Bušati nastavlja da lobira: Kosovo uskoro član i Parlamentarne skupštine SEECP-e

U maju ove godine Kosovo bi moglo da bude prihvaćeno i u Parlamentarnu skupštinu Procesa saradnje Jugoistočne Evrope, preneli su kosovski mediji, pozivajući se na izjavi albanskog ministra spoljnih poslova, Ditmira Bušatija. Tako bi Kosovo moglo da učestvuje na prvoj zvaničnoj sednici ove skupštine, koja će biti održana u maju u Tirani.

"U maju ove godine Kosovo će biti prihvaćeno u Parlamentarnu skupštinu zemalja Jugoistočne Evrope (SEECP). Ovu činjenicu je najavio ministar spoljnih poslova Albanije, koja po principu rotacije, predsedava Procesom saradnje Jugoistočne Evrope," piše Koha ditore.

Vest o mogućem članstvu Kosova u Parlamentarnu Skupštinu SEECP-e Bušati je saopštio ubrzo nakon što je u Tirani održan dvodnevni samit ministara spoljnih poslova SEECP-e, na kojem je učestovovao i kosovksi ministar spoljnih poslova i zamenik kosovskog premijera, Hašim Tači.

Člansvo Kosova u SEECP-i primer za druge forume u kojima Kosovo teži da se učlani, članice SEECP-a da podrže članstvo Kosova i u drugim međunarodnim i regionalnim organizacijama

“Prijem Kosova u svojstvu razvnopravnog učesnika na ovom forumu (SEECP-a, prim. red.) treba da posluži kao primer za druge forume u kojima Kosovo teži da se učlani.

Pozivamo sve države članice SEECP-a da podržavaju članstvo Kosova u drugim regionalnim i međunarodnim organizacijama kojima nastojimo da se pridružimo," rekao je Tači na nedavnom samitu SEECP-a u Tirani, saopšteno je iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova.

Bušati je tako nastavio svoje lobiranje kada je u pitanju priznavanje kosovske nezavisnost. On je prethodno od Slovačke zahtevao da prizna Kosovo, ali i od Arapske lige.

 


Parlamentarna skupština SEECP-e je transformacija takozvane Parlamentarne dimenzije SEECP-e, koja je formirana inauguracionom sednicom 10. maja u Bukureštu. Prema poslovniku o radu ove skupštine, koji je takođe usvojen 10. maja prošle godine, formirana je kao forum za razmenu iskustava, dijaloga i saradnje. Njeni članovi su parlamentararci zemalja članica SEECP-e, dok je osnovni cilj ove skupštine da "jača saradnju i koordinaciju parlamenata svih zemalja članica, a u svrhu promovisanja i daljeg osiguravanja mira, bezbednosti, stabilnosti, solidarnosti i dobrosusedske saradnje u regionu, u interesu svih građana zemalja, kao i Evrope". Skupština se sastaje jednom godišnje, osim ukoliko predsedavajući skupštine ne zatraži dodatne sednice, pri čemu članice takođe moraju da se slože sa tim. Skupština takođe odlučuje o usvajanju rezolucija, preporuka, odluka, izveštaja i mišljenja i drugih savetodavnih instrumenata, a svaka delegacija – zemlja, ima jedan glas, te se usvajanje pomenutih dokumenata postiže konsenzusom, samo onda kada nijedna zemlja članica nema prigovor.

Kosovo je primljeno u SEECP juna prošle godine, što se navodi i u deklaraciji samita SEECP-e, takođe, od juna prošle godine, gde se navodi i da je SEECP odlučila da pozove Kosovo da "učestvuje u aktivnostima i sastancima SEECP-e na trajnoj osnovi, na svim nivoima i pod jednakim uslovima". U deklaraciji je tada navedeno i da učešće Kosova "u velikoj meri doprinosi jačanju regionalne saradnje, stabilizacji i bezbednosti u regionu".

U radu SEECP u svojstvu punopravnih članova, do učlanjenja Kosova, učestvovalo je dvanaest država – Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Srbija i Turska, a Srbija se u punom kapacitetu uključila u aktivnosti SEECP na Samitu u Skoplju, u oktobru 2000. godine.

Podsetimo, kada se Kosovo učlanilo u SEECP-u Srbija je, kako je tada naveo list "Danas", imala pravo da stavi veto na članstvo Kosova, ali to nije učinjeno. Tadašnja vicepremijerka Kori Udovički, koja je i učestvovala na skupu SEECP-e na kojem je doneta odluka o članstvu Kosova, je, takođe prema navodima lista "Danas", postupila u skladu sa uputstvima MSP i Vlade.

Tada je i bivši ambasador Srbije u Turskoj i član Demokratske stranke, Dušan Spasojević, izjavio za ovaj list da je začuđujuće ćutanje Beograda o stvari koja je javna, podsećajući da se u SEECP odluke donose konsenzusom.

„Srbija je omogućila ravnopravan tretman Kosova u SEECP i tu nema potrebe za tajnom, a ta odluka nije deo paketa dosadašnjih dogovora o normalizaciji odnosa s Prištinom," rekao je Spasojević.

Funkcioner Srpske napredne stranke i predsednik skupštinskog Odbora za KiM, Milovan Drecun je, međutim, za Danas izjavio da članstvo Kosova u SEECP-u predstavlja "korak napred u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom":

„Treba uspostaviti kanale komunikacije sa predstavnicima Albanaca na KiM, pa u tom kontekstu tumačim i skup SEECP. Naravno, neophodno je da sve bude statusno neutralno i da Srbija ne pređe zacrtanu granicu koja se odnosi na nepriznavanje jednostrano proglašene secesije Kosova. Takođe, uveren sam da će se poštovati pravila o predstavljanju Kosova u takvoj regionalnoj inicijativi, odnosno da neće biti prejudiciranja statusa, baš kao što se ta pravila poštuju i u pregovorima u Briselu“.


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.