Čolaku: Dao bih Leposavić za Preševo, SAD i EU znali za podizanje optužnice protiv Tačija

Bekim-Čolaku

Bekim Čolaku (Çollaku), šef kabineta nekadašnjeg kosovskog predsednika, Hašima Tačija, gostovao je sinoć u emisiji Rubikon na Klan Kosova. Osim o Tačijevim političkim ciljevima za vreme njegvog predsedničkog mandata, među kojima je i plan razmene teritorija sa Srbijom, Čolaku je govorio o Specijalnom sudu i onom što je prethodilo Tačijevom odlasku u Hag.

Optužio je Srbiju i Rusiju da su navodno sačinili plan na osnovu kog je stvoren sam sud, a potom i podignute optužnice protiv čelnika „OVK“, dok je za SAD i EU kazao da su upali u njihovu zamku. Sa druge strane, izrazio je uverenje da su SAD i EU znale da će biti podignuta optužnica protiv Tačija.

Potvrdio je da je Tači zapravo bio ispitan još januara meseca 2020. godine, tj. nekoliko meseci pre nego što je javno saopšteno da je u Specijalnom sudu podneta optužnica protiv Tačija.

Čolaku: SAD i EU su znale da će biti podignuta optužnica protiv Tačija

Izvor: Klan Kosova (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Bliski saradnik bivšeg predsednika, Hašima Tačija, Bekim Čolaku, rekao je da misli da su Sjedinjene Države i Evropska unija imale informacije da će kancelarija Specijalnog tužioca u Hagu podići optužnicu protiv tadašnjeg šefa države.

U Rubikonu je naglasio da u slučajevima kada se očekuje da će se odigrati glavna međunarodna pitanja, poput potpisivanja Vašingtonskog sporazuma 4. septembra 2020. godine, svetske velesile imaju uticaj na sve, uključujući i proces poput optužnice protiv Tačija.

„Podnošenje optužnice od strane Specijalnog tužilaštva protiv predsednika, na neki način nije bilo potpuno neočekivano, činilo se da smo osetili da će se tako nešto dogoditi. Bilo je mnogo problema u međunarodnim odnosima. Imali smo signale, bili smo uvek obavešteni, međutim, ipak smo odlučili da nastavimo sa radom sve dok ta optužnica ne bude podignuta“.

Čolaku je izjavio da su vest o optužnici protiv Tačija dobili u trenutku kada su avionom leteli za Austriju, gde je trebalo potom da odu u SAD, radi Vašingtonskog sporazuma.

„Kada predsednik koji je istovremeno saveznik SAD, dobije poziv, a od domaćina ovog sastanka nemamo ni jednu informaciju da se tako nešto može dogoditi, a ovo se događa usred leta, to nije samo slučajnost. To su samo dobro koordinisane stvari kojih su, mislim, svesne i Bela kuća i sve zemlje EU“.

Tužioci su obavili razgovor sa Tačijem početkom 2020.

Izvor: Klan Kosova (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Čolaku je kazao da je Hašim Tači ispitan od strane Specijalnog tužilaštva u Hagu početkom 2020.

„Hašim Tači je početkom 2020. godine dobio poziv za ispitivanje od strane Specijalnog tužilaštva u Hagu. Tada je ispitan i to je navedeno u zvaničnim dokumentima koji su objavljeni“.

„Pošto je bio uveren da poziv nije ozbiljan i da ne zaslužuje ozbiljno razmatranje, mi smo to smatrali određenom provokacijom u određenom trenutku, kada je bilo mnogo političkih dešavanja. Nismo smatrali za shodno da se to odmah objavi. Ovo su bili samo prvi kontakti sa drugom stranom, koja je zahtevala određivanje datuma za informacije u junu 2020. godine“.

„U trenutku kada je tužilac pristupio potvrđivanju optužnice, bio je spreman da od tog dana podnese ostavku… Stavio je državni interes na prvo mesto podnošenjem ostavke kako ne bi oštetio kosovske institucije“.

Čolaku – Sud i optužnice – plan Srbije i Rusije, SAD i EU postale plen zamke

Izvor: Klan Kosova (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Čolaku je kazao da je Tači bio glavna meta Srbije i Rusije.

„Predsednik Hašim Tači, koji je bio meta protivnika kosovske nezavisnosti, u ovom slučaju, posebno su broj jedan Srbija i Rusija, koji su perfidno koristili svoje mehanizme i saveznike i pronašli dovoljno prostora da postave ovu nepotrebnu i veoma štetnu zamku Republici Kosovo. Konačno su postigli cilj – kažnjavanje Kosova na najprljaviji mogući način“.

On je u Rubikonu na Klan Kosova rekao da su Specijalni sud i optužnice podignute protiv Hašima Tačija i bivših lidera OVK sačinjeni na osnovu plana ove dve zemlje koje su protiv nezavisnosti Kosova.

Čolaku kaže da su SAD i EU, kao saveznici Kosova, postali plen zamki Srbije i Rusije za uspostavljanje Specijalnog suda.

„Za mene nije nimalo iznenađujuće to što je inicijativa potekla iz ove dve zemlje, ali me zabrinjava kako su međunarodna zajednica, naši najbliži strateški partneri, poput EU i na prvom mestu SAD, naseli na ovu zamku. Kosovo se kao nikada pre suočava sa potpuno nepravednim, nepotrebnim i nezasluženim procesom. Sada nam preti opasnost ne samo za nacionalnu sigurnost već su u toku i pokušaji prekrajanja najbolnijeg i najsvetlijeg dela istorije Kosova vezano za rat OVK“, rekao je Čolaku.

Čolaku: I danas bih dao Leposavić za Preševo

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Bivši šef kabineta Hašima Tačija, Bekim Čolaku, govorio je o ideji razmene teritorija između Kosova i Srbije.

Rekao je da bivši predsednik Tači, koji se trenutno nalazi u Hagu, nije nameravao da podeli Kosovo, već da razmeni teritoriju sa Srbijom.

„Lično, uzimam za primer, i danas bih Leposavić razmenio sa Preševom. Nemam nostalgiju za Leposavićem, pa bih normalno podržao ujednjenje Preševa sa Kosovom“, rekao je Čolaku za Klan Kosova.

Rekao je da neće da ostaviti nijednog Albanca van Kosova, ukoliko bude bio u mogućnosti, jer, prema njegovim rečima, Srbija kroz svoj sistem raseljava stanovništvo sa Kosova iz Preševske doline i u roku od 20 godina može doći do toga da ne bude nikog.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.