BLOG 708. dan epidemije: Nastavićemo da živimo sa koronom, kao što živimo sa ostalim virusima

Koronavirus
Foto: Ilustracija, Pixabay

Aktuelni talas pandemije koronavirusa u Srbiji je poslednji veliki talas ovih razmera, ocenio je epidemiolog Zoran Radovanović, prenosi Nova S. Predviđa da ćemo živeti normalnije od marta, kao i da ćemo na jesen dobiti drugu generaciju vakcina, ali i povećanje učestalosti broja obolelih, u manjim razmerama.

Radovanović je, imajući u vidu ranije pandemije, naveo da je još pre dve godine bilo jasno da će ova pandemija trajati dve do tri sezone i da će polako preći u endemiju. Nastavićemo da živimo sa virusom, kao što živimo sa ostalim virusima, koronavirus u doglednoj budućnosti neće otići, ocenio je epidemiolog.

Evakuisan vojnik NATO-a usled obolevanja od kovida-19

U subotu u 18 časova austrijska vojska izvršila je evakuaciju jednog vojnika sa Kosova sa teškim simptomima koronavirusa javila je prištinska Koha, pozivajući se na navode stranih medija.

U međuvremenu se oglasila austrijska ministarka odbrane, Klaudija Taner, koja je potvrdila medijske navode.

Ona se u objavi na Fejsbuk profilu zahvalila svima koji su učestvovali u evakuaciji, a bolesnom vojniku poželela je brz oporavak.

Kosovsko MZ: 101 novooboleli, jedna osoba preminula

Za poslednja 24 sata na Kosovu je registrovan 101 pozitivan slučaj koronavirusa, od 1,595 testiranih uzoraka, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija: Preko 4,000 novoobolelih, 55 osoba preminulo

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida preminulo 55 osoba. Zvanično su potvrđena 4,483 nova slučaja infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru je 136 osoba, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju 3,762.

Broj testiranih uzoraka u poslednja 24 sata je 17,667.

Opširnije u posebnoj vesti.

Prema poslednjim podacima Кriznog štaba na teritoriji opštine Gračanica u poslednja tri dana od 32 testiranih na Кovid 19 infekcija je potvrđena kod pet osoba, dok su od posledica ovog virusa preminule dve osobe.

Srbija je i dalje na listi ugroženih zemalja za ulazak u Nemačku

Albanija, Kosovo, Severna Makedonija, Srbija, Crna Gora i BiH i dalje su na listi ugroženih zemalja, piše Zeri.

Navode da putnici koji dolaze iz ovih zemalja moraju da popune formulare u Nemačkoj, ako nisu vakcinisani ili nisu preležali kovid u poslednja tri meseca, ujedno moraju imati negativne testove i biti u karantinu.

Dr Radovanović upozorava na predizborne korona rizike

Epidemiolog Zoran Radovanović podsetio je danas za N1 na prethodne parlamentarne izbore pre godinu i po dana, pred koje su se u javnosti mogla čuti mantra, „u kojoj su nažalost učestvovali i lekari – da su izbori važniji od života i da treba žrtvovati istinu zarad njih, tada je rečeno i da je korona pobeđena, posle čega smo imali drugi, potpuno nepotreban talas“.

„Sada ćemo biti u istoj situaciji“, kaže on i dodaje da bi bilo normalno da se kampanja odvija uz poštovanje mera, „a kako će biti, videćemo“.

A na to kako gleda na to što na izbornim listama i jedne i druge strane ima dosta lekara, Radovanović navodi da „kad je već kampanja, nema razloga da u njoj ne učestvuju lekari“.

„Odabrano je tako da budu zastupljeni svi sektori društva, i oni koji su za i oni koji su protiv vakcinacije. Politički gledano, to je lukavo osmišljeno“, ocenjuje on.

Skoro 300 kazni zbog nepoštovanja mera

Pripadnici Kosovske policije izrekli su 279 kazni u prethodna 24 sata širom teritorije Kosova zbog nepoštovanja mera u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Učenici od danas ponovo u klupama

U svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji, posle prošlonedeljnog raspusta, od danas se održava neposredna nastava, odlučio je Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, u periodu od 9. do 17. februara broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina bio je 3.200 (0,42 odsto) obolelih.

Iz ministarstva prosvete naveli su da je učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih slučajeva kovida-19 u istom periodu iznosio 4,3 odsto.

Učenici su prošle nedelje bili na produženom raspustu, a zbog loše epidemiološke situacije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.