Čudo od Voza: Umesto simbolike na Sever stigla ROSU

Voz koji je u subotu, uz pompeznu najavu, u 08:30 krenuo sa glavne železničke stanice u Beogradu – za Kosovsku Mitrovicu, zaustavljen je u Raški, po odluci premijera Srbije, Aleksandra Vučića, kako bi "sprečio krvave sukobe". Voz nije stigao, ali su stigle tenzije između Beograda i Prištine, prema nepodeljenoj oceni svih strana – najviše od kada je započeo briselski dijalog. Šta kažu poznavaoci prilika sa srpske strane na Kosovu i u Beogradu?

Samardžić: Srbima nije stigao ni voz,  ni simbolika, već specijalne jedinice na Severu i strah

"Slučaj voz" pokazuje svu krhkost procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine, koji "odmeravaju mišiće", kaže analitičar i kolumnista iz Peći, Veljko Samardžić.

"Odmeravanje mišića pregovaračkih strana, što je suština ove afere, sa dugim cevima kosovskih specijalnih jedinica na Severu Kosova i stvaranjem atmosfere straha, zamagljuje pitanje kakva su rešenja postignuta u vezi sa prometom ljudi i roba između Srbije i Kosova," ističe Samardžić.

On podseća na to da je kosovska granična policija nedavno blokirala ulaz za autobuse iz Srbije, tražeći da imaju registrovanu međunarodnu liniju, ali i da je autobuski saobraćaj ubrzo profunkcionisao i to bez objašnjenja o epilogu ovog zahteva.

"Sa druge strane, ako znamo da je već sutradan, u Kosovsku Mitrovicu stigao redovan voz iz Kraljeva, onda ostajemo dodatno zbunjeni ovom situacijom," objašnjava Samardžić.

Na pitanje da li, uprkos svemu, Srbi, ipak, znaju šta se dogodilo, Samardžić kaže:

"Jedno je sigurno, kosovskim Srbima nije stigao ni voz,  ni simbolika koju je trebalo da donese. Dobili su specijalne jedinice na Severu i strah, ma gde na Kosovu živeli. Ovo drugo, na žalost, nije samo simbolika."

Radosavljević: Čudo od voza – moglo je drugačije, bez pompe i euforije, bez oslikavanja

Konkretniji je bio drugi kosovski Srbin. Direktor lokalne TV "Mir" i opštinski odbornik u Leposaviću, Nenad Radosavljević, smatra da bi voz stigao u Kosovsku Mitrovicu da je bio ispraćen bez, kako kaže, pompe i euforije, ali i oslikavanja:

"Voz je postao čudo i politički problem bez ikakvog razloga, a moglo je da bude drugačije. Da je voz bez oslikavanja unutra i transparenata spolja, bez pompe i euforije, u subotu pošao iz Beograda, čak ne i iz Kraljeva – odakle inače saobraća godinama, problema, siguran sam, ne bi bilo. Ne bi putnici voza na kraju autobusom putovali od Raške do Mitrovice. Ne bi ROSU, protivno Briselskim dogovorima, ulazila na Sever Kosova. Ne bi predstavnici vlasti iz Beograda morali u izjavama da pominju opkoljavanje, rat i ulazak vojske na Kosovo, radi odbrane srpskog naroda na Severu. Ne bi došlo do nesuvislih izjava odlazeće američke administracije i nespretnih izjava iz Brisela. A Briselski razgovori ne bi bili dovedeni u pitanje, ili čak, isto tako, neophodne evropske integracije."

Učinjena nepovratna šteta: Nije bilo iskrenih namera iz Beograda i dobre volje iz Prištine

Radosavljević dodaje da to što pruga od Lapova do Kosovske Mitrovice decenijama nije rekonstruisana i tehnički nije usklađena sa evropskim standardima, kao i to što je voz donacija iz Rusije, koji, inače, ispunjava sve tehničke zahteve – ne predstavlja problem, sa druge strane, za ovaj voz – da stigne u Kosovsku Mitrovicu.

"Problemi su, dakle, samo iskrene namere iz Beograda i dobra volja iz Prištine. A nije bilo ni jednih, ni drugih," pojašnjava Radosavljević.

Na naše pitanje kako predviđa dalje događaje, Radosavljević kaže da je učinjena "nepovratna šteta" i da će briselski dijalog zapasti u krizu, dok će štetu pretrpeti sami građani:

"Vlasti iz Srbije i iz Prištine nastaviće sa ovim dešavanjima u već započetoj predizbornoj kampanji. Građani Kosova i Srbije će i dalje koristiti samo drumski saobraćaj na relaciji Kosovska Mitrovica-Beograd i obrnuto. Oni će biti najveći gubitnici."

Da je linija Beograd – Kosovska Mitrovica potrebna, kako kaže – svima, slaže se i Radosavljević. 

"Potrebna je čak linija iz Beograda do Kosovo Polja, a do Skoplja i Atine. Za to je potreban dogovor u okviru briselskih sporazuma, i sa Makedonijom i Grčkom. Za sada je to samo ideja i perspektiva. Ali je za put do Mitrovice, u ovom slučaju, bila neophodna samo, ponavljam – dobra volja i iskrena namera," poručuje na kraju Radosavljević.

Mihajlović: Hoće da odlože početak rada Specijalnog suda, Tači u ovoj krizi jedini dobitnik

Analitičari i novinari u Beogradu, sa kojima smo razgovarali, bili su mnogo oštriji u svojim kritikama i imali su alarmantnije najave i objašnjenja.

Direktor Radio Beograda i nekadašnji direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima, Milivoje Mihajlović, smatra da je najnovija kriza u vezi sa vozom izazvana sa namerom da se prolongira početak rada Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu.

"Radi se o nameri ekstremista iz kosovskih vlasti da prolongiraju početak rada Specijalnog suda za zločine OVK. Na isti način su pre nekoliko godina poslali specijalce ROSU na Sever kako bi ugušili izveštaj Dika Martija o trgovini organima," kaže Mihajlović.

Voz je samo povod, navodi dalje ovaj novinar:

"Da nije bilo voza, našli bi neki drugi povod. Iskorišćena je prilika što voz ima više vrsta simbolike – donacija je iz Rusije, polazi iz Beograda, tu su pravoslavna obeležja i natpisi Kosovo je Srbija…da bi kod Albanaca stvorili osećaj ugroženosti kao opravdanje za slanje specijalaca na Sever."

Mihajlović se, ipak, slaže sa ocenom svog kolege Jakše Šćekića – da je kosovski predsednik, Hašim Tači, jedini "profitirao" u ovoj krizi:

"Tači je, objavljujući da je lično naredio zaustavljanje voza, zapravo pokazao da je apsolutni vladar Kosova i da će ići na izbore, jer će i izborima, kako veruje, odložiti početak rada suda. Tako je jedini dobitnik u ovoj kriznoj situaciji upravo Hašim Tači."

Da li, ipak, po njegovom mišljenju, postoji, makar i iole odgovornost srpskih zvaničnika, pitali smo Mihajlovića:

"Kosovski političari i mediji nastoje da uspostave veštačku simetriju krivice. To čini i deo evropskih medija. Deo srbijanske javnosti smatra da nije trebalo 'gurati prst u oko Albancima' onako oslikanim vozom. Iako mislim da je voz neukusno oslikan, takođe znam da bi i on i bez ikakvih obeležja, izazvao istu reakciju Prištine."

"Ekstremno krilo albanskih vlasti pokušaće da izazove nasilnu reakciju Srba na Severu"

Mihajlović iznosi i alarmantne najave:

"U narednim danima i nedeljama videćemo da će ekstremno krilo albanskih vlasti pokušati da izazove spontanu i violentnu reakciju Srba na Severu. Možda čak i uz pomoć 'plaćenih Srba', kao onda kada je zapaljen prelaz na Jarinju."

Na naše pitanje na osnovu kakvih saznanja zasniva ovo upozorenje, Mihajlović, kaže:

"Na osnovu svega što sam prethodno rekao. To se vidi i iz onoga što je Tači rekao, a to je da je Srbija pokušala da aneksira Sever Kosova. Bila bi to prva aneksija vozom u istoriji, a komandant aneksionih snaga mašinovođa."

Bjeloš: Još jedna u nizu afera i skandala vlasti iz Beograda, građanima "pun kufer"

Istraživačica iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, Maja Bjeloš, sa druge strane, smatra da se radi o jednoj "u nizu afera i skandala" srpske vlade za podizanje rejtinga koje su "presele" građanima Srbije.

"Rad Vlade Srbije obeležen je skandalima i fabrikovanjem brojnih afera koje su svetlo dana ugledale u medijima. Ovo je još jedna u nizu afera, koja je, međutim, presela većini građana, jer je svima dosta afera, glupih dnevno-političkih i bespotrebnih poteza kojim se sakupljaju poeni i podiže rejting. Pun nam je kufer, što bi rekli Hrvati," navodi Bjeloš. 

Beograd, Priština i Tirana su se na regionalnom nivou dogovorili da poboljšaju puteve, infrastrukturu i izgrade autoput Niš-Priština-Drač i povežu ljude, objašnjava ona, dodajući:

"Ali ne na ovakav način, kao što smo imali priliku da vidimo u aferi voz."

Šta znači kada kaže "afera voz", pitali smo Maju Bjeloš:

"Iz perspektive običnih građana ovaj potez je dobro promišljen i izveden, uz saglasnost i odobrenje svih relevantnih predstavnika u vlasti. Groteskno, iscenirano, izvedeno s predumišljajem. Čista provokacija."

Ona dodaje da se afera doživljava kao vremenski "tempirana", a u sklopu predizborne predsedničke kampanje:

"Vidi se kao pokušaj da se mediji i društvene mreže preplave informacijama i skrene pažnja sa kandidature Vuka Jeremića za predsednika, kao i pisanja o Saši Jankoviću."

Bjeloš veruje da će se nastaviti sa političkom nestabilnošću:

"Svima je jasno da je, uz ovakve lidere i politiku, nemoguće uspostaviti normalizaciju odnosa između dva naroda, jer se obična pitanja od značaja za normalan svakodnevni život građana, poput saobraćanja vozova, zbog maksimalne zloupotrebe političara u Srbiji i na Kosovu, sekuritizuju. Odnosno, iz domena normalnosti se smeštaju u kontekst nacionalnog bezbednosnog pitanja koje preti da ugrozi život običnih građana i stabilnost u regionu. Na našu žalost, ovaj trend nerazumnih političkih poteza će se i dalje nastaviti."

Na pitanje da li vidi odgovornost i kosovske strane, Bjeloš odgovara potvrdno, napominjući da je trebalo Priština da bude obazrivija i nepodgrejavati tenzije i tako produbljivati sukob:

"Njihovu odgovornost vidim utoliko što se nisu potrudili da pronađu umerenije i bolje rešenje, bez podizanja tenzija i nacionalističke retorike. Ono što je mene razočaralo najviše jeste to da je vlast, iako razumem da je najčešće oportuna, i da će Priština iskoristiti negativne poteze Srbije kako bi ih poentirala, morala da bude mnogo odgovornija i taktičnija, a ne da povuče, takođe ekstremne poteze, kao odgovor na ovu provokaciju."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.