BLOG 549. dan epidemije: U Srbiju stigla supstanca za proizvodnju milion ruskih vakcina

FOTO: KoSSev

U Srbiju je juče stiglo 600 litara supstance koja je dopremljena iz ruske farmaceutske kompanije „Generijum“ iz Vladimirske oblasti. U pitanju je supstanca za proizvodnju približno milion vakcina „Sputnjik V“, potvrdio je ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović. Supstanca je odmah transportovana u Institut „Torlak“, gde će se u narednih sedam do deset dana odvijati proizvodnja cepiva. Podsetivši na to da je celokupni proces pripreme za proizvodnju Sputnjika u Srbiji pokrenut još pre više meseci, Popović je kazao da je Srbija prva u svetu započela njenu proizvodnju. Osim u Srbiji, ove vakcine će se koristiti i u regionu, ali i u drugim zemljama kojima je potrebna vakcina, kazao je ovaj vladin zvaničnik.

Kosovsko MZ: 12 smrtnih slučajeva, 410 novozaraženih

Za poslednja 24 sata na Kosovu je zabeleženo 410 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je broj testiranih 8,789, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Od poslednjeg preseka stanja na Kosovu preminulo je 12 osoba od posledica kovida 19 – od kojih je 7 muškaraca i 5 žena.

Opširnije u posebnoj vesti.

Bolnice na Kosovu prvi put dobile lek Remdisivir

Univerzitetsko kliničko bolnička služba Kosova prvi put je dobila lek Remdisivir, koji pomaže pacijentima obolelim od koronavirusa, a koji su u teškom zdravstvenom stanju.

Do sada su, kako prenose mediji, ovaj lek pacijenti sami kupovali.

Kosovsko ministarstvo zdravlja dobilo je 7,920 jedinica ovog leka, i one će biti poslate svim klinikama i bolnicama u kojima se leče kovid pacijenti.

Srbija: Preko 30 preminulih, više od 7.500 novoobolelih

Za poslednja 24 časa u Srbiji su od posledica kovida-19 preminula 32 lica. Zvanično je potvrđeno 7,628 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru je 167 osoba, dok broj pacijenata na bolničkom lečenju nastavlja da raste i sada je 3,621.

Opširnije u posebnoj vesti.

Kosovo: U bonicama i klinikama u teškom stanju 49 pacijenata

U bolnicama i klinikama na Kosovu, prema najnovijem izveštaju, trenutno se na lečenju od koronavirusa nalazi 779 pacijenata, prenose prištinski mediji.

Kako se navodi, 659 pacijenata je na terapiji kiseonikom, a 49 je u teškom zdravstvenom stanju.

Novi podaci, u odnosu na protekli period, pokazuju pad broja pacijenata obolelih od kovida-19 na Kosovu.

Moderna radi na novoj sezonskoj vakcini koja će biti efikasna i za kovid

Kompanija Moderna radi na novoj vakcini koja će biti efikasna i protiv korone i protiv gripa. Davaće se kao sezonska vakcina, prenosi Rojters.

„Verujemo da je velika šansa pred nama ako uspemo da na tržište pustimo sezonsku vakcinu protiv respiratornih bolesti. Verujemo i da će Moderna biti prva na tržištu koja će uspeti tako nešto“ kazao je direktor Moderne Stefan Bensel.

Lajen: Prvi prioritete je ubrzanje vakcinacije širom sveta

Predsednica Evropske Komisije, Ursula fon der Lajen, u govoru o Stanju EU ocenjuje da vreme korone još nije gotovo i da će sledeća godina biti test karaktera Evrope i Evropljana.

Lajen je pred Evropskim parlamentom u Strazburu naglasila da je EU među svetskim liderima po broju vakinisanih (preko 70 porcenata odraslih), ali i po broju doniranih vakcina širom sveta.

”Pandemija je maraton, a ne trka. Zato je naš prvi prioritet ubrzanje vakcinacije širom sveta. EK će podeliti još 200 miliona doza širom sveta”, najavila je fon der Lajen.

Drugi prioritet, prema rečima fon der Lajen, jeste nastavak vakcinacije u Evropi.

”Zato smo obezbedili 1, 8 miljardi doza za buster vakcine za nas i naše susedstvo”, nagalsila je fon der Lajen.

Ružić: Stanje u školama nije alarmantno, razmišlja se o antigenskim testovima

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da je prema poslednjim podacima na onlajn nastavu zbog infekcije koronavirusom ili karantina „prešlo 0,5 odsto ukupne populacije učenika u Srbiji“.

Ružić je za televiziju Pink izjavio da u Beogradu onlajn nastavu zbog epidemioloških mera trenutno prati 379 učenika.

Naveo je da prema poslednjim predloženim merama celo deljenje 10 dana prati onlajn nastavu ukoliko je 10 procenata dece zaraženo koronavirusom, i da je stanje u školama „daleko od alarmantnog“.

„Razmišlja se o uvođenju brzih antigenskih testova, naravno uz saglasnost roditelja. Obrazovno-vaspitni proces neće stati na tradicionalan način“, rekao je Ružić.

Na Torlaku će za desetak dana biti proizvedeno milion doza vakcine

Direktorka Instituta Torlak Vera Stoiljković izjavila je danas da je počela proizvodnja novih količina vakcina protiv koronavirusa „Sputnjik“ i da bi do 24. septembra trebalo da bude proizvedeno milion doza.

„Očekujemo da ćemo od količine koja je dopremljena napuniti po 500.000 doza obe komponente, a proizvodnja će biti gotova do 24. septembra“, kazala je Vera Stoiljković.

Po završetku proizvodnje, Tolak kao proizvođač obaviće kontrolu vakcina.

Peć: U teškom stanju 28 pacijenata

U bolnici u Peći trenutno se na lečenju od koronavirusa nalaze 132 pacijenta.

Na kiseoničkoj terapiji nalaze se njih 113, dok je devet lica na respiratorima.

U teškom zdravstevnom stanju je 28 pacijenata, dok je 16 u poslednjih 24 sata lica izlečeno.

KP: Preko 2.000 kazni zbog kršenja mera

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je 2.091 novčanu kaznu zbog nepoštovanja epidemiloških mera u orbi protiv koronavirusa.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.