Borel: Sporazum Srbije i Kosova među glavnim prioritetima

Foto: EFE

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Sporazum između Srbije i Kosova biće među glavnim prioritetima budućeg šefa evropske diplomatije Žozepa Borela (Josepha Borrell), izjavio je na potvrdnom saslušanju u Evropskom parlamentu, gde je najavio i da će njegovo prvo putovanje u svojstvu visokog EU predstavnika biti glavni grad Kosova – Priština.

Naglasivši kako je dijalog trajao “predugo”, obećao je da će posvetiti posebnu pažnju ovom procesu. Borel smatra da obe strane treba da pokažu posvećenost. Od Kosova, kako je rekao, očekuje ukidanje taksi na uvoznu robu, a od Srbije “iskreno angažovanje” u dijalogu.

Upitan koliko će njegova uloga biti kredibilna budući da predstavlja državu koja ne priznaje kosovsku nezavisnost, Žozep Borel je odgovorio da je priznanje u nadležnosti svake zemlje članice te da u tom smislu nije Španija problem.

“Dokle god ga ne priznaju Rusija i Kina, Kosovo ne može biti država”, izjavio je budući šef evropske diplomatije. Bez obzira na to, obećao je angažovanje u ovom delu regiona jer, kako je naglasio, “ima razlike između priznanja i zajedničkog angažovanja”.

Nominirani šef evropske diplomatije odgovara na pitanja evropskih zastupnika, koja vode ka mogućem potvrđivanju. Radi se o trosatnom zasedanju gde Borel treba da odgovori na svako pitanje za koje evroposlanici smatraju da je direktno vezano sa njegovim radom na budućoj funkciji u institucijama EU.

U Evropskom parlamentu će se do naredne nedelje održati svega 26 saslušanja za svakog nominiranog komesara. Parlament 23. oktobra glasa za novi sastav Evropske komisije koja preuzima dužnost 1. novembra ove godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.