BLOG 556. dan epidemije: CNN – U Kubi vakcinišu decu od 2 godine, napravili 3 vakcine

Kuba vakcinacija deca vakcina
FOTO: Joaquin Hernandez / Xinhua News / Profimedia

Kuba je u septembru postala prva država na svetu koja je počela masovnu vakcinaciju dece od 2 godine protiv koronavirusa. Iako vakcine protiv korone nisu obavezne, roditelje i deca pune klinike, bolnice, pa čak i preuređene škole da bi deca dobila svoje vakcine, prenosi Nova.rs pisanje CNN-a. U ovoj zemlji su krajem avgusta odobrene još dve vakcine, te su sada u upotrebi ukupno tri. Ova zemlja je u julu odobrila svoju prvu vakcinu protiv kovida – „Abdala“, koja se, kako je tada saopšteno, pokazala kao efikasna 100 odsto u sprečavanju teških oblika bolesti i smrtnog ishoda, a 92,28 odsto u prevenciji simptoma. Vlasti na Kubi saopštile su da je kombinacija dve doze vakcine „Soberana dva“ i jedne doze „Soberana plus“ sprečila simptome kovida-19 sa efikasnošću od 91,2 odsto u ispitivanjima obavljenim u tri faze, javio je N1.

Rusi organizovano dolaze u Srbiju da se vakcinišu Fajzerom (Nova.rs)

Ruske turističke agencije za svoje građane, koji žele da prime strane vakcine protiv koronavirusa, organizuju turističke aranžmane u inostranstvo. Najveći broj Rusa radi vakcinacije dolazi u Srbiju i opredeljuje se za Fajzerovu vakcinu, prenosi Rojters.

Rusija do sada nije registrovala za upotrebu nijednu stranu vakcinu protiv koronavirusa. Zbog toga Rusi na raspolaganju imaju samo četiri domaće vakcine protiv koronavirusa, uključujući i Sputnjik V, od kojih nijedna nije odobrena od Svetske zdravstvene organizacije ni Evropske unije.

Svetska zdravstvena organizacija suspendovala je proces odobravanja Sputnjik V vakcine do sledeće provere fabrike koja je pala na testu dobre prakse, objavila je Panamerička zdravstvena organizacija 15. septembra.

Nakon ove vesti, povećao se broj Rusa koji žele da prime strane vakcine koje su odobrene od Svetske zdravstvene organizacije, rekla je Maja Lomidze, direktorka Udruženja ruskih turoperatora.

Većina na vakcinaciju odlazi u Srbiju, a putovanje uglavnom košta između 600 i 850 evra, dok je jedna agencija nudila i Nemačku kako opciju za vakcinaciju. Turisti koji dolaze u Srbiji mogu da biraju jednu od četiri dostupne vakcine, uključujući i Fajzerovu, navodi se u saopštenju Udruženja turoperatera.

Ukoliko turisti odaberu vakcinu koja zahteva dve doze, moraju da plate dva putovanja.

Ana Filatovskaja iz turističke agencije Ruski ekspres, koja nudi ovakve ture, kaže da trusisti uglavnom biraju Fajzerovu vakcinu.

Objašnjava da paket aranžmani uključuju povratne letove, dva do tri noćenja sa doručkom u hotelima u Beogradu, kao i odlazak na vakcinaciju. Sama vakcina je besplatna, ali agencija klijente prijavljuje za vakcinaciju, objašnjava Filatovskaja.

“Ove ture smo počeli da prodajemo pre dve nedelje i tada je bilo oko 20 prijava”, rekla je za Rojters.

Lokalne samouprave gradova u Srbiji uvode nove mere

Budući da se situacija na teritoriji Srbije pogoršava i da je broj zaraženih u porastu, mnogi gradovi su uveli nove mere na teritoriji svojih lakalnih samouprava.

Pooštrenje se uglavnom odnosi na okupljanja.

Novi Pazar je još pre desetak dana ukinuo sva slavlja na teritoriji grada.

Od kada je ova mera sprovedena, Novi Pazar beleži sve više vakcinisanih, što nije bio slučaj u prethodnom periodu.

Slična situacija je u Ljigu. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije usled korona virusa, Štab za vanredne situacije Opštine Ljig apelovao je na građane da ne organizuju veća porodična slavlja i okupljanja u ugostiteljskim objektima.

Takodje je pozvano svo stanovništvo opštine Ljig, koji se do sada nisu vakcinisali da to učine što pre, da bi se sačuvalo zdravlje ljudi.

Kosovsko MZ: 160 novozaraženih, pet smrtnih slučajeva

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeleženo 160 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je broj testiranih 4.904, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Od poslednjeg preseka stanja na Kosovu preminulo je pet osoba od posledica kovida-19, od kojih su 4 žene i 1 muškarac.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija: I danas preko 7.000 novoobolelih, 39 lica preminulo

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida-19 preminulo 39 lica. Zvanično je potvrđen 7.201 novi slučaj infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru je 195 osoba, dok broj pacijenata na bolničkom lečenju nastavlja da raste i sada je 5.014.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovski sindikat obrazovanja: Nastava da počne u ponedeljak

Kosovski sindikat obrazovanja, nauke i kulture saopštio je da bi nastava trebalo da počne u ponedeljak.

Predsedavajući ovog sindikata, Rahman Jašaraj, je naglasio da ako ministarstvo zdravlja uoči opasnost od kovida-19 na početku školske godine, onda mogu da počnu da se primenjuju drugi načini sprovođenja nastave.

Ašanin: Situacija može biti i gora

Direktor Kliničkog centra Srbije profesor, Milka Ašanin, rekao je da aktuelna situacija u Kliničkim centrima Srbije, odnosno u njenim kovid bolnicama, i dalje teška, i da prema njegovim procenama postoji mogućnost pogoršavanja situacije.

On je joć dodao da u ovom momentu u kovid bolnici u Batajnici ima 806 pacijenata, od kojih je 98 pacijenata u jedinici intenzivnog lečenja, 63 pacijenata su na respiratoru.

Kada je reč o Klinici za infektivne i tropske bolesti, kaže, potpuno je popunjena.

Mihajlović: Teže kliničke slike trudnica

Načelnica ginekologije KBC dr Slađana Mihajlović kaže da su u martu i aprilu prošle godine bile lakše kliničke slike trudnica koje su bile zaražene, ali da je došlo do rapidnog povećanja broja zaraženih trudnica i težih kliničkih slika.

„Imali smo, nažalost, trudnica koje su izgubile bitku sa kovidom. Svima treba da bude jasno da je ova bolest o kojoj i dalje ne znamo sve. Neminovno je da je vakcinacija potrebna da bi klinička slika bila blaža, ukoliko se uopšte razbole od kovid infekcija“.

Načelnica ginekologije zaključuje da „svako ko je iole svestan svog zdravlja treba da se vakciniše“.

Gračanica: Na kovid-19 pozitivna još dva lica

U opštini Gračanica tokom proteklih 24 sata, kod još 2 lica potvrđena je infekcija kovid-19, prenosi RTK2.

Krizni štab Opštine Gračanica apeluje na građane i privredne subjekte da se pridržavaju mera i preporuka za smanjenje broja obolelih od zarazne bolesti kovid-19, pre svega obavezno nošenje zaštitnih maski, držanje distance, pojačano održavanje higijene, kao i poštovanje mera ograničenja broja okupljenih, kako u zatvrenom tako i na otvorenom prostoru.

Vitija: Zbog mera smanjen broj novozaraženih

Kosovski ministar zdravlja, Arben Vitija, procenjuje da je zahvaljujući merama kosovske Vlade smanjen broj slučajeva kovid-19 u zemlji.

Vitija je jos dodao „Preduzete mere su rezultirale smanjenjem slučajeva, uprkos činjenici da je stopa vakcinacije u poređenju sa zemljama u regionu niža“.

KP: Više od 1.000 kazni zbog kršenja mera

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je 1.160 novčanih kazni zbog kršenja epidemoloških mera u borbi protiv koronavirusa.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.