Zeri: „Ćutnja kosovskih vlasti zbog nelegalnih registarskih tablica na severu“

Foto: KoSSev

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

U severnim opštinama na Kosovu, Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu, i dalje cirkulišu vozila sa nelegalnim registarskim tablicama, sa skraćenicom „KM“ (Kosovska Mitrovica), koje građani ovih opština registruju na teritoriji Srbije.

Zvaničnici kosovske policije kažu da nemaju političko naređenje da zaustave promet vozila registarskih oznaka „KM“.

Briselski sporazum o slobodnom kretanju, koji je postignut jula 2011. godine u tehničkom dijalogu između Kosova i Srbije, predviđao je da svi vlasnici vozila sa prebivalištem na Kosovu moraju da koriste registarske tablice „KS“ (Kosovo) ili „RKS“ i da se tako uklone iz upotrebe registarske tablice, koje je Srbima na Kosovu izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Takve registarske tablice su imale skraćenice „KM“ (Kosovska Mitrovica), „PR“ (Priština), „UR“ (Uroševac), „PZ“ (Prizren), „GL“ (Gnjilane). Zvanična Priština ih je smatrala i, i dalje ih smatra, ilegalnim.

To je za Radio Slobodna Evropa potvrdila bivša ministarka za dijalog Edita Tahiri, koja naglašava da je ovaj sporazum počeo da se primenjuje u decembru 2011. godine

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.