BLOG 706. dan epidemije: Bil Gejts – Smanjen rizik od kovida, ali sledi nova pandemija

gen genom korona kovid BBC
FOTO: Science photo library

Osnivač Majkrosofta, Bil Gejts, izjavio je da se dramatično smanjio rizik od koronavirusa, ali je kazao da je sigurno da dolazi nova pandemija. Gejts je za CNBC, na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, rekao da će verovatno to biti pandemija izazvana još jednim patogenom iz porodice koronavirusa, prenosi N1. Međutim, Gejts je dodao da bi napredak u medicinskoj tehnologiji mogao da pomogne svetu da se bolje izbori sa novom pandemijom, ukoliko se još sada investira u nju. Gejts dodaje da koronavirus nije više toliko opasan jer je globalna populacija stekla određeni nivo imuniteta, ali i zbog toga što je poslednji soj – omikron manje zarazan od prethodnih.

Srbija: Preko 5,100 novoobolelih, preminule 59 osobe

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida preminulo 59 osobe. Zvanično su potvrđena 5,103 nova slučaja infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Više o tome u posebnoj vesti.

Kosovsko MZ: 249 novozaraženih, osam preminulo

Za poslednja 24 sata na Kosovu je registrovano 249 pozitivnih slučajeva koronavirusa, od 2.804 testiranih uzoraka, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Više o tome u posebnoj vesti.

Đeneral Janković: U dva navrata otkrivene lažne lažne potvrde o vakcinaciji

Kosovska policija izvestila je danas da je na prelazu Dženeral Janković u dva navrata zaustavila putnike sa falsifikovanom potvrdom o vakcinaciji.

Prvi slučaj registrovan je juče ujutru kada je zaustavljen i vraćen državljanin Severne Makedonije.

Potom, u popodnevnim satima, na istom prelazu su Albanac i državljanka Severne Makedonije takođe predočili potvrdu o vakcinaciji za koju se sumnja da su falsifikovane, a što su potom i sami priznali.

Začepljenje krvnih sudova najveći korona ubica: Pet puta više trombova

Najopasnija komplikacija koronavirusa je začepljenje krvnih sudova, koje uzrokuje tromb. U poslednjih nekoliko meseci pojava tromboze povećana je za četiri do pet puta kod pacijenata koji se leče od kovida ili imaju postkovid sindrom. Ako se odmah ne reaguje, ova pojava u organizmu brzo uzrokuje smrt, u razgovoru za Nova, upozorava pukovnik docent dr Ivo Udovičić, komandant vojne kovid bolnice Karaburma.

Više o tome u posebnoj vesti.

Više od 160 kazni zbog nepoštovanja mera

Pripadnici Kosovske policije izrekli su 165 kazni u prethodna 24 sata širom teritorije Kosova zbog nepoštovanja mera u borbi protiv pandemije koronavirusa.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.