Božović: Očekujem da opština Severna Mitrovica zaživi u potpunosti od Nove godine

(tekst je izvorno preuzet)
 
Kada će opština Severna Mitrovica zaživeti punim kapacitetom, od čega to zavisi?
 
Božović: Očekujem da Skupština opštine i opština Severna Mitrovica punim kapacitetom počnu da rade već od Nove Godine a to zavisi od koalicionih sporazuma I dogovora, podele određenih odeljenja, departmana kako kažu, zatim od budžeta koji smo već predali da li će biti usvojen ili vraćen,  tako da ja očekujem da se sve to završi u ovoj godini i da od sledeće godine opština krene punim kapacitetom da radi.
 
Da li postoji neki zakonski rok do kada mora da se odgovori vezano za predlog budžeta?
 
Božović: Zakonskog roka nema, naš zakonski rok je bio da ga predamo 30. septembra a zakonskog roka za odgovor na to nema.  Ja očekujem, obzirom da znate da je Vlada u Prištini tehnička, verovatno narednih nekih mesec dana bi  bio neki razumni rok da oni odgovore.  
 
Šta su najveći problemi Skupštine opštine kojom predsedavate?
 
Božović: Opet moram da naglasim, kao I mnogo puta do sada, da Skupština opštine nema svoju zgradu, da ja kao predsednik Skupštine nemam svoju kancelariju  gde bi mogli da radimo a takođe nemamo ni salu za održavanje sednica skupštine. Tako da, uvek pred svaku sednicu moramo da zovemo  direktore pojedinih institucija da nam ustupe salu  da bi bila pristupačna svima,  medijima i međunarodnim predstavnicima koji su zainteresovani da prate rad skupštine, kao i samim odbornicima. Postoje problemi  u  funkcionisanju  same skupštine, skupština nema svoj budžet, znači radi bez budžeta, odbornici ne primaju redovno nadoknadu za svoj rad. To je sve planirano u budžetu za narednu godinu i nadam se da će to sve biti otklonjeno i da ćemo početi da radimo ozbiljno punim kapacitetom  od sledeće godine.
 
Kada Mitrovica može očekivati realizaciju nekog kapitalnog projekta?
 
Božović: Predvideli smo kapitalne projekte i u budžetu, moramo da sačekamo da vidimo odgovore od nadležnih Ministarstava ali sve potrebe koje su iskazali građani na javnoj debati  koja je bila održana uvršteni su u te kapitalne projekte I to bi trebalo da krene sa realizacijom tokom sledeće godine”.
 
Koliko iznosi predlog opštinskog budžeta za 2015 godinu i da li su sa njim pokrivene sve potrebe grada?
 
Božović: Budžet iznosi 17.368.000 eura.  Mogu da kažem da je budžet nerealan. Mogu odmah da naglasim da budžetom nisu predviđeni  radnici zdravstva I prosvete ali pored toga  predviđeni  su radnici lokalne samouprave  I budžetom nisu predviđeni oni radnici koje budžet Kosova ne prepoznaje. To se prvenstveno odnosi na kompanije kako oni zovu a kod nas su to javna preduzeća, apoteka. Ja se nadam da će ipak država Srbija zbrinuti te ljude preko Zajednice srpskih opština (ZSO). 
 
Da li je neka od lokalnih samouprava na severu Kosova počela da dobija sredstva iz “Fonda za sever Kosova” koji se puni dažbinama sa prelaza Jarinje i Brnjak?
 
Božović: Ja koliko imam informacije da nijedna opština sa severa još uvek nije dobila dinar od tih sredstava.
 
Imate li nekih informacija vezano za taj fond?
 
Božović: Nemamo nikakvih informacija još uvek mada očekujemo ih, osim što znamo da je to neka tročlana komisija koja će učestvovati u raspodeli tih sredstava, znači predstavnik srpske zajednice, albanske zajednice i neki iz međunarodne zajednice.
 
Da li je ta komisija formirana ili tek treba da bude formirana?
 
Božović: Ja mislim da je to tek u formiranju.
 
Bilo je pompeznih najava da će EU uložiti milione na sever Kosova, od toga za sada nema ništa?
 
Božović: Da, pričali su, I pre izbora se pričalo i posle sada kada je formirana zakonodavna I izvršna vlast ja se nadam da smo mi njima istakli sve naše probleme I da postoji volja ali očigledno da i oni očekuju da ova skupština zaživi punim kapacitetom.
 
Na koji način se politička kriza u Prištini, gde nema novih institucija, reflektuje na Mitrovicu i na koji način?
 
Božović: Reflektuje se itekako zato što je u pitanju tehnička Vlada a tehnička Vlada ne može baš sve odluke da donese tako da, kao sto sam I malopre nagovestila, po pitanju budžeta verovatno ćemo malo sačekati zato što je u Prištini tehnička Vlada.
 
Kada očekujete nastavak suđenja Oliveru Ivanoviću i da li je odbrana u potpunosti spremna za ovaj proces?
 
Božović: Odbrana je sve dokaze Olivera Ivanovića I njegove svedoke predala tužiocu u zakonskom roku. Očekujemo da suđenje počne u toku ove godine a kompletan advokatski tim je spreman za odbranu kao i sam Oliver Ivanović.  
 
Nedavno su GI SDP napustila dva odbornika, šta je razlog?
 
Božović: Ja moram da kažem, tačno je da su GI SDP napustili odbornici Zoran Mojsilović I Jasmina Dedić. Oni su iz GI SDP prešli u GI Srpska bez ikakvog obrazloženja, nisu došli u GI SDP gde su ostvarili svoje mandate da kažu, iznesu svoje razloge,  to samo govori o njihovoj političkoj nezrelosti , sposobnosti a takođe o njihovim ličnim interesima.     

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.