Budući ambasador SAD u Nemačkoj kritikovao američku intervenciju na Kosovu 1999.

FOTO: Shutterstock

Ukoliko Senat Sjedinjenih Američkih Država odobri imenovanje Daglasa Mekgregora za američkog ambasadora u Berlinu, to će označiti još jednu nisku tačku američko-nemačkih odnosa, koji su se pogoršali tokom mandata predsednika Donalda Trampa, piše CNN.

Mekgregor je kritikovao američku intervenciju na Kosovu 1999. godine, uz ocenu da je ona bila usmerena protiv pravoslavnih hrišćanskih Srba i da je nakon nje postavljena muslimanska narko-mafija, što je nazvano uspehom za demokratiju, piše CNN u tekstu u kojem podseća i na njegove druge izjave koje naziva ksenofobičnim i rasističkim, prenosi portal Nova.rs.

„Ti ljudi nikada nisu bili naši prijatelji“, rekao je Mekgregor, koji će zameniti Ričarda Grenela na mestu ambasadora u Nemačkoj.

Pored izjava u korist Srbije, iako je u to vreme kao vojno lice učestvovao u pripremi NATO kampanje, CNN podseća da je Mekgregor dao niz izjava koje se kose sa zvaničnom politikom Vašingtona, kao kada je stao na stranu Rusije u sukobu u Ukrajini.

Portparol Bele kuće Džad Dir u odgovoru mejlom je za CNN naveo da je Mekgregor visoko kvalifikovan za posao ambasadora, pozivajući se na znanje nemačke istorije i jezika koje je naučio u vreme kada je služio u Zapadnoj Nemačkoj.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.