Dačić: Ako se posvađamo sa Rusijom oni će pustiti Kosovo kroz Savet Bezbednosti

Ivica Dačić
FOTO: Ana Paunković

Nosilac izborne liste koalicije Socijalističke partije Srbije (SPS), Jedinstvene Srbije i Zelenih Srbije, Ivica Dačić ocenio je danas da će u slučaju da se Srbija „posvađa“ sa Rusijom, Moskva „pustiti“ da nezavisnost Kosova prođe kroz Savet Bezbednosti UN-a.

Ivica Dačić je ponovio da Srbija poštuje princip teritorijalnog integriteta, uključujući kako je rekao, i Ukrajinu, ali je i dodao da je jedinstven stav državnog rukovodstva da „u ovom trenutku“ neće uvoditi sankcije Rusiji.

„To bi bilo političko samoubistvo Srbije“, kazao je Dačić za Radio-televiziju Vojvodine (RTV).

Ponovio je da je „apsolutno“ protiv članstva Srbije u NATO i za status vojne neutralnosti iako, kako je rekao, to podrazumeva i brojne pritiske na Beograd.

„Alergičan sam kad one zemlje koje su srušile princip teritorijalnog integriteta priznanjem Kosova sada govore o tome kao svevažećem principu. Ne može akcija bombardovanja srpske dece da bude ‘Milosrdni anđeo’, a vi da osuđujete Rusiju za gađanje civilnih ciljeva, što je naravno za osudu. Pričamo o tome da je nekom dozvoljeno da krši taj princip, a nekom nije“, kazao je lider socijalista.

Navodeći da Srbija nikad ne treba da prihvati nezavisnost Kosova, Dačić je ocenio da bi trebalo nastaviti politiku povlačenja priznanja nezavisnosti.

„Za nas ne dolazi u obzir da prihvatimo jednostrano proglašenu nezavisnost pod pritiskom. Srbija treba da postigne kompromis, mora da se nastavi dijalog i da se traže rešenja“, rekao je Dačić.

Dodao je da će Srbija ponovo pokrenuti proces povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova ukoliko Priština bude podnela formalni zahtev za članstvo u međunarodnim organizacijama.

„Mi smo se Vašingtonskim sporazumom obavezali na moratorijum na povlačenja priznanja, ali ako bi Priština podnela formalni zahtev za članstvo, a takvog zahteva do sad nije bilo, onda bi to značilo da sporazum više ne postoji. Zato je bolje za njih da se okrenu razgovorima jer ako prekrše sporazum, biće suočeni sa teškim posledicama jer će još zemalja povući priznanje“, rekao je Dačić.

Nova/BetaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.