BLOG 593. dan epidemije: Čelnik SZO – Pandemija neće biti gotova dok se u celom svetu ne okonča

Korona - ilustracija
FOTO: Shutterstock

Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Tedros Adenon Gebrejesus, izjavio je da je pandemija kovida daleko od kraja. „Imamo sve alatke koje su nam neophodne. Međutim, svet ih nije dobro iskoristio. Sa blizu 50.000 preminulih nedeljno, pandemija je daleko od kraja“, izjavio je Tedros na Svetskom zdravstvenom samitu u Berlinu. Dodaje i da je SZO postavila cilj da do kraja ove godine vakciniše 40 odsto populacije svake države na svetu. Da bi se u tome uspelo Tedros je naglasio da proizvođači moraju da naprave prioritet i njihove ugovore sa programom Kovaks (globalni program za ravnomernu distribuciju antikovid vakcina širom sveta) hitno ispune, dodavši da mora da postoji veća transparentnost i pomoć u imunizaciji siromašnijih država. To je, smatra neophodno, jer „pandemija neće biti gotova dok se u celom svetu ne okonča“.

Francuska donirala 67 miliona doza vakcina najsiromašnijim zemljama (Nova/Beta)

Francuska je donirala 67 miliona doza vakcine najsiromašnijim zemljama sveta preko UN-ovog programa kovaks, što je čini drugim donatorom na svetu, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država, rekao je danas ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan.

Francuski ministar je naveo da je njegova zemlja ispunila svoje obaveze u vezi sa donacijama vakcina, koje su distribuirane u više od 45 zemalja, uključujući oko 30 u Africi.

Francuska je obećala da će donirati još 60 miliona doza do sredine 2022. godine.

Ovo saopštenje dolazi nakon što su zdravstveni i finansijski zvaničnici koji su se okupili uoči samita Grupe 20 u Rimu, upozorili da oporavak od pandemije mora da ide na dva koloseka, uz vakcine protiv kovida 19 i ulaganje u siromašne zemlje kako bi se brže oporavile.

Kosovsko MZ: 28 novih slučajeva infekcije

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeleženo 28 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je broj testiranih 1,958, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Novooboleli su iz sledećih opština: Prištine – 9, Gnjilana – 3, Kline, Peći, Đakovice, Orahovca, Kamenice i Uroševca – po 2, Vučitrna, Klokota, Gračanice i Vitine po 1.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija: 65 preminulih, preko 6,000 novoobolelih

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida preminulo 65 osoba. Zvanično je potvrđeno 6,217 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru je 277 osoba, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju 6,788.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovsko MZ: Poziva građane da se vakcinišu protiv koronavirusa

Vakcinacija protiv koronavirusa i dalje je nalkakši, najsigurniji i najefikasniji način zaštite od ove infekcije.

Relativno mirna epidemiološka situacija na Kosovu nije razlog da građani koji su primili prvu dozu vakcine odlažu da prime drugu dozu, jer to onemogućava postizanje efikasne zaštite.

Švedska presporo reagovala na širenje pandemije korona virusa

Komisija je saopštila da će se u svom konačnom izveštaju pozabaviti švedskom strategijom neuvođenja lokdauna, ali da njeni preliminarni nalazi pokazuju da su mere kasno uvedene kako u odnosu na susedne nordijske zemlje tako i u vezi sa širenjem virusa u Švedskoj tokom proleća 2020. godine.

Odgovor Švedske na širenje korona virusa bio je prespor, a pripreme za suočavanje sa pandemijom bile su nedovoljne, saopštila je danas komisija koja je proučavala reagovanje zemlje na kovid-19, a koju je imenovala sama vlada pod pritiskom parlamenta, prenosi Tanjug.

Ruska nazalna vakcina protiv koronavirusa štiti 6 meseci

Vakcinacija nazalnom vakcinom protiv koronavirusa biće na šest meseci, ne češće, izjavio je direktor Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.

„Ovo pitanje je još potrebno izučiti, ali u svakom slučaju, vakcinacija neće biti češća od jednom u šest meseci, možda i ređe“, rekao je Gincburg.

On je ranije rekao da će imunizacija vakcinom sputnjik V, a zatim i revakcinacija nazalnim preparatom verovatno obezbediti potpunu zaštitu ne samo od teškog toka kovida 19, već i od zaraze koronom, prenosi Tanjug.

Poljska premašila prag od tri miliona zaraženih koronom

Ukupan broj slučajeva koronavirusa u Poljskoj od početka epidemije je danas premašio broj od tri miliona, a dnevni broj slučajeva je dostigao najviši nivo od početka četvrtog talasa zbog porasta trenda zaražavanja, pokazali su danas objavljeni podaci poljskog ministarstva zdravlja.

Usred rasprostranjenog nepoštovanja pravila o nošenju maski, infekcije u Poljskoj rastu uoči katioličkog dana Svi sveti, kada veliki broj ljudi posećuje groblja da odaju počast mrtvima, što bi, moglo da dovede do širenja virusa, prenosi Nova.RS.

Stanisavljević: Značajno povećan broj vakcinacija u glavnom gradu

Poslednje dve nedelje značajno se povećao broj vakcinacija u glavnom gradu, rekla je za RTS gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.
„Sada je preko 60 odsto građana Beograda vakcinisano prvom dozom a nešto više od 57 odsto je primilo i drugu dozu“, rekla je Stanisavljevićeva.

Poredeći podatke od prošle i pretprošle nedelje brojevi su se udvostručili pa čak i utrostručičli kada je reč o građanima koji dolaze na vakcinalne punktove.

„Kada su u potanju mladi u Beogradu smo dostigli 38 odsto, kada govorimo o uzrastu od 18 do 30 godina, a u nekim beogradskim opštinama je taj procenat i veći od 50 odsto“, rekla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu.

Države bez korone: Smrtonosnom virusu odoleva još samo pet zemalja

Koronavirus još nije potvrđen u svega pet od ukupno 193 države koje su punopravne članice Ujedinjenih nacija, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), zaraženih ima na svim kontinentima izuzev Antartika.

Poslednja zemlja u kojoj je registrovan smrtonosni virus je kraljevina Tonga, to pacifičko ostrvo, udaljeno oko 2.300 kilometara od Novog Zelanda, nalazi se u sastavu Australije i Okeanije, kontinenta sa najvećim brojem zemalja koje nisu pogođene koronavirusom.

Zemllje u kojima nije zabeležen nijedan slučaj zaraze koronavirusom su: Severna Koreja, Turkmenistan, Kiribati, Nauru, Tuvalu, prenosi N1.

Rusija ponovo ima rekordan dnevni broj preminulih od kovida

Suočene sa pogoršanjem stope zaraze i sporom vakcinacijom, vlasti će ove nedelje uvesti strože mere u pokušaju da obuzdaju širenje pandemije, pa će od 30. oktobra do 7. novembra biti na snazi plaćeni neradni dani, prenosi Tanjug.

Opština Gračanica: Za tri dana 12 pozitivnih na koronavirus

Prema poslednjim informacijama Kriznog štaba na teritoriji opštine Gračanica za protekla tri dana registrovano je 12 pozitivnih osoba na Kovid 19.

Krizni štab Opštine Gračanica apeluje na građane i privredne subjekte da se pridržavaju mera i preporuka za smanjenje broja obolelih od zarazne bolesti Kovid-19, pre svega obavezno nošenje zaštitnih maski, držanje distance, pojačano održavanje higijene, kao i poštovanje mera ograničenja broja okupljenih, kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru, prenosi RTK 2.

Krizni štab poziva meštane da pokažu društvenu i ličnu odgovornost i vakcinišu se protiv Kovida i da na minimum svedu sve društvene aktivnosti i strogo poštuju preporučene epidemiološke mere.

Epidemiološka situacija na Kosovu je stabilna

Epidemiološka situacija na Kosovu je stabilna, kažu zdravstveni radnici. Ono što i dalje zabrinjava jeste pad interesovanja građana za vakcinaciju.
Iz Ministarstva zdravlja kažu da su već napravili mobilne timove kako bi stimulisali građane na vakcinaciju.

Broj zaraženih korona virusom na Kosovu je u poslednje vreme smanjen. Ali u istom periodu smanjeno je interesovanje građana za vakcinaciju protiv COVID-19. Zdrastveni radnici pozivaju na vakcinaciju.

Faik Hoti iz Ministarstva zdravlja rekao je za Radio Kosova da je interesovanje za vakcinaciju smanjeno nakon smirivanja situacije sa COVID-19 i smanjenja broja žrtava.

Nemačkoj sve više pacijenata na intenzivnoj nezi

Nemačko udruženje bolnica ocenilo je da se zemlja nalazi u kritičnoj situaciji pandemije. Iako se čini da je stopa hospitalizacije trenutno niska (3,07), predsednik uprave Nemačkog bolničkog društva Gerald Gas upozorio je da je u klinike u poslednjih sedam dana primljeno znatno više pacijenata sa koronom.

Više od 28.000 novih slučajeva zaraze korona virusom zabeleženo je u Nemačkoj samo tokom jednog dana, saopštio je Institut Robert Koh.

Sedmodnevna incidencija nastavlja da raste, kao i broj smrtnih slučajeva za koje se može dokazati da su povezani s infekcijom korona-virusom, prenosi Tanjug.

Tim za škole: Kombinovana nastava u srednjim školama u šest lokalnih samouprava

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola doneo je odluku da se „Drugi model“ organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno kombinovana nastava od ponedeljka, 1. novembra 2021. godine primenjuje u srednjim školama na teritoriji šest lokalnih samouprava – Veliko Gradište, Vrnjačka Banja, Beograd, Kula, Niš i Šabac.

„Drugi model“ nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe, prenosi N1.

U Tiršovoj dve bebe na respiratorima, troje dece kritično

Na dečijoj Univerzitetskoj klinici „Tiršova“ trenutno se nalazi troje dece sa teškom kliničkom slikom zbog korona virusa a trenutno stanje dve bebe koje se nalaze na mehaničkoj ventilaciji je i dalje kritično.

– Ove dve bebe o kojima smo već govorili da se nalaze na mehaničkoj ventilaciji za sada su stabilno. Vitalno ugrožavajuće stanje je kod ove bebe zato što zahtevaju intenzivnu negu i terapiju. Iako je sada teško proceniti, nadamo se da smo onaj prvi deo kada je njihov život visio o koncu uspeli da stabilizujemo ali sve dok ne budemo ih odvojili od mehaničke ventilacije i krenuli uzlaznim tokom, pričaćemo da su u teškom stanju jer i jesu – rekla je za TV Prvu Dr Snežana Rsovac.

Doktorka navodi da je treće dete dijabetičar i da se nalazi na istom odeljenju gde se smeštaju kovid pacijenti radi lečenja.

Ružić: Zaraženo oko 5.000 đaka, zasad bez uvođenja onlajn nastave

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da je oko 5.000 dece školskog uzrasta zaraženo koronavirusom, što je oko 0,6 odsto i ocenio da situacija nije alarmantna.

„Što se tiče obrazovnog sistema ja i dalje tvrdim da situacija po brojevim uopšte nije alaramantna, ali je tačno da dolazi do većeg broja obolevanja kod dece i do većeg broja prijema kod pedijatara“, rekao je Ružić za RTS.

Ružić je rekao da je održan sastanak Tima za škole, sa medicinskim delom Kriznog štaba o merama koje bi mogle da naprave „pauzu“ i kada je reč o obrazovnom sistemu.

„Da pokušamo da i taj ulazak virusa spolja, jer virus ulazi spolja u obrazovni sistem, a ne iz obrazovnog sistema van njega i to se vidi po brojevima“, dodao je Ružić.

Vesić: Za ukidanje svih mera potrebno vakcinisati oko milion ljudi u Beogradu

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je za ukidanje svih mera potrebno vakcinisati između 75 i 80 odsto punoletnog stanovništva u Beogradu, odnosno oko milion ljudi.

On je za TV Vesti rekao da nove mere Kriznog štaba već daju rezultate i da omogućavaju rad privrede i zaštitu zdravlja stanovništva.

Naveo je da je do četvrtka u Beogradu drugom dozom vakcinisano više od 800.000 ljudi, odnosno 56 odsto, dok je prvu dozu primilo njih 60,25 odsto i najavio da će treću dozu do kraja sedmice primiti 300.000 građana.

Više od 250 kazni zbog nepoštovanja mera

Kosovska policija izrekla je 376 kazni širom teritorije Kosova zbog nepoštovanja epidemioloških mera.

Kon: Imamo indirektne pokazatelje da je grip stigao i kod nas

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon je istakao je da ne može da se čeka 10 dana do dve nedelje sa merama, te da nećemo videti efekte kovid propusnica posle 22 sata. Ako i dođe do usporavanja, to će biti zbog prirodnog toka, smatra on. Dr Kon je rekao i da je je grip već potvrđen u Hrvatskoj te da imamo indirektne pokazatelje da je i kod nas.

– Pravi efekti mogu da se vide ako se ta odluka uvede na 24 sata i to će biti vrlo čvrst stav medicinskog dela Kriznog štaba, ne samo epidemiologa nego kompletnog medicinskog dela Kriznog štaba usaglašen sa ministrom zdravlja, a Ministarstvo prosvete može da se uklopi u bilo kakve odluke koje bi bile sinhrone, prenosi Nova RS.

Zašto su sve učestaliji napadi na lekare i medicinsko osoblje? (Nova)

Kritikovanje poteza ili ponašanja lekara u Kriznom štabu je jedno, ali vikanje i vređanje ispred zgrada u kojima oni žive je nešto sasvim drugo. A poređenje vakcinacije sa nacističkim logorom i položaj antivaksera sa stradanjem Jevreja u Drugom svetskom ratu, pri čemu jednog Jevrejina nazivati “Mengeleom”, osim što je duboko uvredljivo i neuko, pre svega je sramotno za celo društvo. Kako smo od aplauza lekarima došli do toga da su meta nečije mržnje oni koji nam bukvalno spasavaju živote?

Pogledajte prilog iz emisije „Pregled dana“ Newsmax Adria:

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.