Bratu: Srpska lista obavila svoju dužnost, omogućila kvorum

U 239. emisiji "Slobodno srpski" gostovao je ambasador Kraljevine Norveške na Kosovu Jan Bratu. U intervjuu autoru i voditelju emisije, Budimiru Ničiću,  on je odgovarao na pitanja u vezi sa procesom izbora Hašima Tačija za predsednika Kosova i nasilju koje koristi kosovska opozicija, značenju ZSO-a i prolongiranju procesa njenog formiranja, kao i o Specijalnom sudu.

Nasilje: Svi su gubitnici. Ugled Kosova je narušen

Govoreći o nasilju koje se dešava na Kosovu mesecima unazad, Bratu je rekao:

"Svi su gubitnici. U ovoj situaciji svi su gubitnici zato što je ugled Kosova narušen. Uloženi trud u poslednjih 8 godina u pokušaju da se izgradi imidž Kosova, koji je pozitivniji, rekao bih realistično pozitivan, ovim je dosta oštećen."

On je ponovio da međunarodni predstavnici ne kritikuju to što kosovska opozicija protestuje protiv dva sporazuma postignuta između Beograda i Prištine – sporazum o ZSO i demarkaciji granice sa Crnom Gorom, već kritikuju način na koji ona to čini – upotrebom nasilja, koje podrazumeva bacanje Molotovljevih koktela, suzavca i biber spreja.

"Ne zaboravimo da su neki poslanici u parlamentu koristili biber sprej protiv predsednika Vlade Kosova. To je neprihvatljivo," rekao je Bratu.

Demarkacija sa Crnom Gorom: Katastarske zone po sporazumu iz 1974. i to je ispravno

"Što se tiče same granice, naši američki prijatelji su pažljivo gledali demarkaciju crnogorske granice i oni su nam rekli da ova granica veoma blisko prati granicu između republika iz 1974. godine, po tadašnjem sporazumu o demarkaciji u bivšoj Jugoslaviji. Tu se prate katastarske zone koje su tada utvrđene. Mi mislimo da je to ispravno, ali naravno, postoje procedure i o tome se može diskutovati. Oni (kosovska opozicija, prim.red.)  su izabrali da naprave prečicu u odnosu na parlamentarni proces," rekao je, takođe, ambasador Kraljevine Norveške na Kosovu.

Srpska lista obavila dužnost – omogućila kvorum. Neki od srpskih poslanika nisu glasali za Tačija i to je u redu

"Rekao bih da su predstavnici Srpske liste zapravo obavili svoju dužnost kao izabrani poslanici u Skupštini Kosova. Oni su bili tamo i svojim prisustvom činili su kvorum. Time što su činili kvorum, učinili su da se obave izbori. Sada, da li je to bilo dobro, ili loše? Ja mislim da je to bila dobra stvar, jer šta bi bila alternativa? Alternativa bi bila, možda izbori, a u ovoj sadašnjoj atmosferi koja je osetljivija nego inače, moglo bi da dođe do nasilja, komplikacija, a i da ne zaboravimo, posmatrano iz srpske pozicije, uskoro će i izbori u Republici Srbiji. Da li želimo da imamo izbore i u Srbiji i na Kosovu istovremeno i da imamo totalnu zbrku kada pomešamo ove dve stvari? Ja mislim da to nije baš dobra ideja," objasnio je Bratu. 

On je kazao i da ne zna da li su srpski poslanici glasali za Tačija, dodavši:

 "Ja mislim da neki od njih nisu, i to je u redu."

Sporazum o ZSO krajnje kontraverzan     

Odgovarajući na pitanje zašto još uvek ZSO nije formirana, Bratu je rekao:

"To je komplikovan proces. Postoji sistematski otpor prema ovom sporazumu. Opozicija na Kosovu se protivi samom procesu dijaloga sa susedom – Srbijom. Oni uopšte ne žele ovaj dijalog. Ovo je deo političke dinamike na Kosovu. Sa jedne strane imamo vladu koja ima većinu koja razume potrebu da se normaliziju odnosi sa susedom – Srbijom i koja pokušava isto da učini. Ovi pregovori su bili teški. Pregovaračke strane su postigle neke sporazume, obavezale su se da ispune te sporazume, ali je potrebno da ovo prođe kroz političke mehanizme na Kosovu. Tu postoji kašnjenje."

On je potvrdio da se sporazumu o ZSO ne opire samo kosovska opozicija, već i javno mnjenje, da je sporazum o ZSO "krajnje kontraverzan" i da im se "ne sviđa", potvrđujući i da je vlada Srbije mnogo stabilnija od vlade Kosova. 

"Ovde moramo pažljivo da hodamo po liniji. Poruka koja je bila preneta narodu Kosova jeste da će Zajednica srpskih opština stvoriti neku vrstu Republike Srpske. Ja ne mislim tako. Naprotiv, snažno sam uveren da to nije slučaj. Ključna stvar za celu ovu priču jeste formulisanje Statuta za Zajednicu. Taj posao još nije počeo, a treba da se započne – i EU i mi govorimo istu stvar. Moramo da uzmemo u obzir to i da ispoštujemo političko okruženje," rekao je ovaj ambasador. 

Na pitanje da li očekuje da se ZSO formira ove godine, Bratu kaže:

"Da budem iskren ne znam, ali se nadam, jer je to obaveza." On je dodao i da su "međunarodni partneri na Kosovu za sada strpljivi."

A na pitanje da objasni značaj ZSO, s obzirom na to da voditelj emisije, prema sopstvenom priznanju, nije do sada uspeo da od srpskih predstavnika sa kojima je razgovarao – dobije objašnjenje njenog značaja, osim da se  radi o najvažnijoj instituciji, Bratu je odgovorio:

"Ne pitajte mene, jer ja nisam tražio tu asocijaciju, neko drugi jeste. Vi ste to tražili i ljudi iz Beograda. Koje su koristi? Ja verujem da Ustav Kosova i zakonski okvir Kosova pružaju nealbanskim zajednicama velike mogućnosti. Ja verujem da je proces opštinske decentralizacije takođe dao velike mogućnosti, ali to treba iskoristiti. Do nedavno ove mogućnosti nisu bile korišćene od strane manjinskih zajednica. Zajednica može da donese neke dobrobiti. Nisam siguran da će to biti neke velike beneficije, ali sam od kosovskih Srba čuo da je to važno za njih. Ako oni kažu da je to važno za njih, a to je dogovoreno u Briselu, onda ćemo podržati sprovođenje toga. Ali, ovo treba da se odigra unutar kosovskog ustava, a i kosovskog zakonskog okvira. Već postoje odredbe koje pružaju velike mogućnosti za manjinske zajednice."Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.