneo Grenel nisu nove i sličan stav je zauzela i tzv. Kvinta rekao je Dačić gostujući u Jutarnjem programu.

„Predsednik Vučić je ponovio Grenelu da te dve stvari ne mogu da se dovode u istu ravan… Takse pre svega moraju da se ukinu a Srbija nije uvodila takse kada je Priština vodila kampanje za priznavanje nezavisnosti“, poručio je Dačić.

A kada je reč o zaustavljanju kampanje povlačenja priznanja, Dačić postavlja pitanje hoće li SAD prestati da lobiraju za Kosovo?

„Ako svi hoće, mi smo spremni da postignemo moratorijum – da Kosovo ne pokušava da se učlani u međunarodne organizacije… ali onda mora da stane i lobiranje velikih zemalja za Kosovo, kao i lobiranje za prijem Kosova u međunarodne organizacije. Promenila se slika i odnos snaga i to njih boli. Od 193 zemalja članica UN 93 priznaje nezavisnost Kosova, 95 ne priznaje i pet zemalja je u nekom fluidnom stanju“, istakao je Dačić.

U svakom slučaju, ukoliko takse budu bile ukinute i ukoliko svi žele da se postigne dogovor o prestanka sveokupnog lobiranja, Srbija je takođe na to spremna, navodi Dačić, ali i dodaje:

„Ukoliko ne, mi radimo svoj posao i dalje, nikoga ne provociramo, to je u opisu posla naše države“.

Poseta Grenela, prema mišljenju ministra spoljnih poslova, ima pozitivan predznak jer akcenat stavlja na ekonomske teme i to su korisne inicijative, poručio je Dačić, ali i dodao da ova poseta pokazuje i promenjenu poziciju američke administracije u smislu da se zalaže za kompromisno rešenje.

Podsetimo, izaslanik američkog predsednika, Ričard Grenel, nakon jučešnjeg sastanka sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, najavio je da su, osim uspostavljanja avio-linije Beograd-Priština, započeti razgovori i o uspostavljanju železničke linije na istoj relaciji. Rekao je da je saglasnost za ovaj korak dobio i od Beograda i Prištine, te da će pregovori o detaljima sporazuma započeti već u ponedeljak u Berlinu.

Komentarišući navode Grenela da rok za postizanje sporazuma nije određen, ali i da nema mnogo vremena, Dačić ocenjuje da je ova poruka prvenstveno upućena Prištini.

„Mislim da je to pre svega poruka za Prištinu. Jer, da budemo sada iskreni, ta priča da je Priština toliko tvrdoglava da neće da ukine takse to može da se priča kao bajka, ali da bi Priština to uradila, potrebno je da se izvrši mnogo veći pritisak na Prištinu. A ko će to izvršiti ako ne SAD“, dodao je Dačić.

Trenutnu situaciju u Prištini ocenjuju kao posledicu unutarpolitičkih odnosa i jednostranih akata a među kojima su upravo i takse zbog čega je dijalog blokiran.

„Ovo o čemu Grenel priča su prateće aktivnosti u dijalogu. Suštinski dijalog se trenutno ne vodi zbog taksi a sve manje se spominje i Briselski sporazum koji nije realizovan od strane Prištine pre svega kada je reč o formiranju ZSO“, ističe Dačić.

Kada je reč o situaciji u Crnoj Gori posle izglasavanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti ministar Dačić kaže da sukoba na relaciji Beograd-Podgorica nema, ali da se Srbija brine za položaj Srba u Crnoj Gori.

„Srbija da je i pomislila da donese nešto nalik takvom zakonu do sada bi dobila teške kritike od međunarodne zajednice. Međutim, izgleda da je mnogima nevažno što u Crnoj Gori živi 29 odsto Srba. Mi se ne slažemo sa ovim zakonom ali i sa položajem Srba u Crnoj Gori. Crna Gora nema neprijatelja u Beogradu, mi poštujemo nezavisnost Crne Gore ali oni moraju da poštuju Srbe koji su rođeni i žive tamo“, rekao je Dačić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.