Borelj: Neomogućavanje srpskih izbora na Kosovu suprotno evropskim vrednostima

Žozep Borelj
Foto: EFE

EU smatra da je odluka Prištine da ne omogući održavanje srpskih izbora na Kosovu suprotna posvećenosti Kosova evropskim vrednostima i principu zaštite demokratskih prava njegovih građana, uključujući i nevećinske zajednice. To je naveo visoki predstavnik EU Žozep Borelj u pisanom odgovoru na pitanje poslanika Evropskog parlamenta Žan – Pol Garoa (Jean – Paul Garraud).

Borelj je ukazao da održavanje srpskih izbora na Kosovu nije dogovoreno u okviru dijaloga Beograda i Prištine koji se vodi uz posredovanje EU, ali je podsetio do je do sada postojala praksa koja je omogućavala glasanje na Kosovu, uz podršku OEBS i EU.

„To je bila najizvodljivija opcija i za izbore održane 3. aprila 2022“, naglasio je podsetivši da je EU aktivno podržala usaglašene napore međunarodne zajednice da pronađe rešenje koje bi omogućilo biračima sa pravom glasa na Kosovu da ostvare svoje demokratsko pravo i učestvuju na parlamentarnim i predsedničkim izborima u Srbiji 3. ​​aprila i da „žali što nije postignut konsenzus o tome“.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.