Borelj: Srbija što pre da se uskladi s politikom EU, moguć susret Vučić-Kurti do leta

Borelj

Borelj je nakon sastanka Saveta EU, kojem su prisustvovali i šefovi diplomatija zapadnobalkanske šestorke, pozdravio ”strateške i hrabre” odluke onih partnera koji su se u potpunosti uskladili sa spoljnom politikom i sankcijama EU.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je danas Srbiju da ”što je pre moguće” ubrza svoje usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, i primeni sankcije koje su EU i ostale zemlje Zapadnog Balkna usvojile u vezi sa ratom u Ukrajini.

”Ministri spoljnih poslova EU izrazili su jasno očekivanje od partnera i budućih članica EU da se posvete zajedničkim vrednostima i zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici. Oni koji to nisu još uradili, a Srbija je jedna od njih, trebalo bi, što je pre moguće, da ubrzaju svoje usklađivanje i primene sankcije. Mi razumemo poteškoće i vrednujemo činjenicu da su svi oni glasali protiv Rusije u Generalnoj skupštini UN, ali mi očekujemo od kandidata i naših partnera da se u poptpunosti usklade sa našom spoljnom politikom”, poručio je Borelj.

Nadam se sastanku Vučića i Kurtija do leta

Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je danas na poštovanje i primenu svih do sada postigutih sporazuma u okviru dijaloga Beogrda i Prištine, kao i na nastavak razgovora pod pokroiviteljstvom EU.

”Potreban nam je konstruktivan angažman i brz napredak ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Svi se u tome slažu na svojim stranama, ali kada sednu zajedno imaju problem da napreduju. Potrebno je da stvorimo poverenje”; poručio je Borelj.

Još bez dogovora o šestom paketu sankcija Rusiji

Evropska unija još uvek nije postigla dogovor o šestom paketu sankcija protiv Rusije, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

On je na konferenciji za novinare posle sastanka Saveta EU rekao da i dalje ne postoji neophodan konsenzus o predloženoj zabrani uvoza ruske nafte.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.