Brnabić: Poništene dozvole, odluke, rešenja, stavili smo tačku na Rio Tinto; pokreti pozdravljaju ali oprezni

Srpska premijerka Ana Brnabić potvrdila je da je na sednici Vlade ukinuta Uredba o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit, kao i sve dozvole i uredbe u vezi sa kompanijom „Rio Tinto“. Tvrdi da odluka nije iznuđena protestima građana. Ekološki pokreti i civilni aktivisti pozdravljaju, ali oprezno i traže ispunjenje i ostalih zahteva. Vučiću ne veruju, kažu.

„Poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tinto, odnosno Rio Sava, sve dozvole, odluke, rešenje i sve ostalo. Ugovore nikada nismo imali kao što smo više puta rekli“, rekla je u vanrednom obraćanju medijima večeras Ana Brnabić.

Dodala je da je ukinuta Radna grupa za implementaciju projekta Jadar čime su, kako je rekla, ispunjeni svi zahtevi ekoloških protesta i „stavljena tačka na Rio Tinto u Srbiji“.

Ovim je što se tiče projekta Jadar i Rio Tinto sve završeno

Ona je pozvala sve zainteresovane ekološke organizacije da, kako kaže, preuzmu dokumenta i analiziraju ih.

Kompanija Rio Sava koja je u Srbiji od 2004, kada je dobila prvo rešenje kojim se dozvoljavaju istražne radnje, krenula je u istraživanje, 2006. je izmenjen zakon o rudarstvu, 2012. su dobili i rešenje o izvođenju bušotina velikog prečnika, podsetila je.

Odluka je doneta nakon zahteva više ekoloških organizacija, okupljenih oko Ekološkog ustanka, Saveza ekoloških organizacija Srbije, platforme Akcija i ostalih, koji su vladi Srbije predati 12. januara 2022. Odluci je takođe neposredno prethodilo i ponovno uključivanje Save Manojlovića iz pokreta „Kreni – promeni“ i poziva na proteste ukoliko se ne ispune novi zahtevi o moratorijumu na iskopavanja u Jadru.

Brnabić je večeras potvrdila da su i svi zahtevi ovog pokreta ispunjeni, ali je Manojlovića večeras više puta nazvala „lažovom“.

„Ispunili smo čak i neke njihove hirove i Savo Manojlović je to i potvrdio. Ja sam mislila da je on kredibilan sagovornik, nažalost, imala sam priliku da se razočaram. Manojlović je ipak pozvao na proteste, iako je rekao da su ispunjeni zahtevi, onda je pokrenuo narodnu inicijativu za izmene i dopune zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, taj predlog je predao Skupštini 14. januara. Po zakonu rok da Skupština odgovori na inicijativu je 15 dana. Već nakon tri dana, Manojlović izlazi ispred Skupštine, saziva konferenciju i kaže da imamo administrativne opstrukcije, zato što predsednik republike nije verifikovao inicijativu. Pored toga što ne govori istinu, on je i nepismen, jer po zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, nigde se ne pojavljuje funkcija predsednika republike. Nema šta predsednik da verifikuje, nego odbor u okviru Narodne skupštine to radi. I tako je Manojlović pokazao koliko mu nije stalo i koliko ga nije briga i koliko ne zna i pozvao je na proteste i ni manje ni više nego ispred Predsedništva. A da je nepismen pokazuje da ova inicijativa nema čak ni obrazloženje, nema ključnog dela u okviru inicijative, koji je po zakonu neophodan. Pa mu je Skupština poslala dopis kojim traži da se upotpuni ta narodna inicijativa, da čitav predlog bude u skladu sa zakonom i nudi pomoć svih službi Skupštine i Vlade da završimo s njegovim timom tu inicijativu i ubrzamo posao. Ne da nema opstrukcije već suprotno“.

„Licemerje stranaca“

Brnabić je teškim rečima govorila i o onome što vidi kao međunarodnu podršku ekološkim inicijativama. Kaže da nema reči kojima bi opisala licemerje stranaca koji finansiraju ekološke organizacije koje se bune protiv otvaranja rudnika kompanije Rio Tinto i njihove proteste i istakla da su najveći finansijeri iz SAD, Velike Britanije, Nemačke i Austrije.

Ona je navela da je o tome razgovarala i sa nekoliko ambasadora i da im je tu istu poruku prenela. Brnabić je ocenila da su se finansijeri iz inostranstva „sjatili“ u Srbiju, ne samo da finansiraju ekološke organizacije, već i da učestvuju u njihovom direktnom osnivanju, radu, organizaciji i udruživanju, pa onda i finansiranju protesta.

Među organizacijama koje su prema njenim tvrdnjama finansirale ekološke proteste u Srbiji su Fondacija Rokfeler, USAID, Vestiminsterska fondacija za demokratiju, Britanski savet i Fondacija „Hajnrih Bel“.

O eventualnoj tužbi Rio Tinta: Neka rade šta misle da je najbolje

Ne plaši se ni eventualne tužbe kompanije Rio Tinto, koji je prethodno izdao saopštenje za medije a u kome se izražava „zabrinutost“ zbog najavljenog povlačenja Prostornog plana za projekat Jadar. Kaže da je odluka vlade konačna i da ne bi ulazila u to da li će Rio Tinto tužiti Srbiju ili ne.

„Pokušali smo na otvoren i transparentan način da uradimo šta je najbolje za naše građane. Mi se kompanije Rio Tinto ne plašimo, neka rade šta misle da je najbolje da rade. Mislim da je ova odluka ispravna i da još jednom govori o tome da slušamo naš narod i da je naš posao da zaštitimo njihove interese čak i kad mislimo nešto drugačije… Volela bih da su konstantno razgovarali sa narodom šta je taj projekat, kakve su koristi. Rio Tinto apsolutno nije pružio dovoljno informacija ni građanima ni vladi Srbije. Kad sam ih molila da poboljšaju komunikaciju sa lokalnom zajednicom, ništa se nije desilo“.

Upitana da li i posle odluke vlade očekuje nove proteste i blokade puteva, Brnabić je kazala da su ispunjeni svi zahtevi organizatora tih skupova i da bi sve drugo osim prekida protesta bila „čista, suva politika“.

„I to je u redu, samo nemojte onda da se krijete iza zelene agende. Ali hajde da ne prejudiciramo, hajde da verujemo da su svi ljudi odgovorni i ozbiljni, da su postavili svoje zahteve i da ih je vlada ispunila, i zahteve Save Manojlovića koji je svoju reč prekršio i koji je nepismen i lažov, i zahteve Aleksandra Jovanovića Ćute“, kazala je Brnabić.

Navela je i da neće „dozvoliti“ da „uspe pokušaj političke obmane onih koji su doveli Rio Tinto u Srbiju“ da kako je rekla, sve svale na aktuelnu vlast i opet kritikovala Đilasa.

„Dragan Đilas se dodatno obogatio od Rio Tinta, njegov kum je za 717.000 evra prodao zemlju toj kompaniji. Nebojša Zelenović je 18 godina radio i živeo pored Rio Tinta, a nikad ga nismo čuli da je do pre šest meseci rekao jednu reč protiv te kompanije, da je bio zabrinut i da je razgovarao sa meštanima Gornjih Nedeljica. Mi ni luk jeli, ni luk mirisali a sad da svalite sve na Aleksandra Vučića i SNS. Pa neće moći“.

Kreni – promeni ispred predsedništva

Na drugoj strani, građani su se okupili ispred zgrade Predsedništva, na poziv inicijative „Kreni-Promeni“ kako bi nastavili borbu protiv eksploatacije litijuma. Kako je javio reporter N1, inicijativa „Kreni-Promeni“ dočekala je vest o ukidanju prostornog plana i svih dozvola Rio Tintu delimično zadovoljna. Kako su istakli, to je bio samo jedan zahtev, dok je drugi stavljanje 20 godina zabrane na eksploataciju litijuma i bora i dodaju da nije bitna samo kompanija Rio Tinto, nego eksploatacija bilo koje kompanije. Kažu da očekuju od predsednika Srbije da održi reč i da ispuni zahtev o moratorijumu, ali ne od godinu dana – već 20 godina.

Povratak na dedovinu i regioni „zdrave hrane“ a ne proterivanje

Oglasio se i Ekološki ustanak.

„Čestitamo svim građanima Srbije, a duboki naklon za sve hrabre i istrajne građane koji su bili na blokadama. Pokazali smo solidarnost sa najugroženijim građanima iz Gornjih Nedeljica. Još jedan zahtev građana sa blokada je ispunjen! Ovo je odluka Vlade koja je saterana u ćošak“, naveli su u saopštenju za medije.

Navodeći da je vlada primorana da ispuni sve samo onda kada su građani ujedinjeni, istakli su:

„Na istorijskom sastanku u Gornjem Milanovcu, sastale su se bezmalo sve ekološke organizacije, oko 30-ak udruženja je uspelo da dođe po snegu i napravili smo zajednički plan odbrane od Rio Tinta i drugih trovača. A to je košmar za Vučića“.

Ovaj pokret je izneo i naredne korake, uz opasku da Vučiću „ne veruju ništa“, a da su plan načinili uz pomoć vrhunskog pravno-ekspertskog tima.

„Kratkoročni su upravo ukidanje ove uredbe Vlade, ali moraju se pokazati svi sporazumi na sto! Da ne bi posle iskočio neki ugovor a onda građani plaćali proviziju koju je neko od Rio Tinta stavio u svoj džep. Tada bi blokade verovatno stale, ali daleko od toga da je gotovo. Moraju se pečatirati bušotine, rešiti problem bora u podzemnim vodama, nadomestiti šteta poljoprivrednicima. Sledeći korak je vraćanje nelegalnog Prostornog plana Srbije (koji će Vlada uskoro poslati skupštini na usvajanje) na ponovno pisanje i razmatranje, ali ovog puta zajedno sa stručnjacima i građanima, a ne samo po diktatu multinacionalnih kompanija. Jer po tom PP je pored ovog u Jadru, još 40 rudnika i 6 termo elektrana. Ako prođe ovaj plan Srbija bi bespovratno poslatala rudarska kolonija, zatrovane zemlje i bolesnih ljudi. Mi smo već prvi u Evropi po broju dece obolele od kancera. Dugoročni plan je promena zakona oo rudarsko-geološkim istraživanjima, i pisanja novih zakona – moratorijuma i sl, ali to mora jako precizno da se uradi, i ozbiljna stručna grupa da se sastavi, u skupštini koja sluša struku i građane – a nikako ovako preko nekakve brzopotezne inicijative. Takođe, treba razmotriti i ideju da se ugrožena područja trajno zaštite, da postanu regioni “zdrave hrane” što bi otvorilo put evropskim ali i domaćim fondovima, te bi se od poljoprivrede zarađivalo i 3-4 puta više. To je naš cilj. Zdravo selo i građani koji se vraćaju na svoja imanja i dedovinu a ne proteruju“.

Građane su opet pozvali da izađu u subotu u 13 časova – možda neće biti blokada, ali će otići do Ministarstva unutrašnjih poslova da se „konačno pohapse batinaši iz Šapca, policajci koji nisu reagovali ili vršili torturu prema građanima ali i ponište sve prekršajne i krivične prijave protiv građana čime je policija nezakonito vršila pritisak na demonstrante, pogotovo u unutrašnjosti“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.