Christophera Della zaposlila firma za koju je lobirao na Kosovu

Izvor: Info-ks/Balkan Insigth (tekst je izorno preuzet i nije lektorisan)
 
Christopher Dell, bivši američki ambasador u Prištini, dobio je posao u firmi "Bechtel" za koju je lobirao, prenosi "Balkan Insight".
 
Bio je baš Christopher Dell koji je "intervenisao" kod premijera Hashima Thaçija za kompaniju "Bechtel" da gradi autoput od Tirane do Merdara vrijedan milijardu dolara.
 
Pored američke kompanije, autoput će graditi i turski partner "Enka".
 
Dell je prošle godine postao menadžer u "Bechtelu", nekoliko mjeseci nakon što je završio trideset godina dugu karijeru u State departmentu, prenosi "Balkan Insight".
 
Zaposlenje Della u "Bechtelu", najvećoj američkoj inženjerskoj kompaniji, izazvalo je debatu oko kontraverznog projekta građenja autoputa na Kosovu nazvanog "Patriotski autoput".
 
Evropske diplomate su kritikovale način na koji je Dell izdejstvovao potpisivanje ugovora o gradnji autoputa.
 
Holandski diplomata Pieter Feith, član Međunarodnog civilnog predstavništva na Kosovu je kritikovao Della i pozvao na istragu.
 
On ga je optužio zbog prikrivanja informacija o ugovoru i lobiranje da Kosovo pristane na ugovor sa američkom firmom, što je stvorilo ogroman pritisak na budžet Kosova.
 
Kristofer Del je bio ambasador u Prištini od 2009. do 2012. godine.
 
Ugovor sa kompanijama "Bechtel" i "Enka" je potpisan u aprilu 2010. godine uprkos zabrinutosti koju su izrazili MMF, Svjetska banka, Evropske diplomate na Kosovu i pravni savjetnik kosovske vlade.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.