CIK: Prijavljivanje za glasanje putem pošte i promena biračkog centra do 30. aprila

Foto: info.ks. net

Zahtev za registraciju za glasanje putem pošte na predstojećim kosovskim vanrednim izborima za gradonačelnike u četiri opštine na Severu moguće je podneti do 30. aprila, saopštila je Centralna izborna komisija Kosova. Pored toga, do 29. aprila svim biračima omogućena je i promena biračkog centra. 

Popunjeni obrazac, može da se pošalje:

Putem pošte na adresu CIK-a (Centralna izborna komisija, glasanje putem pošte, P.F.6 kutija 351, 10000 Priština);

putem službenog e-maila: ovpp@kqz-ks.org, i ogpp@kqz-ks.org;

ili putem fax-a na broj : + 381 (038) 213 200.

Pravo na glasanje putem pošte imaju lica koja imaju 18 godina starosti na dan vanrednih izbora 19. maja 2019, koja su registrovana u kosovskoj matičnoj službi i poseduju kosovska ili UNMIK identifikaciona dokumenta, ili dokaz da su legitimna lica za registraciju u civilnom registru građana, stoji u saopštenju.

Obrazac za registraciju za glasanje putem pošte može da se preuzme na sajtu CIK-a. 

Popunjeni obrazac zajedno sa pratećom dokumentacijom, treba da se dostavi najkasnije do 30. aprila, a prijave se mogu poslati samo za uži krug porodice, poručuju iz CIK-a.

Pored toga, do 29. aprila svi birači imaju mogućnost da promene birački centar po svom izboru ili bliže mestu stalnog prebivališta.

Do ovog datuma birači za ove izbore mogu da provere da li se nalaze na biračkom spisku, u kom biračkom centru će glasati, kao i gde i kako mogu promeniti svoj birački centar.

Informacije o lokaciji biračkog centra birača i načinu promene mogu da se dobiju putem aplikacije za pretragu, dostupne na sajtu CIK-a, u kancelariji Opštinske izborne komisije u opštini birača ili uvidom u biračke spiskove postavljene na ulazu objekta koji se koristi kao birački centar tokom izbornog dana.

Napominje se da je tokom ovog perioda moguće promeniti birački centar samo unutar iste opštine ukoliko nije promenjeno prebivališe, dok oni koji su promenili prebivalište iz jedne opštine u drugu, treba da obaveste Opštinski centar za civilnu registraciju u vezi sa promenom njihove adrese. Nakon obnavljanja adrese u civilnom registru, promena biračkog centra će se odraziti i na biračkom spisku, navode iz Centralne izborne komisije.

Za dodatne informacije može se pozvati na besplatni telefonski broj: 0 800 55 555.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.