Crnogorska ministarka uputila Prištini poziv sa fusnotom: „Nije prekršen diplomatski protokol“

Demarkacija Crna Gora Kosovo
FOTO: Shutterstock

Vest je ažurirana

KoSSev: Poziv za učešće na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana, koji će se sredinom oktobra održati u Crnoj Gori, upućen je ministru ekonomije Kosova, Artanu Rizvanoliju (Rizvnolli) u skladu sa statutom Saveta za regionalnu saradnju (RCC) i korišćena je terminologija koju su učesnici prihvatili, odgovorili su iz Ministarstva javne uprave i digitalnog društva Crne Gore u međuvremenu.

„Cela organizacija je u skladu sa pravilima za predstavljanje Kosova u regionalim inicijativama. Dakle, poziv upućen ministru ekonomije Kosova, Artanu Rizvnoliju nije prekršio diplomatski protokol i najbolju multilateralnu praksu“, saopštilo je ovo ministarstvo.

Kazali su ujedno da su Crna Gora i Kosovo razvili „smislene i kvalitetne odnose zasnovane na princima međusobnog poverenja i dobrosusednskih odnosa“.

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Crna Gora priznala je nezavisnost Kosova još 2008. godine, ali s vremena na vreme u ovoj zemlji nastavljaju da negiraju ovu realnost.

Crnogorska ministarka digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić, uputila je poziv kosovskoj ministarki ekonomije, Artani Rizvanoli (Rizvanolli), da učestvuje na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana koji će se održati od 11. do 13. oktobra u Crnoj Gori.

Ali, u upućenom pozivu, crnogorska ministarka neprestano je Kosovo označavala sa fusnotom, što je na Kosovu izazvalo poprilične reakcije.

Foto: Koha

Mediji „Antena M“ nazvali su to diplomatskim skandalom.

Još uvek nema zvanične reakcije Vlade Crne Gore, kao ni kosovske. Poziv je upućen 4. avgusta, pre mesec dana.

Fusnota je Kosovu data na osnovu sporazuma u ​​okviru dijaloga sa Srbijom u Briselu, kako bi se omogućilo predstavljanje Kosova na regionalnim konferencijama i inicijativama, ali i onima na širem međunarodnom nivou.

On podrazumeva stav stranaca prema statusu Kosova, naime stav Srbije u skladu sa Rezolucijom 1244 i stav Kosova zasnovan na mišljenju Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Ovo nije prvi put da se ministri Vlade Crne Gore, uglavnom iz prosrpskih stranaka, osvrću na Kosovo sa fusnotom. Isto se dogodilo prošle godine.

Povezane vesti:

Nova crnogorska vlada stavila fusnotu uz KosovoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.