BLOG 581. dan epidemije: Veličković – Koronu nećemo pobediti ignorisanjem

Batajnica Bolnica
FOTO: KoSSev

Kovid bolnica u Batajnici dnevno primi između 70 i 100 pacijenata, a na intenzivnoj nezi je 90 ljudi, kazala je pomoćnica direktora te zdravstvene ustanove, Jelena Veličković. Ona je za RTS kazala da je juče u kovid bolnici bilo 816 pacijenata, a da se kod mlađih osoba sve češće primećuje nagli razvoj kliničke slike uz odsustvo „banalnih simptoma“ kovid-19, kao što je gubitak čula ukusa ili mirisa. „Ne znam kako da pobedimo kovid, mnogi ne znaju, ali sam gotovo sigurna da ga nećemo pobediti ponašanjem kao da on ne postoji. Ne možemo normalizaciju života po svaku cenu postići tako što se nećemo vakcinisati, ili nećemo poštovati mere koje su na snazi već godinu dana“, dodala je Veličković. U Srbiji u proseku dnevno oboli preko 6.000 ljudi.

Kosovsko MZ: Deset novih slučajeva zaraze

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeleženo 10 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je broj testiranih 2.484, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Od poslednjeg preseka stanja na Kosovu nema preminulih, tako da je ukupan broj preminulih 2.973.

Opširnije u posebnoj vesti.

Preko 5.000 novoobolelih u Srbiji, još 53 smrtna slučaja

Za poslednja 24 časa u Srbiji su od posledica kovida preminule 53 osobe. Zvanično je potvrđeno 5,077 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru je 275 osoba, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju 6,629.

Opširnije u posebnoj vesti.

Trudnica u osmom mesecu za N1: Na četiri vakcinalna punkta su me odbili

Trudnica u osmom mesecu trudnoće Jovana Cvetković Lazić, koju su na četiri vakcinalna punkta odbili da vakcinišu, sa obrazloženjem da joj treba izveštaj ginekologa u kojem on navodi da sme da primi vakcinu, uspela je da se vakciniše iz petog pokušaja na beogradskom Sajmu. Ona kaže da su je tamo pitali da li se konsultovala sa ginekologom, na šta je ona rekla da jeste i da joj je preporučio da se vakciniše, ne tražeći joj pisani trag o tome, nakon čega je potpisala saglasnost i dobila vakcinu. „Nisam imala nikakve nuspojave, osim što me je malo bolelo mesto uboda“, navodi ona. Nakon ove priče, ostaje nejasno koji su protokoli, imajući u vidu da smo u medijima mogli da čujemo mnoge lekare koji pozivaju trudnice da se vakcinišu, jer je to bezbedno za njih.

„Prvi put sam otišla da primim vakcinu u prošli petak (8. oktobra) u Dom zdravlja u Aranđelovcu. Tamo su mi kazali da dođem u ponedeljak, jer više nemaju nikoga za Fajzer vakcinu, a treba im šestoro ljudi. Kako nisam želela da čekam da vikend prođe, otišla sam (istog dana) na tek otvoreni vakcinalni punkt u TC Galerija. Tamo me je dočekalo veliko iznenađenje.

Naime, kad su videli da sam trudna, sestra sa ulaza je pozvala lekarku, koja mi je na ulazu u pinkt saopštila da vakcinu ne mogu da primim bez izveštaja ginekologa. Rekla sam joj da kod sebe imam poslednji izveštaj sa ultrazvučnog pregleda i pitala je da li na to misli. No, ona je insistirala na izveštaju na kome ginekolog specifično navodi da smem da primim vakcinu. To me je zbunilo, jer sam bila prilično sigurna da ni jedan lekar ne izdaje takve izveštaje, ali je ona insistirala i kazala da je to po ‘novom protokolu’, i da ni deca ne smeju da prime vakcinu bez izveštaja pedijatra, što mi je zvučalo još nelogičnije. Pošto je bilo očigledno da vakcinu neću dobiti ni na svo insistiranje da se vakcinišem na sopstvenu odgovornost, nakon konsultacija sa svim relevantnim lekarima, odlučila sam da odem sa punkta“, priča Cvetković Lazić.

U Bolnici Novog Pazara 87 pacijenata, jedna osoba pareinula

U Bolnici u Novom Pazaru, od posledica koronavirusa, preminula je jedna osoba iz Raške.

U Protekla 24 časa, u kovid ambulantu Doma zdravlja u Novom Pazaru javilo se 138 pacijenata, a od og broja njih 70 jevilo se lekaru prvi put.

U Bolnici je zadržano 10 osoba (iz Novog Pazara 6, Raške 3, Prijepolja 1), a iz bolnice otpušteno 16, tako se na bolničkom lečenju sada nalazi 87 kovid pacijenata.

Sedam pacijenata je priključeno na respiratoar, prenosi RTS

Kažnjeno više od 50 tržnih centara, ni korona redari nisu pošteđeni

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković rekao je za RTS da su inspekcijske službe bile vrlo aktivne u prethodna dva dana – preko 50 tržnih centara i hipermarketa je kažnjeno u Srbiji, od toga nemali broj u Nišu, sigurno desetak privrednih subjekata, odnosno pravnih lica.

Inspekcijske službe počele su pooštrenu kontrolu sprovođenja epidemijskih mera. U fokusu su sada tržni centri, gradski prevoz, prodavnice i ugostiteljski objekti.

Pre dva dana kažnjeno je nekoliko tržnih centara u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, akcija je nastavljena i tokom vikenda, a juče je najviše kazni napisano u Nišu.

Goran Stamenković, pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove, rekao je za RTS da su inspekcijske službe bile vrlo aktivne u prethodna dva dana – preko 50 tržnih centara i hipermarketa je kažnjeno u Srbiji, od toga nemali broj u Nišu, sigurno desetak privrednih subjekata, odnosno pravnih lica.

Stiglo još 250.000 doza Sputnjika V

U subotu uveče u Srbiju je pristiglo još 250.000 doza vakcina Sputnjik V, saopštio je Nenad Popović, ministar u Vladi Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom.

Popović je precizirao da se radi o 100.000 doza komponente 1 i 150.000 doza komponente 2.

„Vakcine su u Srbiju dopremljene iz fabrike Generijum u Vladimirskoj oblasti“, rekao je Popović, navodi se u saopštenju.

On je istakao da ruska vakcina Sputnjik V ima potvrđenu efikasnost od više od 97 odsto.

„Sputnjik V je odlična i kao „buster“ vakcina, odnosno kao treća doza vakcine za građane koji su pre toga primili dve doze bilo koje vakcine“, naveo je Popović. Prenosi N1.

Trebješanin: Neuvođenje kovid propusnica – zeleno svetlo za nevakcinaciju

Psiholog Žarko Trebješanin smatra da ukoliko bi se uvele kovid propusnice to bi stimulisalo ljude da se vakcinišu, kao i da su iskustva iz drugih zemalja to i potvrdila. „Neshvatljivo mi je da mesecima ponavljate da imamo spremne kovid propusnice, a ne uvodite ih – za mene je to zločin nečinjenja“. Ističe da se time šalje poruka da je država nemoćna da sprovede mere. „To je opasno, jer šaljete ljudima poruku da imaju zeleno svetlo da se ne vakcinišu“, navodi Trebješanin.

„Ako uvedete kovid propusnice vi stimulišete ljude da se vakcinišu, mnogo zemlje su to uvele, i juče je bila informacija da se u Americi bitno smanjio broj zaraženih od kada su uvedene. Vi umesto da iskoristite ono što radi, vi molite ljude da se vakcinišu, a vidite da ta strategija nije uspešna… Ne možete da imate jedno efikasno sredstvo, a stalno izmišljate razloge zašto to ne bi bilo efikasno, da kažete da bi (propusnice) mogle da se falsifikuju. Pa, mi imamo pasoše koji isto mogu da se falsifikuju, pa ih nismo ukinuli“, kaže u Novom danu na TV N1 Trebješanin.

U Srbiju pristiglo još 250.000 doza vakcina Sputnjik V

„Sinoć je u Srbiju pristiglo još 250.000 doza vakcina Sputnjik V“, saopštio je Nenad Popović, ministar u Vladi Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom.

Popović je precizirao da se radi o 100.000 doza komponente 1 i 150.000 doza komponente 2.

„Vakcine su u Srbiju dopremljene iz fabrike Generijum u Vladimirskoj oblasti“, rekao je Popović.

KP: Preko 400 kazni zbog kršenja mera

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je 418 novčanih kazni građanima koji nisu poštovali epidemiološke mere u borbi protiv koronavirusa.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.