Čeku: Kosovo ne može biti država bez vojske

“Kosovo zaokružuje proces formiranja države, a taj proces ne može biti gotov bez formiranja vojske. Proces transformacije bezbednosnih snaga u oružane snage, usaglašen je sa zapadnim partnerima, a za formiranje vojske Kosova imamo saglasnost NATO partnera“, rekao je ministar bezbednosnih snaga Kosova Agim Čeku za RTK2.

Aleksandra Jovanović
 

„Projekat formiranja je prihvaćen od strane Vlade Kosova, Vlada je konsultovala Ustavni sud Kosova koji je ocenio da je zakon o vojsci u skladu sa aktuelnim zakonodavstvom i da ni u čemu ne narušava multietnički profil kosovskog društva. Očekujem da će skupština tokom ove nedelje usvojiti zakon o vojsci Kosova, a da se nakon toga krene sa implementacijom“, rekao je Čeku gostujući u emisiji ”Razgovor”.

Čeku tvrdi da niko nema razloga da brine zbog formiranja vojske Kosova, s obzirom na to da će struktura biti multietnička, a uloga isključivo odbrambena a ne ofanzivna.

Vojska će biti u interesu stabilizacije na Balkanu, a ne obrnuto kako neki tvrde, kaže Čeku. 

On je u prilog ovoj tvrdnji naveo da će razvoj i rad oružanih snaga biti u saradnji i pod nadzorom zapadnih saveznika i NATO-a.

Kako tvrdi, postoji mogućnost da tek sledeći saziv Skupstine Kosova raspravlja o formiranju OSK, medjutim ministar Čeku je uveren da će za zakon glasti i srpski poslanici. 

„Siguran sam da će glasati, neki od njih se politikantski ponašaju, jer glasanje uslovljavaju rezervisanim mestima za još jedan mandat, to znači da misle samo na sebe, čime usporavaju nešto što je važno za budućnost svih.“

Čeku je dodao da vojska Kosova neće biti brojna, već će biti operativna snaga slična nekim američkim jedinicama.

U sastavu vojske biće i nacionalna garda, čija je uloga da bude od pomoći društvu u slučajevima prirodnih nepogoda i katastrofa. 

Još jedan segment biće komanda za obuku i doktrinu. Na taj način će, kako kaže Čeku i ministarstvo odbrane dobiti pravu funkciju.

Trenutno u bezbednosnim snagama Kosova rade 44 Srbina, na Akademiji u Skoplju je četvoro pitomaca srpske nacionalnosti, zamenik ministra je Srpkinja podseća Čeku i dodaje da to nije dovoljan broj Srba u bezbednosnim snagama Kosova i očekuje da će ih uskoro biti znatno više.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.