BLOG 557. dan epidemije: Ašanin – ovo je epidemija nevakcinisanih

Milika Ašanin Kurir.rs
FOTO: Kurir.rs

Ovo je epidemija nevakcinisanih, poruka je direktora Kliničkog centra Srbije, profesora Milike Ašanina. „Analizirali smo pacijente koji su umrli u kovid bolnici Batajnica i na Infektivnoj klinici. Naš zaključak glasi: to su uglavnom, gotovo isključivo, nevakcinisani pacijenti“, kazao je Ašanin za RTS. Sa druge strane, vakinisanima je poručio da nisu u potpunosti zaštićeni od zaražavanja i da bi trebalo da se štite, ali i da, ukoliko obole, uglavnom prolaze sa blažim formama bolesti. Tvrdi da je aktuelna situacija u kovid bolnicama KCS-a teška, te da je Klinika za infektivne i tropske bolesti potpuno popunjena. Ipak, naznačio je da je najteži period bio kada nije postojala kovid bolnica u Batajnici. 

Srbija: Novoobolelih 6.480 pacijenata, a preminulih 41

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminula 41 osoba . Zvanično je potvrđen 6.480 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru je 191 osoba, dok broj pacijenata na bolničkom lečenju nastavlja da raste i sada je 5.197.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovsko MZ: 133 nova slučaja, dvoje preminulih

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeleženo 133 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je broj testiranih 4.139, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Od poslednjeg preseka stanja na Kosovu preminule su dve osoba od posledica kovida-19, žena i muškarac.

Opširnije u posebnoj vesti.

Gračanica: Tri nova slučaja zaraze

Prema poslednjem izveštaju, koronavirusom su na području opštine Gračanica inficirana još tri lica, saopštio je Krizni štab ove lokalne samouprave, RTV Kim.

U bolnicama i klinakama na Kosovu na lečenju više od 400 pacijenata

Univerzitetsko kliničko bolnička služba Kosova saopštila je da se 455 pacijenata zaraženih koronavirusom leči na regionalnim bolnicama.

Prema izveštaju, 361 pacijent je na kiseoničkom lečenju, a 42 pacijenta je u ozbiljnom zdravstvenom stanju, prenosi Koha.

Srpske sredine: Još 24 nova slučaja zaraze, najviše zaraženih iz Leposavića

Od ukupno 68 testiranih uzoraka u srpskim sredinama na KiM, prema poslednjim podacima, još 24 lica obolelo je od kovida. Nema preminulih, saopštio je Krizni štab opštine Kosovska Mitrovica.

Novooboleli su iz Leposavića – 11, Gnjilana – 4, Zubinog Potoka – 3, Kosovske Mitrovice, Zvečana i Štrpca po 2.

Opširnije u posebnoj vesti.

KP: Preko 900 kazni zbog kršenja mera

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je 932 novčane kazne zbog nepoštovanja epidemiloških mera u borbi protiv koronavirusa.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.