CIK: 160 kandidata ne može na izbore zbog problema sa zakonom

CIK Priština
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Centralna izborna komisija saopštila je da 160 ljudi koji su se kandidovali za gradonačelnike ili (odbornike prim. red.) skupština opština imaju najmanje jednu pravosnažnu sudsku presudu kojom su proglašeni krivim za krivično delo.

Portparol CIK-a, Valjmir Eljezi (Valmir Elezi), na konferenciji za novinare rekao je da 30 političkih subjekata nije ispoštovalo zakon o izborima.

„Na osnovu odgovora Sudskog saveta Kosova, proizilazi da 30 političkih subjekata od 93 koja su se prijavila za učešće na izborima, imaju kandidate čije kandidature nisu u skladu sa članom 29. Zakona o opštim izborima, tačka ‘q’, prema kojoj kandidat ne može biti lice koje je pravosnažnom sudskom odlukom u poslednje 3 godine proglašeno krivim za krivično delo. Ukupno je 160 kandidata sa liste od više od 5 hiljada 200 kandidata koji su tražili da budu sertifikovani ili na izborima za gradonačelnike ili za skupštine opština, ali koji imaju najmanje jednu pravosnažnu sudsku odluku kojom su proglašeni krivim za krivično delo u poslednje tri godine. Eljezi je rekao da će tim povodom objaviti imena ovih kandidata“, rekao je on.

U skladu sa planiranim operativnim planom koji je odobrio CIK, Kancelarija za registraciju političkih partija i sertifikaciju će dostaviti CIK-u preporuke u vezi sa potvrđivanjem bilo kog entiteta ili kandidata. CIK će doneti odluke o potvrđivanju najkasnije do 1. septembra. U slučaju da nije sertifikovan bilo koji kandidat ili entitet, stranka nezadovoljna odlukom CIK-a može uložiti žalbu Izbornom veću za žalbe i predstavke i Vrhovnom sudu.

Planirano je da se sve ove stvari završe do 6. septembra, što bi otvorilo put CIK-u da organizuje žrebanje za rangiranje političkih subjekata na glasačkim listićima, najavio je Eljezi. Rok za žrebnje je 8. septembar.

160 kandidata su ili kandidati za opštine ili za skupštine opština iz 30 političkih subjekata.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.