Bocan Harčenko: Rusija neće priznati Kosovo

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je da Moskva neće priznati Kosovo i da ostaje dosledna svojoj politici.

Naslovnice srpskih tabloida o Putinu i Kosovu: Obrt ili vernost…

Tražimo implementaciju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja treba da se primenjuje i prema našem mišljenju i prema međunarodnom pravu, rekao je Harčenko za TV Insajder.

Kosovo je suštinsko pitanje naše prijateljske i bratske saradnje i nema nikakvih signala da Rusija može da promeni odnos prema tom pitanju, izjavio je Harčenko, uz ocenu da Kosovo ostaje presedan u međunarodnom pravu.

„Jednostrano i nelegitimno proglašenje nezavisnosti Kosova ne treba dovoditi u vezu sa otcepljenjem Dombasa, jer su se građani Donjecke i Luganske republike na referendumu izjasnili za otcepljenje od Ukrajine, što sa Kosovom nije slučaj“, rekao je Harčenko.

Građani Donjecke i Luganske republike ne priznaju vlast u Kijevu, “koja je rezultat nelegitimnog i antiustavnog državnog udara“, izjavio je Harčenko Televiziji Insajder.

Harčenko je okarakterisao kao pozitivno odbijanje Srbije da uvede sankcije Rusiji.

Srbija od početka ruske „specijalne vojne operacije“ ima dosledan stav i zvanična Moskva to ume da ceni, poručio je Harčenko.

On je izrazio uverenje da kod građana Srbije postoji većinsko razumevanje za rusku vojnu operaciju.

Harčenko je insistiranje Vašingtona i Evropske unije da Beograd uvede sankcije Rusiji nazvao neverovatnim pritiskom i neprijateljskim ponašanjem Zapada prema Srbiji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.