BLOG 608. dan epidemije: Institut – Moguće odmah dati krv nakon Fajzera, Moderne i Sinovaka

Foto: GETTY IMAGES

Institut za transfuziju krvi Srbije saopštio je juče da je moguće odmah dobrovoljno dati krv nakon primanja vakcine protiv korona virusa proizvođača „Moderna“, „Fajzer“ i „Sinovak“. Kada su u pitanju vakcine proizvođača „Astrazeneka“ ili „Sputnjik V“, krv se, kako su saopštili, može dobrovoljno dati tek nakon dve nedelje. Saopštenje instituta usledilo je nakon velikog broja pitanja na ovu temu, usled „različitih i neistinitih informacija koje kruže društvenim mrežama“, prenosi agencija Beta.

Lončar: Mogao bi da bude produžen rok u kom će kovid propusnice biti obavezne

Ministar zdravlja Srbije, Zlatibor Lončar, izjavio je da je uvođenje kovid propusnica bilo ključno da se poveća broj vakcinisanih u Srbiji i da bi mogao da bude produžen rok u kome će te propusnice biti obavezne.

„Da li će to da bude da se te propusnice prošire na 24 časa ili nešto drugo… Na tome ćemo insistirati“, rekao je Lončar u Nišu. U tom gradu otvorene su dve nove angio-sale za invazivno kardiološku dijagnostiku, prenosi N1.

„Mi želimo da građani imaju sigurnost, ne želimo da građani budu taoci, posebno građani koji su se pridržavali svega, koji su se vakcinisali, da imaju strah da odu i do restorana i do bioskopa i da znaju kad odu tamo da je to bezbedna zona, da su tamo ili vakcinisani ili testirani ljudi“, rekao je Lončar.

On je istakao da država želi da se prihvati nova normalnost, da omugući ljudima da žive, da izađu.

Srbija: Preko 3,000 novoinficiranih, preminulo 59 osoba

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida preminulo 59 osoba. Zvanično su potvrđena 3,484 nova slučaja infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru su 274 osobe, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju 6,509.

U poslednja 24 sata testirano je 14,699 uzoraka.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovsko MZ: Preminula jedna osoba, sedam novih slučajeva zaraze

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeleženo 7 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je broj testiranih 1,725, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Novooboleli su iz sledećih opština: Vučitrna – 2, Lipljana, Kamenice, Gračanice, Kosova Polja, Orahovca po 1.

Od poslednjeg preseka stanja na Kosovu preminula je jedna osoba, tako da je sada ukupan broj preminulih 2.980.

Opširnije u posebnoj vesti.

Pred zaključavanje nevakcinisanih, navala na vakcine u Austriji

U Austriji je, pred najavljeno zaključavanje nevakcinisanih, aktuelno veliko interesovanje za vakcinom protiv korona virusa i ispred punktova za vakcinaciju su veliki redovi.

Tako je više stotina Bečlija čekalo danas oko 11 časova u dugom redu za vakcinaciju na najvećem punktu „Viena Austrija Center“.

Takvi redovi mogu se videti tek od pre nekoliko dana, kada je austrijska vlada donela odluku o promeni „2G“ pravila, to jest da u ugostiteljske, zabavne, kulturne objekte mogu ući samo lica koja su vakcinisana ili koja su preležala koronavirus, prenosi Nova.Rs.

Lončar: Kovid propusnice daju rezultate, možda produžimo rok

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar smatra da je uvođenje kovid propusnica bilo ključno da se poveća broj vakcinisanih u Srbiji.
Otvarajući u Nišu dve nove angio-sale za invazivno kardiološku dijagnostiku, Lončar je rekao da bi, u interesu građana, mogao da bude produžen rok u kome će kovid propusnice biti obavezne, prenosi RTS.

„Da li će to da bude da se te propusnice prošire na 24 časa ili nešto drugo, na tome ćemo insistirati. Mi želimo da građani imaju sigurnost, ne želimo da budu taoci, posebno oni građani koji su se pridržavali svega, koji su se vakcinisali, da imaju strah da odu i do restorana i do bioskopa i da znaju kad odu tamo da je to bezbedna zona, da su tamo ili vakcinisani ili testirani ljudi“, kaže Lončar.

Dojče vele: Umiru i vakcinisani, ali desetak puta ređe

Dok Nemačka ide ka vrhuncu četvrtog talasa korone, a bolnički kreveti se pune, podaci pokazuju da je među obolelima sve veći udeo vakcinisanih, piše Dojče vele (DW).

„Trenutno blizu 44 odsto pacijenata starijih od šezdeset godina koji su na intenzivnoj nezi sa kovidom čine oni koji su vakcinisani. Taj udeo je znatno i rapidno uvećan“, upozorio je u četvrtak poznati nemački internista Uve Jansens, koji je do prošle godine vodio nacionalno udruženje lekara intenzivne nege, piše DW.

Impfdurchbruch (proboj vakcine), ta reč dominira medijima poslednjih dana, kada Nemačka beleži najveći broj zaraženih od početka pandemije. Kako objašnjavaju stručnjaci, proboj vakcine je situacija kada cepljeni ipak obole – dakle nisu samo zaraženi, već imaju i simptome, makar i blage.

Vladika Grigorije: Vakcina je napravljena da nas spasi, a ne da nas ubije

Episkop diseldorfski i cele Nemačke Grigorije Durić oglasio se video snimkom putem društvene mreže Instagram, u kom je objasnio zbog čega je odlučio da se vakciniše.

Bekić: Kovid dnevno odnese autobus pun ljudi

Koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu i direktor Doma zdravlja „Savski venac“ Zoran Bekić izjavio je da je Srbija zbog pandemije koronavirusa dosad izgubila jedan grad od 10.000 ljudi, a da kovid svakodnevno „odnese“ autobus pun ljudi.

„Svedoci smo teške epidemijske situacije jer smo zbog korone izgubili jedan čitav grad od 10.000 ljudi. Ukoliko Krizni štab odluči da kovid propusnice važe za mesta poput teretana, frizerskih salona, koncerata, utakmica, tržnih centara, sigurno je da će to uticati na neke ljude da se vakcinišu“, rekao je Bekić u intervjuu za „Politiku“.

On je dodao da su to građani shvatili i da je to jedan od razloga zbog čega je prethodnih dana duplo više ljudi imunizovano nego u julu i avgustu

Šekularac: Komunalna milicija sankcionisala 33 objekta zbog kršenja mera

Ranko Šekularac, rukovodilac sektora unutrašnje kontrole Sekretarijata za poslove komunalne milicije rekao je da je u Beogradu bila naporna noć između petka i subote za komunalnu službu.

„Sa pet kolega iz gradske inspekcije i dvojicom sanitarnih inspektora vršili smo kontrolu preko 800 objekata u gradu, sankcionisano je 11 osoba, u šest objekata je uočena nepravilnost“, rekao je Šekularac za RTS .

Upozorava da svaki od objekata mora da ima odgovornog kovid redara, koji vrši kontrolu propsunica nakon 20 časova.

Direktor KBC Zemun: Za trećinu manje pacijenata (N1)

Direktor Kliničko-bolničkog centra „Zemun“ Dragoš Stojanović izjavio je da se u toj bolnici, koja je početkom septembra ponovo postala trijažni centar za kovid pacijente, poslednjih dana zbrinjava za trećinu manje pacijenata.

„Poslednjih četiri do pet dana smo spali sa 150 do 180 pacijenata na 100, 120 i 130. To su primarni pokazatelji jednog blagog popuštanja virusa i blagog poboljšanja opšte situacije“, rekao je Srojanović za RTS.

Stojanović je dodao da je u Zemunskoj bolnici u poslednja 24 časa bilo 130 pregleda i da je 13 pacijenata upućeno u kovid bolnice u Beogradu.

Pacijenti koji sada dolaze su, kako je rekao, za razliku od pre dva meseca u naletu i lakši i teži pacijenti. Objasnio je da su oni koji su teži, uglavnom pacijenti koji su se ranije razboleli, dobili terapiju i koji su se lečili u kućnim uslovima uz kontrole kod nadležnih lekara.

Međutim, naglasio je da se ne može uvek postići efekat konzeravtivnom terapijom tako da pacijenti onda dolaze sa teškim pogoršanjem stanja.

Ocenio je i da je i efekat smanjenog broja pregleda i apela pacijentima da što pre shvate da se na vreme jave lekaru jer će se pre i izlečiti, a tegobe i komplikacije će biti manje.

Stojanović je naveo da je u bolnici dnevno, ako se računa oko 150 pacijenata u trijažno-kovid centru, između 600 i 700 na specijalističkim pregledima dok ih je u centru gde je hitna služba od 300 do 400 u režimu hitnog pregleda.

„Nažalost, uglavnom su u porastu pacijenti s malignim bolestima, polutraume i traume, razne saobraćajke ili neke druge povrede, iz oblasti neurohirurgije, akutna moždana krvarenja, akutni koronarni sindrom, opšte hirurške operacije. Svakodnevno je veliki broj operacija, bolnica nam je skoro ispunjena, sve intenzivne nege su pune i stalno se rotiraju pacijenti“, rekao je Stojanović.

Ukazao je i da im se u poslednje vreme javlja dosta pacijenata sa postkovid sindromom sa lakšim ili težim oblicima. To su, naveo je, uglavnom promene na malim mikrokrvnim sudovima, koje izazivaju promene i patologiju na svim organima. I to su, upozorio je, uglavnom pacijenti koji nisu vakcinisani.

Kliničko-bolnički centar „Zemun“ do sada je tri puta bio u kovid sistemu i za to vreme pregledano je više od 22.000 pacijenata.

Kosovo čeka odobrenje treće doze

Zvaničnici kosovskog ministarstva zdravlja potvrdili su da se očekuje da će treća doza vakcine protiv koronavirusa za osobe sa ozbiljnim zdravstvenim problemima biti odobrena vrlo brzo.

Do sada je na Kosovu oko 40 odsto stanovništva vakcinisano sa dve doze vakcine, ali je interesovanje opalo sa padom broja zaraženih.

Zdravstveni organi kažu da postoji opasnost od pogoršanja situacije nakon pojave nove varijante korona virusa „Delta plus“ i okupljanja građana političkih partija u kampanji za drugi krug lokalnih izbora u nedelju.

Golikova: Situacija u Rusiji prilično teška

Situacija sa koronavirusom u Rusiji je prilično teška, sa stopom incidencije u porastu u 61 regionu, izjavila je potpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova.

„Situacija sa korona virusom u Rusiji je prilično teška. Prošle nedelje smo imali neradne dane. U nekoliko regiona ranije su proglašeni neradni dani da bi se suzbilo širenje bolesti i prekinuli lanci infekcije. Mera je dala određene rezultate, stopa incidencije je usporila, ali i dalje primećujemo rast u 61 regionu“, saopštila je ruska zvaničnica, prenosi RTS.

Koordinator punkta na Sajmu: Sa 57 odsto imunizovanih potrebno stići do 85 odsto

Koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu Zoran Bekić izjavio je da je u Srbiji 57 odsto odraslih građana imunizovano, a da je evropski prosek 70 odsto.

„Za neku vrstu kolektivnog imuniteta moramo da dođemo do 85 odsto imunizovanih kao što slučaj u Portugaliji, Danskoj i Japanu. Oni polako popuštaju mere i počinju da žive kao ranije“, prenosi N1.

Kako je naveo, da bi u Srbiji mogle da budu ukinute protivepidemijske mere, mora biti ubrzana vakcinacija jer svakodnevno umire na desetine građana.

Evropa na udaru delta soja: Koje zemlje vraćaju mere zbog novog talasa kovida

Holandija je prva zemlja koja je najavila da se korona vratila i koja će uskoro uvesti delimičan lokdaun od predstojećeg vikenda. Tu su još Danska, Austrija i Nemačka i Francuska, piše Nova.

Više od 290 kazni zbog nepoštovanja mera

Kosovska policija izrekla je 294 kazne u prethodna 24 sata zbog nepoštovanja epidemioloških mera u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.