Dačić: Kosovo ne priznaje 95 zemalja u UN, 93 priznaju, a pet je „fluidno“

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da 95 zemalja ne priznaje Kosovo, da je 93 zemlje koje ga priznaju, a da je pet država „fluidno“.

„Kada je Srbija krenula u priču utvrđivanja koje zemlje su priznale Kosovo bilo ih je 113“, rekao je Dačić na konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Palestine Rijadom Al Malikijem.

Danas 93 zemlje u odnosu na 113, koliko ih je bilo pre dve godine, priznaju Kosovo.

Dačić je naveo i da 95 zemalja ne priznaje Kosovo, a da je pet zemalja „fluidno“ – Egipat, Peru, Oman, Gvineja Bisao i Dominikanska Republika.

Šef srpske diplomatije je rekao da, prema sadašnjem odnosu zemalja koje priznaju odnosno ne priznaju Kosovo, bilo koja predložena odluka u Generalnoj skupštini UN ne bi mogla da prođe.

Kako je naveo, za odluku je od 193 članica Generalne skupštine UN potrebno 97 glasova. Dačić je rekao da zna da bi Rusija uložila veto u Savetu bezbednosti UN, ali da „Srbija mora da se osigura i ako se to ne desi“.

Šef srpske diplomatije rekao je da „državna akcija“ vezana za Kosovo „nije usmerena ni protiv koga, već da joj je cilj zaštita nacionalnih interesa“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.