Britanska ambasada: Sa Srbijom nije potpisan sporazum protiv ruskog uticaja

FOTO: RSE/ Ministri odbrane Velike Britanije i Srbije Ben Wallace i Nebojša Stefanović tokom susreta u Beogradu 16. juna 2021.

Ambasada Velike Britanije u Beogradu demantovala je za Radio Slobodna Evropa (RSE) pisanje britanskog lista Telegraf da je ta zemlja sa Srbijom potpisala sporazum protiv ruskog mešanja, odnosno dokument kojim se radi na sprečavanju ruskog uticaja u Srbiji.

Navode britanskog Telegrafa ranije je za RSE demantovalo i Ministarstvo odbrane Srbije.

Britanski Telegraf objavio je 18. juna da je ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas (Ben Wallace) izjavio da je ta zemlja sa Srbijom potpisala značajan sporazum kojim se sprečava uticaj Rusije, kao i da će Britanija pomoći Srbiji da se odupre ruskom „zlobnom uticaju“ i „manipulaciji“.

Sporazum je, kako se navodi, potpisan za vreme Volasove posete Beogradu 16. juna.

U ambasadi Velike Britanije u Beogradu za RSE su naveli da u potpisanom sporazumu Ministarstava odbrane Srbije i Velike Britanije „nema nikakvog pomena bilo koje druge države“.

„Dokument je fokusiran na konsolidovanje i širenje trenutne bilateralne saradnje između ministarstava odbrane Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva. Dokument se bavi temama poput zajedničkog učešća naših država u međunarodnim mirovnim misijama“, saopštila je ambasada.

Iz ambasade su dodali da je ministar Volas tokom posete naglasio da Ujedinjeno Kraljevstvo „poštuje vojnu neutralnost Srbije“.

„Što se tiče naše [britanske] politike prema Rusiji, ona je jasno predstavljena u javnom strateškom dokumentu Integrisani pregled spoljne politike i odbrane“, navedeno je u odgovoru britanske ambasade za RSE.

U ovom dokumentu Rusija je označena kao „pretnja“.

Šta kažu u srpskom Ministarstvu?

Srpsko ministarstvo odbrane je, demantujući pisanje britanskog Telegrafa, 20. juna za RSE saopštilo da je sa britanskim ministarstvom odbrane potpisan „Aranžman između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske o unapređenju saradnje u oblasti odbrane“.

Kako su naveli, sa britanskim ministrom odbrane nije potpisan bilo kakav dokument u kojem se pominje Rusija, „niti je ministar Volas bilo gde to izjavio“.

„Predmet Aranžmana je razvoj bilateralne saradnje u oblasti multinacionalnih operacija, vojne obuke i obrazovanja, održavanje bilateralnih vežbi, razmatranje unapređenja saradnje u kopnenom i vazduhoplovnom domenu i sajber odbrani, jačanje mogućnosti za saradnju odbrambenih industrija i naučno istraživačkih institucija“, navelo je pored ostalog Ministarstvo odbrane Srbije.

Poseta britanskog ministra odbrane Bena Volasa 16. juna, bila je njegova prva zvanična poseta Srbiji, a tom prilikom je u bazi „Jug“ kod Bujanovca na jugu Srbije izvedena i vojna vežba „Platinasti vuk 2021“.

Šta je pisalo u britanskom Telegrafu?

Britanski Telegraf je pod naslovom „Britanija potpisala ugovor sa Srbijom protiv ‘zloćudnog uticaja’ Rusije“, 18. juna objavio tekst, pozivajući se na razgovor sa britanskim ministrom odbrane i neimenovanim izvorom iz vrha srpske vojske.

Volas je, kako je naveo Telegraf, u intervjuu za taj list izjavio da je u interesu njegove zemlje da bude „angažovana u post-jugoslovenskom razvoju“, i dodao da će Britanija pomoći Srbiji da se odupre ruskom „zlobnom uticaju“ i „manipulaciji“.

„U našem je interesu da pomognemo otpornosti zemalja poput Srbije od zloćudnih aktivnosti i uticaja. Na mestima gde vidimo delovanje drugih nacija, slabljenje zemalja ili njihovo podrivanje ili pokušaj manipulacije njima, onda je, naravno, u našem interesu da izazovemo to (delovanje) i pružimo podršku tim zemljama“, rekao je Volas.

Britanski Telegraf je naveo da je Ben Volas izjavio da Britaniji „ne smeta“ što Srbija ima prijateljske odnose sa Rusijom, jer je „Srbija vojno neutralna“.

„Želimo najbolju sigurnost za ljude u Srbiji [ali] i dalje nam je potrebna podela tereta i neki partneri će biti manje tradicionalni nego što mislite, uključujući i Srbiju“, dodao je on.

Novinar britanskog telegrafa se u članku pozvao i na neimenovani izvor kojeg je opisao kao „višeg oficira srpske vojske“ i preneo njegovu anonimnu izjavu da je „sporazum sa Britanijom šansa za resetovanje“ problematičnih odnosa dve zemlje.

Srbija sa Rusijom održava bliske odnose uprkos apelima zapadnih zemalja i Evropske unije da, kao država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, uskladi spoljnu politiku sa evropskom.

Rusija sa druge strane podržava napore srpskih zvaničnika da blokira članstvo Kosova u međunarodnim institucijama, a za uzvrat zvaničan Beograd odbija da uvede sankcije protiv Rusije.

Ministarstvo odbrane demantovalo britanski Telegraf o potpisivanju sporazuma protiv mešanja Rusije

RSE

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.