Budžovi: Istorija Kosova i Albanije u udžbenicima je skandalozna

Foto: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Istoričar i pisac Jusuf Budžovi (Jusuf Buxhovi) otkrio je nove istoriografske činjenice koje se odnose na uticaj neistina srpskih istoričara na istoriju Albanije.

Optužio je Kosovo i Albaniju za umetanje istorijskih laži u udžbenike.

„Danas imamo veoma veliki problem jer je albanska istoriografija prihvatila ovu stvar, ovu njihovu laž, ja govorim o ovoj instituciji i o ovom Kosovu, a svuda kažu car Dušan, car Lazar, srednjovekovna srpska kraljevina i ona je deo udžbenika. Ova laž se nastavlja. I sada je istoriografija Kosova i Albanije, u udžbenicima vrlo skandalozna i prodaje ovu srpsku laž kao istorijsku istinu koja ne postoji“, rekao je Budžovi.

Dalje je okrivio Akademiju nauka na Kosovu i u Albaniji, rekavši da ih političke privilegije utišavaju pred ovim neistinama i štetom po istoriju.

„Insistirao sam, ali stalno sam nailazio na protivljenje, jer postoje dva ili tri takva razloga: istoričari koji danas vode Akademiju nauka u Albaniji i na Kosovu, institucionalno govorim, uglavnom imaju ideološki mentalitet. Napisali su knjige, dobili su titule, neki od njih su, nažalost, ušli u službe politike i vrlo su dobro obezbeđeni materijalno na svojim položajima. Ako bi se prihvatilo ovako nešto, mnoge njihove knjige postale bi obezvređene, a mnogi udžbenici ponovo napisani“, rekao je Budžovi na TV Dukagjini.

Budžovi je zatražio zajednički naučni stav akademija Kosova i Albanije gde bi se rešavale ove teme i prihvatale činjenice koje su istoriji poznate.

Budžovi je otkrio činjenice i istraživanje o tim tvrdnjama u svojoj najnovijoj knjizi „Dardanija – antika, srednji vek“ koja će uskoro biti objavljena na engleskom jeziku.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.