Civilno društvo traži crvene linije za novu rezoluciju o dijalogu

Izvor: Kosovapress (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Civilno društvo traži da se u novoj rezoluciji koju Skupština treba da donese za narednu fazu dijaloga jasno definiše odgovornost svake institucije u procesu dijaloga sa Srbijom.

Čak i u ovoj rezoluciji koju smatraju neophodnom, trebalo bi da postoje crvene linije preko kojih niko u procesu dijaloga ne može da pređe.

Arton Demhasaj iz organizacije "Ćohu" poziva Skupštinu da odloži usvajanje rezolucije, ali smatra da je i dalje neophodno da se jasno definiše odgovornost Skupštine, Predsedništva, Vlade i svih koji učestvuju u dijalogu.

On je rekao za Kosova Press da je prva tačka koja treba da bude sadržana u rezoluciji ta da se Skupština informiše pre nego da se postigne bilo kakav dogovor i da se dobije saglasnost većine u Skupštini.

Međutim, pored izveštavanja Skupštine nakon svakog kruga dijaloga, Demhasaj kaže da rezolucija treba da ima i crvene linije preko kojih niko ne može da pređe i postigne sporazum u ovom procesu.

I predstavnici političkih partija takođe smatraju da je potrebno da se razjasni položaj svake institucije u procesu dijaloga.

Poslanik LDK-a, Driton Selmanaj, izjavio je za Kosova Press da Skupština mora da donese rezoluciju pre pokretanja nove faze dijaloga, kako bi se utvrdio put Kosova u ovom procesu.

Čak želi i da rezolucija jasno utvrdi šta je šteta, a šta korist procesa za Kosovo, te da se ispitaju postignuti sporazumi.

Poslanik LDK-a izjavio je da ovaj proces ne može da se ostavi u mraku i sa mnogo dvosmislenosti, jer će se onda ispostaviti da neke od odluka čak nisu ni vidljive.  

Međutim, prema njegovim rečima, ne bi trebalo da se dopusti da se ovo veliko opterećenje ostavi predsedniku, premijeru, ili nekom drugom na volju.

O ispitivanju do sada postignutih sporazuma, Seljmanaj kaže da bi stranke prvo trebalo da sednu i da se politički slože o modalitetima o tome da li bi trebalo da se povede detaljna istraga ili da usledi poseban dogovor.

Ali Demhasaj kaže da ne može da se desi da dođe do istrage i ukidanja već postignutih sporazuma, jer su oni već postignuti posredovanjem u Briselu, a svako ko pokuša da ih ukine suočiće se sa prigovorom Brisela odakle bi mogla da usledi šteta u liberalizaciji viznog režima i putu integracije Kosova.

Zahtev za izdavanje nove rezolucije od strane Skupštine za narednu fazu dijaloga usledio je nakon sastanka Odbora za spoljne poslove sa KDI i predsednicima svih komisija na kojem se razgovaralo o koordinaciji odbora za dijalog.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.