Carinici sprečili pokušaj krijumčarenja u iznosu od 150.000 evra

Foto: Uprava carine

Carinici su tokom proteklog vikenda na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili tri pokušaja krijumčarenja deviza i zaplenili gotovo 150.000 evra.

Poslednji pokušaj krijumčarenja otkriven je u kasnim satima 4. oktobra kada je za detaljan pregled na ulazu u zemlju izdvojen „BMW“ nemačkih registarskih oznaka, kojim je iz Nemačke ka Preševu sam putovao 50-godišnji državljanin Republike Srbije albanske nacionalnosti.

Putnik je saopštio da osim ličnih stvari i oko 10.000 evra nema ništa drugo. Međutim, tokom kontrole, u prostoru za rezervni točak, u podu prtljažnika, pronađena je platnena torba, u kojoj je pored električne pumpe za gume bilo sakriveno 35.000 evra i 9.000 američkih dolara, navodi se u saopštenju Uprave carina.

Daljom kontrolom je i u unutrašnjosti patika, spakovanih u jednu od torbi sa ličnim prtljagom, pronađena koverta sa 36.610 švajcarskih franaka.

Osim toga, u novčaniku putnika se našlo još oko dve i po hiljade evra, pored prijavljenih 10.000 evra, pronađenih u džepu trenerke koju je putnik nosio na sebi.

Zbog pokušaja krijumčarenja preko 96.000 evra u različitoj valuti, putnika su zajedno sa vozilom i zaplenjenim novcem preuzeli policija i tužilaštvo.

Par sati ranije, iste noći, neprijavljene devize u iznosu od 38.000 evra pronađene su i kod 51-godišnjeg državljanina Crne Gore.

On je sam putovao automobilom „BMW“ nemačkih registarskih oznaka, rekavši prilikom susreta sa carinicima na ulazu u zemlju, da sem ličnog prtljaga i oko 8.000 evra nema ništa da prijavi.

Prethodne večeri, s druge strane, na istom prelazu izdvojen je „audi“ austrijskih registarskih oznaka, kojim su putovala dvojica državljana Srbije iz okoline Sremske Mitrovice, svaki sa po 10.000 evra u torbicama. Tokom ličnog pretresa, u džepu jakne koju je 46-godišnji vozač romske nacionalnosti nosio na sebi, pronađeno je još 25.100 evra.

Neprijavljeni novac će biti zadržan do okončanja prekršajnog postupka pred sudom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.