Brine li Vlada Kosova o policiji?

Foto: AP/Visar Kryeziu

Posle ubistva policajca Izeta Demaja u četvrtak u Istoku, koji je pokušao da spreči pljačku jedne banke nakon čega je u razmeni pucnjave sa policijom preminuo i sam naoružani pljačkaš, na Kosovu se postavlja pitanje koliko država vodi računa o policiji. Premijer Kosova kaže da će ovo ubistvo biti prekretnica za policiju.

Institucija Kosovske policije godinama među građanima važi za jednu od najkredibilnijih institucija odmah nakon Kosovskih bezbednosnih snaga. To je navedeno i u poslednjem istraživanju Centra za bezbednosne studije Kosova, u kojem stoji da 61 odsto anketiranih građana veruje Policiji Kosova.

Međutim, uslovi rada zaposlenih u policiji nisu dobri.

Osnovna plata jednog policajca iznosi oko 320 evra, a tek je pre dva meseca počeo da im se plaća prekovremeni rad. Kosovska policija nema ni zdravstveno ni životno osiguranje. Novi zakon o platama, koji je i dalje u proceduri, predviđa rast plate na 520 evra kada se zakon usvoji.

Premijer Kosova, Ramuš Haradinaj, je nakon posete Generalnom direktorijatu Kosovske policije u petak ujutru kazao da će policija dobiti svu potrebnu podršku kako kriminalci ne bi uzeli zakon u svoje ruke.

„Kada smo govorili o povećanju plata i zdravstvenom, životnom, penzionom osiguranju, kritikovali su nas u određenim slučajevima, zašto to radimo. Ali, ne zaboravimo da bez reda i zakona nema logike,“ kazao je Haradinaj.

„Ubistvo policajca na dužnosti biće prekretnica za zakon,“ dodao je.

Zahtev za zdravstveno osiguranje ili osiguranje u slučaju nesreće za pripadnike Kosovske policije podnesen je pre nekoliko godina. Šaban Tašoli, potpredsednik Sindikata policije, kaže da su svi slučajevi do sada, kao i tragično ubistvo policajca, najjači dokaz da se ovo pitanje mora hitno rešiti jer je od suštinskog značaja za radnike policije.

„Nažalost, samo onda kada se neka nesreća desi, Vlada reaguje, kao i svi ostali. Nadamo se da neće sve ostati na obećanjima i da će se ona ubrzo ispuniti,“ kazao je Tašoli za Radio Slobodna Evropa.

Iz kosovskog Saveta za zaštitu ljudskih prava ističu da je borba protiv kriminala veliki izazov, a da je ubijeni policajac konkretan primer kako se treba boriti protiv te pojave. Dodaju da je apsurdno da ljudi sa takvim poslom, izloženi i životnom riziku, nemaju zdravstveno osiguranje.

„Savet zahteva od Vlade Kosova da pod hitno preduzme mere za unapređenje uslova u Kosovskoj policiji, naročito kada je u pitanju zdravstveno osiguranje koje imaju mnoge kompanije na Kosovu iako se ne izlažu rizicima,“ naglašava se u reakciji.

Kosovska policija je ove godine obeležila 19 godina postojanja. Od osnivanja pa do sada, 20 pripadnika ovih snaga je izgubilo živote na radnom zadatku.

RSE

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.