CIK: Kandidati Srpske liste osvojili preko 90 odsto glasova

Lokalni izbori za gradonačelnika 2019 Kosovska Mitrovica, glasačka kutija
Foto: KoSSev

Prema preliminarnim rezultatima kosovske Centralne izborne komisije, kandidati Srpske liste na jučerašnjim vanrednim izborima u četiri opštine na Severu, osvojili su preko 90% glasova. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, još sinoć su čestitali izbornu pobedu Srpskoj listi. Čestitkama na regularno sprovedenom izbornom procesu, pridružili su se i kosovski premijer Ramuš Haradinaj i predsednik skupštine Kadri Veselji koji je poručio da su ovi izbori „potvrda institucionalnog i teritorijalnog suvereniteta Republike Kosovo“.

Procentualno, najviše glasova osvojio je Zoran Todić u Leposaviću, 7015, odnosno 96.6% glasova. Kandidat PDK Šaćir Hetemi (Shaqir Hetemi) izborio se za 144 ili 2%, dok je kandidat pokreta Samoopredeljenje Fisnik Veselji (Fisnik Veseli) dobio 105, odnosno 1.4% glasova.

Vučina Janković u opštini Zvečan osvojio je 94.7%, odnosno 3767 glasova, dok su kandidati PDK i Samoopredeljenja, Iljir Peci i Avdi Peci osvojili 130 (3.3%) i 81 (2%) glas.

U Zubinom Potoku, za Srđana Vulovića glasalo je 3995, odnosno 94.5% glasača, dok je za kandidate PDK i Samoopredeljenja Hisena Mehmetija (Hysen Mehmeti) i Ljiridonu Kahrimani (Liridona Kahrimani) glasalo 123 (2.9 %), odnosno 110 (2.6 %) birača.

Kandidat Goran Rakić u opštini Severna Mitrovica osvojio je 90.1%, odnosno 7092 glasova. 454 odnosno 5.8% glasova dobila je kandidatkinja PDK Gondže Čauši (Gonxhe Çaushi), dok je kandidat pokreta Samoopredeljenje Erden Atić odneo (Erden Atiq) osvojio 324 odnosno 4.1%.

Po zatvaranju biračkih mesta u 19 časova, CIK je saopštio da je juče 24.559, odnosno 42.42% registrovanih birača iskoristilo svoje pravo glasa. U odnosu na lokalne izbore 2017. bilo je 704 glasača više (23.891).

Sinoć, od 19 časova počeo da teče 24-časovni rok za ulaganje žalbi Izbornom panelu za žalbe i predstavke u vezi sa današnjim izbornim procesom.

Juče se nije moglo glasati sa srpskim dokumentima, za razliku od prethodnih kosovskih izbora.

Koalicija nevladinih organizacija „Demokratija na delu“, čiji posmatrači su juče pratili izborni proces saopštila je da nije bilo većih izbornih nepravilnosti.

Vučić: Hvala za važnu pobedu, za važnu odluku da se borite za svoj opstanak

Ispred predstavništava Srpske napredne stranke u Kosovskoj Mitrovici sinoć su se okupile pristalice i članovi Srpske liste kako bi zajedno sa četiri kandidata ove političke opcije proslavili pobedu. 

Okupljenim pristalicam, telefonskim putem obratio se predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitajući im izbornu pobedu.

„Mnogo vam hvala za važnu pobedu, za važnu odluku da se borite za svoja ognjišta, za svoj opstanak. Vi ste oni koji danas čuvate KIM. Ima mnogo onih koji bi da vam drže pridike kako bi to trebalo da se ponašate koga bi trebalo da podržavate, šta bi to trebalo da činite, ali sam vam ja zahvalan jer vi živite na KIM, jer vi čuvate naš narod od nestanka. Hvala vam na svemu tome“, kazao je Vučić.

On je poručio predstavnicima Srpske liste da će se narednih dana videti u Beogradu, pre sednice Narodne skupštine o KiM, sa kojima će, kako kaže, da razgovara o tome šta im je činiti u budućnosti.

„Da se pripremimo i za Pariz i za sve sastanke i da budemo apsolutno jedinstveni, da verujemo jedni drugima i da pokažemo da srpska sloga i srpsko jedinstvo pobeđuju i da niko srpski narod i Srbiju ne može da uništi i pobedi“, rekao je Vučić.

Đurić: Veliki uspeh u borbi za jedinstvo sa državom Srbijom

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, poručio je da je ovaj izborni rezultat „velika pobeda Srba na KiM i veliki uspeh u borbi za jedinstvo sa državom Srbijom i u borbi za jedinstvo same države Srbije“.

Glasači koji su juče izašli na izbore, kako kaže Đurić, svojim glasovima „sačuvali su svoja ognjišta i pokazali ljubav i odgovornost prema državi Srbiji“.

„Istovremeno ovo je propast i neuspeh onih koji su pozivali na bojkot izbora, nekih neodgovornih političkih činilaca u Srbiji i propast nastojanja Prištine da kandidujući Albance u sredinama u kojima preko 90 odsto građana čine ljudi srpske nacionalnosti, preuzmu kontrolu nad Severom“, poručio je Đurić.

Haradinaj: Građani pokazali zrelost tokom izbornog procesa

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj pozdravio je to što su lokalni izbori za gradonačelnika u četiri opštine na Severu protekli bez incidenata i istakao da su građani time pokazali zrelost.

„Pozdravljam regularni izborni proces za izbor gradonačelnika u četiri severne opštine na Kosovu. Na ovim prevremenim izborima, građani ovog područja su dokazali zrelost tokom izbornog procesa, bez ikakvih incidenata i u demokratskom procesu oni su glasali za kandidate za koje vjeruju da će služiti njihovim interesima”, naveo je Haradinaj na svom Fejsbuk profilu.

Veselji: Ovi izbori potvrdili suverenitet Kosova

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji, takođe se pridružio čestitkama povodom sprovedenih izbora na Severu. Veselji je poručio i to, da su ovi izbori „potvrdili suverenitet Kosova“.

„Čestitam građanima četiri severne opštine Kosova na neometanom izbornom procesu koji su danas održani i zahvaljujem im na snažnoj podršci i velikom poverenju svojoj stranci Demokratskoj partiji Kosova, kao pobedničkoj albanskoj stranci. Ovi izbori su potvrdili institucionalni i teritorijalni suverenitet Republike Kosovo. Zajedno ćemo raditi na poboljšanju života svih u Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku i širom Kosova. Idemo napred u novu deceniju“, napisao je Veselji na Fejsbuku.

Kako je protekao jučerašnji izborni dan, čitajte u vesti:

Pobeda Srpske liste: „Aco Srbine“ po treći put u Kosovskoj Mitrovici

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.