Čestitke za Kurban-Bajram: Da se očuva zajedništvo, mir i proslavi u krugu porodice

Kurban bajram
Ilustracija/FOTO: Anadolija

Vernici islamske veroispovesti danas proslavljaju Kurban-Bajram. Ovaj praznik je praznik prinošenja žrtve (ovce, goveda), što se tumači kao vid približavanja Bogu pa vernici širom sveta prvog dana žrtvuju svoje najbolje životinje, kao dokaz vere i ljubavi prema Alahu. Praznik se proslavlja dva meseca i deset dana nakon Ramazana. Uoči centralne proslave koja će se na Kosovu održati u Prištini, u Velikoj džamiji, čestitke vernicima i poruke o očuvanju mira uputili su zvaničnici iz Prištine i iz Beograda.

Zamenik predsedavajućeg u Predsedništvu islamske zajednice na Kosovu, Rešat Medžiti (Reshat Mexhiti), čestitao je svim vernicima praznik, pozivajući ih na solidarnost.

„Praznik Kurban Bajram na najbolji način odražava božanska učenja o jednakosti, pravdi, jedinstvu, solidarnosti, činjenju dobrote i žrtve, principima zbog kojih se čovečanstvo manifestuje u dobru i onome što Stvoritelj univerzuma voli“, poručio je Medžiti.

Na ovaj dan proslave i radosti, pozvao je sve ljude da budu humaniji, saosećajniji, tolerantniji i pomažu jedni drugima i onima kojima je to potrebno.

Prvi dan Kurban Bajrama je sutra. Centralna manifestacija na Kosovu održaće se u Velikoj džamiji u Prištini.

Proslava praznika počinje u 04:55 jutarnjom molitvom, nakon čega će biti održana predavanja posvećena prazniku.


Mešihat Islamske zajednice u Srbiji obratio se vernicima islamske veroispovesti poslanicom.

„Provedimo bajramske dane u odricanju od svega nevaljalog – mržnje, zlobe, oholosti, škrtosti, sebičnosti, ljubomore, kukavičluka i gramzivosti. Provedimo ove mubarek dane u ljubavi i prijateljstvu, solidarnosti i dobročinstvu, te uzajamnom potpomaganju. U tom smislu, svim pripadnicima islama u zemlji i dijaspori – Bošnjacima, Albancima i Romima, BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN, da ga u zdravlju, berićetu i Božijem raziluku provedete i još mnogo dočekate“, navodi se u poslanici predsednika Mešihata muftije Mevluda ef. Dudića.

Vučić: „Da ovaj praznik mira dočekate u krugu porodice“

Kurban Bajram vernicima islamske veroispovesti čestitao je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

„Svim građanima islamske veroispovesti upućujem iskrene čestitke povodom velikog verskog praznika Kurban bajrama. Želim vam da ovaj praznični dan, koji donosi mir, radost, jedinstvo i razumevanje dočekate i obeležite u krugu porodice i prijatelja“, navodi se u čestitki predsednika Vučića, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Đurić: „Važno je oprostiti i izmiriti se“

U ime Kancelarije za KiM i u svoje ime, vernicima islamske veroispovesti povodom Kurban Bajrama, uputio je čestitke Marko Đurić.

„Bajramski dani uvek i iznova ukazuju na neprolazne vrednosti utkane u zajednički život, na razumevanje i poštovanje različitosti i na značaj multietničkog i multikonfesionalnog sklada jednog društva“, navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.

Ovaj veliki praznik, poručuje, simbol je brige prema bližnjima, ali i trebalo bi da podseti „koliko je važno oprostiti i izmiriti se“.

„Zato, neka nam opšte dobro bude cilj kojem ćemo zajedno težiti, a Kurban Bajram još jedno nadahnuće u zajedničkoj nameri da, pored mnogih izazova i iskušenja, istrajemo u afirmisanju vrlina, tolerancije i humanosti, u afirmisanju bogatstva koje donose etničke, kulturne i verske različitosti.

Uoči Kurban Bajrama i usled pojačanog saobraćaja tokom letnje sezone, Kosovska policija apelovala je na sve vozače da se pridržavaju pravila u saobraćaju kako bi se izbegle nesreće.

Haradinaj: „Verovanje u dobro i žrtvovanje za druge su vrline našeg naroda“

Praznik vernicima čestitao i kosovski premijer u ostavci, Ramuš Haradinaj.

Danas, uoči Kurban Bajrama, u ovu veliku noć, svim vernicima islamske veroispovesti upućujem najsrdačnije želje za ovaj praznik – radost, poštovanje i solidarnost“, naveo je Haradinaj u prethodnoj objavi na Fejsbuku, dodajući:

„Voleo bih da se ova poruka može preneti s generacije na generaciju – činjenje dobrog i dokazivanje humanosti kao naše neotuđive vrednosti. Verovanje u dobro i žrtvovanje za druge su vrline našeg naroda“.

Tači: „Tolerancija, suživot i međusobno uvažavanje, bez obzira na etničku pripadnost ili religiju

Uoči Kurban Bajrama, vernicima želim sve najbolje, oglasio se takođe putem Fejsbuka kosovski predsednik, Hašim Tači.

„Ovaj praznik podseća na žrtvu koju činimo za sebe i druge, na verovanje u bolji život, što nas podseća na potrebu da budemo solidarni jedni sa drugima, da brinemo o svakom članu društva, da pružimo ljubav i ljubaznost svima. Tokom ovih dana proslave, još više izlaze na videlo vrednosti našeg društva – tolerancija, suživot i međusobno uvažavanje, bez obzira na etničku pripadnost ili religiju. Srećan vam praznik Kurban Bajram“, poručio je Tači.

Jevtić: „Cilj svih na Kosovu očuvanje zajedništva“

Ministar za zajednice i povratak u ostavci, Dalibor Jevtić, svim vernicima islamske veroispovesti čestitao je Kurban Bajram poručivši da „veliki praznici podsećaju na istinske vrednosti“.

“U ime Ministarstva za zajednice i povratak i u svoje lično ime, srdačno vam čestitam Kurban Bajram. Svima nama koji živimo na Kosovu, jedni pored drugih i jedni sa drugima, mora biti i jeste cilj da očuvamo naše zajedništvo, prijateljstvo i razumevanje. Neka toplina praznika bude nadahnuće za bolji život na ovim prostorima. Zato učimo jedni od drugih i jedni druge da bi nam sve što činimo bilo dobro i da bi nam život u miru i blagostanju bio zajednički cilj“, stoji u čestitki ministra Jevtića.

Petrović: Proslavite ove dane u duhu tradicije, uz međusobno uvažavanje

Jutros je pristigla i čestitka Samostalne liberalne stranke, lider ove stranke Slobodan Petrović je građanima muslimanske veroispovesti poželeo da ovaj veliki praznik doprinese širenju tolerancije, solidarnosti i međusobnog razumevanja, a svima donese zdravlje, radost i porodičnu sreću.

Praznik muslimanskim vernicima čestitali i ambasadori Velike Britanije i SAD u Prištini

„Želeo bih da čestitam svim muslimanima na Kosovu i šire, srećan Kurban Bajram. Neka ovaj praznik donese zdravlje, mir i blagostanje vama i vašim porodicama“, napisao je britanski ambasador Rori O’Konel (Ruairi O’Connel) na Fejsbuku.

Takođe, praznik je vernicima čestitao i Filip Kosnet (Philip Kosnett), ambasador SAD u Prištini, poželevši srećan i miran praznik svima koji slave, kako na Kosovu, tako i u svetu.

Svim vernicima muslimanske veroispovesti KoSSev čestita Bajram.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.