Četiri velike nesreće autobusa sa Kosova

autobus nesreća
FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL

Tekst je izvorno preuzet sa Radio Slobodna Evropa

Od kraja rata 1999. godine, Kosovo je bilo uključeno u nekoliko stravičnih saobraćajnih autobuskih nesreća. U poslednje dve decenije povećan je prevoz putnika autobusima koji saobraćaju na duže relacije van Kosova. Isto tako, povećane su i saobraćajne nesreće.

U nastavku Radio Slobodna Evropa podseća na četiri velike saobraćajne nesreće u kojima su učestvovali autobusi, a koje su se dogodile u poslednjih 20 godina.

2002. – Deset mrtvih u nesreći na granici između Kosova i Crne Gore

Deset ljudi je poginulo, uključujući dvoje dece, dok je 31 osoba povređena u autobuskoj nesreći 25. jula 2002. godine na granici između Kosova i Crne Gore. Autobus sa 40 putnika je saobraćao na relaciji Ulcinj – Kosovo, kada je sleteo s puta i prevrnuo se niz liticu. Ova nesreća se dogodila u 05:00 sati ujutru. Bila je to najveća saobraćajna nesreća koja se dogodila nakon rata.

2004. – Petnaest kosovskih maturanata poginulo u Albaniji

U saobraćajnoj nesreći u mestu Polje Arez, u Albaniji, 14. oktobra 2004. godine je poginulo 15 maturanata koji su se autobusom vraćali sa ekskurzije na Kosovo. U autobusu je bilo 49 maturanata kada se prevrnuo i pao u provaliju. U nesreći je povređeno još 34 maturanata, od kojih su neki zadobili i teže telesne povrede.

Petnaest maturanata je sahranjeno u Mališevu, na oko 40 kilometara od Prištine, dok je na mestu neseće u Albaniji postavljena i spomen ploča.

2010. – Šest osoba poginulo u nesreći u Austriji

Šest osoba sa Kosova je poginulo u saobraćajnoj nesreći kod Beča 22. februara 2010. godine, u autobusu koji je iz Prištine vozio putnike u Nemačku. Nesreća se dogodila kada se autobus sudario sa dva kamiona na autoputu u blizini Beča. U ovoj nesreći je povređeno više od 30 osoba, a neki su zadobili i teže povrede. Poginula su i dva vozača autobusa.

2021. – Deset poginulih u nesreći kosovskog autobusa u Hrvatskoj

U saobraćajnoj nesreći, koja se dogodila 25. jula 2021. godine, poginulo je 10 osoba poreklom sa Kosova, a preko 40 je povređeno kada je autobus, koji je saobraćao na redovnoj liniji Frankfurt-Priština, sleteo sa auto puta u Hrvatskoj. U autobusu je bilo ukupno 67 putnika, uključujući i decu.

Povezane vesti:

Jednomesečni pritvor vozaču autobusa osumnjičenom za izazivanje nesreće u Hrvatskoj

Deset poginulih, 44 povređeno u sletanju autobusa sa Kosova u Hrvatskoj; Vozač uhapšenPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.