Bojić: "Nijedno" zapaljeno vozilo u 2017, jedno u 2018, situacija stabilna i mirna, 75% rešenih krivičnih dela

"U 2017. godini nije registrovan nijedan slučaj paljevine vozila, dok je u 2018. godini registrovan jedan slučaj. Radi se o vozilu koje je korišćeno prilikom slučaja ubistva gospodina Olivera Ivanovića i koje je zapaljeno u Mitrovici," ovako je šef operative regionalne kosovske policije "Sever" Željko Bojić odgovorio na pitanje novinara Željka Tvrdišića u intervjuu Kontakt plus radiju: "Zašto ne uspevate da otkrijete počinioce mnogih paljevina automobila u gradu i koliko ih se dogodilo do sada?" Ista policija potvrdila je prethodno da je u 2017. godini, samo u Severnoj Mitrovici bilo 9 zapaljenih automobila, uz još dva u Zvečanu i Leposaviću i pokušaj paljenja jednog.

"Problem na koji policija nailazi prilikom ovih krivičnih dela je taj jer prilikom izvršenja ovih krivičnih dela ostaje jako malo tragova i materijalnih dokaza koji policiji mogu služiti u daljem toku istrage. Takođe jedan od problema je i nedostatak informacija od strane samih građana," odgovorio je u drugom delu pitanja policijski zvaničnik. U uvodnom komentaru na pitanje zašto ne uspevate da otkrijete počinioce mnogih paljevina automobila u gradu i koliko ih se dogodilo do sada, Bojić kaže i: "Vi ste me pitali, znači za 2017.godinu, za januar i februar 2017."

Od 2014. do sada, na Severu Kosova zapaljeno je ukupno 29 automobila i tri u srpskim sredinama na jugu. U Severnoj Mitrovici: 24 automobila i registrovana tri pokušaja paljenja; 5 zapaljenih automobila u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću; dva u Gračanici i jedan na jugu. Detaljnije o slučajevima zapaljenih automobila  OVDE.

Sa druge strane, kapetan Nenad Đurić je u dopisu advokatu Nebojši Vlajiću, na njegov upit o broju zapaljenih automobila i krivičnih dela, odnosno broju rasvetljenih slučajeva, prošlog leta odgovorio da je od svog osnivanja, krajem 2012. godine, direkcija Sever zabeležila 14 slučajeva paljenja vozila, odnosno da je od 40 registrovanih slučajeva krivičnih dela u koje, pored paljenja vozila spada i bacanje eksplozivnih naprava, požari, itd., rešeno ukupno 5 slučajeva.


Pročitajte još:

Severna Mitrovica: Privatna imovina na udaru lopova, agencije za obezbeđenje zabrinute, štite klijente

Ocenio je da je bezbednosna situacija u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, za koju je region Sever nadležan – stabilna i mirna i da ova policija ne raspolaže informacijama i saznanjima koje bi ukazivale da je opšta bezbednosna situacija ugrožena.

Pohvalio se i statistikom rešenih krivičnih dela:

"U toku 2017. godine na severu Kosova registrovano je 95 slučajeva teških krivičnih dela, to su dela kojima se bavila Regionalna istražna jedinica, od tog broja rasvetljeno je 71 krivično delo, što je skoro 75%.“

Poslušajte šta je policijski zvaničnik sa Severa još rekao u intervjuu Kontakt plus radiju (snimak preuzet sa sajta ovog radija): 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.