Čaglavica: Vratile se rode

Bele rode u Čaglavici
Foto: Radio KIM

Par belih roda ponovo je svio svoje gnezdo na jednom od dimnjaka Doma kulture u Čaglavici.

Već treću godinu zaredom dve bele rode deo godine provode u svom gnezdu u ovom selu kraj Prištine. Za njihovu vrstu nije retko da koriste isto gnezdo duži vremenski period, a neki izvori govore i o doživotnom zajedništvu.

Roda je u narodu vrlo omiljena ptica. Za nju su vezane brojne priče, basne i poslovice, kao i verovanje da njen dolazak znači siguran kraj zime.

Rode su ptice selice, poznate po svom belom perju, velikom rasponu krila, velikom kljunu i dugim nogama.

Postoji preko 19 poznatih vrsta u porodici roda. One se razlikuju po veličini i bojama i žive na svim kontinentima osim Antartika.

Putovanje na jug može da drži rode u vazduhu i do 49 dana. Iako obično provode zime u Africi, istraživači su nedavno otkrili velika gnezda evropskih belih roda u Portugaliji.

Za razliku od drugih ptica, rode nemaju potpuno razvijen organ za pevanje, ili vokalnu kutiju, pa se generalno smatraju tihim i retko se oglašavaju.

Rode svoje duge, duboke kljunove koriste da uhvate ribe, žabe, školjke, male gmizavce, male sisare, ptice i insekte. Neke vrste roda jedu mrtve životinje i tako drže zemlju čistom.

Roda je veoma snažna i hrabra ptica. Povređena se bori se do poslednjeg daha i nastoji da kljunom pogodi u oko čoveka ili neku životinju koja ju je napala, navodi se na portalu artnit.net.  

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.