Brđani: Hazir Ferati u subotu nastavlja radove na izgradnji kuće?

Albanac Hazir Ferati je juče u naselju Brđani pokušao da nastavi sa radovima na izgradnji nove kuće neposredno pored puta ka Malom Zvečanu. Ferati je, međutim, kako su preneli kosovski mediji, juče zajedno sa još jednim Albancem, Betimom Osmanijem, priveden, a nakon što je dao izjavu, kasnije i pušten. On najavljuje da će danas "svim sredstvima nastaviti radove" na izgradnji "svoje kuće koju su srpski ekstremisti zapalili tokom rata." Feratiju je, prema obaveštenju "Direkcije za javne usluge, infrastrukturne investicije i inspekciju Vlade Republike Kosovo" od 26. decembra 2014. godine, zabranjeno da nastavi radove na izgradnji nelegalno započetog stambenog objekta. Podsetimo, proces povratka albanskih stanovnika u ovo naselje rešavaće se uz podršku međuministarske radne grupe kosovske vlade. 

81 osoba se prijavila za povratak u Severnu Mitrovicu

Portal "Gazeta Tribuna" je ranije izvestio o tome da se 81 osoba prijavila za povratak u Severnu Mitrovicu, ali i da nije poznato koje su nacionalnosti, to jest, da li su u pitanju Albanci, ili Srbi. 

Što se tiče povratka Albanaca u naselje Brđani, kosovsko ministarstvo za zajednice i povratak im nije, kako navodi ovaj portal, dalo više detalja o povratku Albanaca u ovo naselje. 


Pročitajte još:

Brđani: Ferati prekinuo radove. Nastavljaju se sutra?

Kosovsko ministarstvo za povratak potvrdilo da će međuministarska grupa "doneti odluku o formiranju radne grupe" za Brđane​

Vlada Kosova: Formirana međuministarska grupa za povratak

Rakić, Jevtić i Marić juče u Brđanima; u sredu sastanak radnih grupa Albanaca i Srba​

Bahtiri, Rakić, Marić i Jevtić u Suvom Dolu o povratku u Brđane​

Brđani: Obustavljena gradnja kuća na sedam dana; formiraju se radne grupe srpskih i albanskih predstavnika

Kako je objasnio Ferati, a prenela Koha, u trenutku kada je on zajedno sa Osmanijem počeo sa radovima za postavljanje temelja kuće, pojavila se policijska patrola koja je od njih zatražila da prekinu sa radovima i krenu sa njima u policijsku stanicu. Nakon što je Ferati dao izjavu, oni su pušteni.

Ferati, međutim, poručuje da će "sutra ponovo otići da radi na svojoj kući, bez obzira šta će se dogoditi."

Ovaj Albanac je, takođe, 17. novembra, pokušao da nastavi radove na izgradnji kuće, kada je KPS reagovala, objasnivši mu da, kako navodi Koha, imaju odluku opštinskih zvaničnika Severne Mitrovice za obustavljanje izgradnje.

Izgradnja albanskih kuća u 2015

Prvi pokušaj izgradnje albanskih kuća u Brđanima ove godine, dogodio se u martu, i tada je izgradnja obustavljena, nakon što se grupa Srba okupila u blizini mesta gde su Albanci bagerom raščišćavali teren, te gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice posle dvosatnog sastanka odlučili i da se gradnja u Brđanima obustavi, a da se u međuvremenu formiraju dve radne grupe srpskih i albanskih predstavnika ovog naselja, koje će oni i predvoditi.

Dva dana pre odluke gradonačelnika, Albanci su blokirali put u Brđanima, kada je jedan Srbin, kojem su nanešene lakše telesne povrede, navodno polomilo staklo na bageru, a vozaču albanske nacionalnosti naneo, takođe, lake telesne povrede. Put je odblokiran posle intervencije Agima Bahtirija. 

Zatim je, sredinom maja formirana međuministarska grupa za povratak. Ovu grupu, uz zamenika kosovskog premijera, Branimira Stojanovića, čini osam članova iz osam kosovskih ministarstava. Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, Dalibor Jevtić, na čiju je inicijativu i formirana ova grupa, očekuje da će se problemi povratnika sada rešavati na "jedan drugačiji način". 

Tri dana nakon što je formirana radna grupa – 19. maja, gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri se sastao u Južnoj Mitrovici sa predstavnicima albanske zajednice iz ovog naselja. A 21. maja gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, gradonačelnik Južne Mitrovice, ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić i ministar za administraciju lokalne samouprave, Ljubomir Marić, razgovarali su u naselju Brđani sa stanovnicima ovog naselja. Oni su predložili da se proces povratka albanskih stanovnika u ovo naselje rešava uz podršku formirane međuministarske radne grupe u koju će da budu uključeni i predstavnici međunarodne zajednice. Dan ranije su se, takođe, prema dogovoru, sastale radne grupe srpskih i albanskih predstavnika Brđana, formirane nakon što je izgradnja kuća u ovom mitrovičkom naselju obustavljena.​ 

Ferati je, međutim, krajem juna, uprkos formiranoj radnoj grupi, samoinicijativno pokušao izgradnju kuće, ali je nakon višečasovnih pokušaja policije, prekinuo radove. I tada su mu pripadnici Kosovske policije sve vreme pokazivali obaveštenje "Direkcije za javne usluge, infrastrukturne investicije i inspekciju Vlade Republike Kosovo" prema kojem se traži momentalne prekidanje sa radovima na izgradnji nelegalno započetog stambenog objekta. 

 Brđani – poprište etničkih tenzija od '99

Naselje "Brđani" je jedno od četiri multietnička naselja Severne Kosovske Mitrovice. Iako je od 2008. počeo masovniji povratak Albanaca u ovo naselje i to – renoviranjem, ali i izgradnjom serije novih kuća, prvi pokušaj povratka Albanaca se dogodio 10. septembra 1999. godine. Tada se, uz pomoć francuskog KFOR-a, nekoliko albanskih porodica vratilo u svoje razrušene kuće. Srbi su ubrzo organizovali mirnu protestnu šetnju kroz naselje, a na protestu su se – po prvi put za Severnu Mitrovicu – dominatno našli žene i deca. Tokom ove protestne šetnje, albanski povratnici su otvorili vatru iz automatskog oružja na kolonu Srba. Situaciju su uspeli da smire francuski vojnici, da bi ovaj isti događaj Albancima u Južnoj Mitrovici poslužio kao povod za trodnevne velike sukobe na glavnom mitrovičkom mostu, kada je u ovim neredima povređeno 32 Srba i15 francuskih vojnika.

Iako su predstavnici srpske zajednice 2000. godine sa UNMIK-om sklopili ugovor da u naselju Brđani postoji "žuta linija" koja razdvaja severni i južni deo grada i da se van nje ne mogu graditi objekti ni sa jedne, ni sa druge strane – bez saglasnosti obeju zajednica, taj ugovor je prekršen 2008. kada su Albanci u pratnji EULEX-a i KFOR-a započeli izgradnju porodičnih objekata van te linije. Od tada, pa sve do 2013. Srbi su organizovali višednevne proteste, suprotstavljajući se izgradnji 72 albanske kuće, koliko su ih sami stanovnici izbrojali, te – kako su navodili, pokušaju Albanaca da promene etničku strukturu stanovništva tog dela Kosovske Mitrovice. Proteste su pratili i incidenti – ranjavanje desetine Srba, ali i ubistvo meštanina Brđana – Save Mojsića u novembru 2011. Iako ubistvo Mojsića nije bilo direktno povezano sa protestima, ubistvo je okarakterisano kao etnički motivisano – očevici su tvrdili da su ubistvo izvršili Albanci iz naselja Brđani. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.