Britanski Tajms o Vučiću: Balkanski Kapone ili jedina nada za mir sa Kosovom?

Aleksandar Vučić Gazivode, FOTO: KoSSev
Aleksandar Vučić Gazivode, FOTO: KoSSev

Američke i evropske diplomate vide Aleksandra Vučića kao jedinu figuru koja može da ubedi Srbe da koegzistiraju sa Kosovom, pa trpe njegove uvrede na račun Zapada, ohrabrivanje srpskog šovinizma i druženje sa Vladimirom Putinom, piše britanski list Tajms.

„Ali mnogi se pitaju: Da li biste kupili mir na Balkanu od ovog čoveka?“ piše Tajms u tekstu o predsedniku Srbije.

List citira poslanika DS Srđana Milivojevića, koji Vučića naziva „mešavinom Al Kaponea i Vita Korleonea“.

„Vučić nije ni patriota, ni nacionalista, ni demokrata, interesuje ga samo neograničena, nekontrolisana moć“, rekao je Milivojević.

Vučića kritikuju da je ubica demokratije u Srbiji i da je povezan sa kriminalcima, ali ga neki vide i kao jedinu nadu za stabilnost na Balkanu, piše Tajms.

List dodaje i da su SAD „u nedavnoj demonstraciji nestrpljenja“ prema Vučiću stavile pod sankcije direktora Bezbednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.

Američki Stejt department je takođe izneo tvrdnje da Vulin pomaže Rusiji da uveća uticaj na Balkanu, što nije iznenadilo ruske aktiviste u Srbiji kojima je Beograd ograničavao kretanje proglasivši ih za bezbednosnu pretnju, navodi Tajms.

Urednik KRIK-a, Stevan Dojčinović, govorio je za britanski list o sopstvenom iskustvu sa tabloidima u Srbiji, rekavši da je na naslovnicama ponekad i pet puta mesečno, uz optužbe da radi za CIA-u, mafiju ili francuske obaveštajne službe i da posećuje sado-mazo klubove.

„Koriste izveštaje bezbednosnih službi koje nisu reformisane od vremena komunizma“, kazao je Dojčinović.

Ališa Kerns, britanska parlamentarka koja predsedava Odborom za spoljne poslove i potpisnica je nedavno objavljenog kritičkog pisma o Srbiji, kaže da se stalno govori da je Vučić „jedina opcija“, ali prema njenim rečima, on traži povraćaj izgubljene teritorije.

„Kosovo se kritikuje ali Srbija je s Rusijom potpisala sporazum u septembru, poslala dva ministra u Moskvu u poslednjih šest meseci i nije uvela sankcije Rusiji, Iranu i Talibanima. Zašto nismo prozvali Srbiju zbog toga?“ upitala je ona.

Vučić je na to odgovorio da Srbija sprovodi istragu protiv britanske poslanice, podseća Tajms.

Kerns smatra da Vučić nije jedina „nada Zapada“ i ukazuje na proteste „Srbija protiv nasilja“, uz ocenu da u Srbiji ima više ljudi koji žele stabilnost nego što se misli.

Međutim, s njenim viđenjem se ne slaže Ajvor Roberts, bivši ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu u periodu od 1994-97. godine.

„Intervencija Kerns ne pomaže – Srbi ne reaguju na pritisak, samo se još više ukopaju. Vučić je daleko ispred svih drugih i samo maštalac može verovati da je neko u stanju da zauzme njegovo mesto“, rekao je Roberts.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.