Crkva i SANU za dijalog o KiM-u, stranke još vagaju

Srpska pravoslavna crkva i SANU spremni su da se uključe u dijalog o rešenju za KiM koji će u septembru pokrenuti predsednik Aleksandar Vučić, poručuju iz ovih institucija za Novosti. Deo opozicije je, međutim, sumnjičav kada je reč o načinu vođenja tih razgovora i mogućnosti postizanja konsenzusa.

U Patrijaršiji SPC kažu za Novosti da će Crkva "rado pomoći državnom vrhu":

"Na KiM je jedno od središta Crkve, tamo su naše najveće svetinje i manastiri i veoma je važno da Srbija uloži maksimalni napor da ono ostane u njenom sastavu. Takođe važno je da se pomogne Srbima na KiM da ostanu na svojoj zemlji i normalizuju život."

Generalni sekretar SANU Marko Anđelković kaže da bi predsednik Republike učinio čast toj instituciji ako bi pozvao članove Akademije da iznesu svoje mišljenje o temama važnim za naše društvo, pa tako i o KiM.

"Javnost treba da ima u vidu da su članovi Akademije slobodnomisleći ljudi, pa se od SANU ne može tražite da putem preglasavanja zauzme jedinstven stav," kaže Anđelković.

"Međutim, upoznavanjem sa mišljenjem članova SANU mogu se sagledati okviri za rešavanje problema, što može biti od koristi svima koji su u prilici da u svom mandatu donose odluke o državnim i društvenim pitanjima," dodaje. 

Milovan Drecun, šef skupštinskog odbora za KiM kaže da je konsenzus neophodan da bi se definisala dalja strategija u situaciji kada mi nećemo priznati državnost Kosova, a Albanci ne prihvataju ništa manje od nezavisnosti:

"Biće i onih sa dnevno-političkim ciljevima koji će se suprotstavljati svemu što dolazi od vlasti, ali najbitije je da se veći deo društva saglasi, pa će takav dogovor imati legitimitet."

Mnogo rezervisaniji stav imaju opozicione stranke. Zamenik predsednika odbora za KiM iz redova SDS Goran Bogdanović kaže da mu nije jasno zašto Vučić nije konsultovao opoziciju kada su potpisivani sporazumi u Briselu:

"Ne znam o čemu bismo sad razgovarali kada je 90 odsto stvari već rešeno, a Srbi su u velikoj meri već integrisani u kosovsko društvo. Šta bi sada moglo da se popravi? Naravno, nikada nismo bežali od toga da razgovaramo o KiM."

Lider DSS Miloš Jovanović kaže ne vide o čemu Vučić želi da otvori dijalog, ako i sam kaže da neće priznati secesiju KiM:

"Jedino možemo da pričamo kako da štitimo teritoriju Srbije, da se ljudima na KiM osigura bezbedan život, a da se ne da legitimitet secesionističkim vlastima. Čudno je kojom brzinom on želi da rešava taj problem, kad Srbija još nije dovoljno jaka da svoje stavove sprovede na terenu."

"Kosmet ne damo ni po koju cenu," poručuje predsednik SRS Vojislav Šešelj.

Đurić: Nema jedinstvenog rešenja 

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, kaže da jednostavnih i kratkoročnih rešenja za problem KiM – nema:

"Bilo bi neodgovorno politiku Srbije formulisati na našim predstavama o tome šta bi KiM trebalo da bude, jer se ta slika ne poklapa sa željama albanskog naroda. Oba naroda moraju da budu spremna za političke iskorake, ali ne tako da jedan gubi sve, a drugi dobija sve."

Novosti

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.