BLOG 456. dan epidemije: Nemačka uklonila Kosovo sa liste rizičnih područja

Avion, letovi
Foto: Pexels.com

Kosovo se od danas ne nalazi na listi područja koje Nemačka smatra visoko rizičnim, kada je u pitanju pandemija koronavirusa, prenose prištinski mediji. Prethodno je sa ove liste skinuta i Srbija, a više se na listi ne mogu pronaći ni Jermenija, Azerbejdžan, BiH, Liban, Moldavija, Crna Gora, Severna Makedonija, Kipar i Ukrajina, dve regije u Norveškoj i ostrvo Madeira u Portugalu. Kako prenosi Gazeta Express, SAD i Kanada od danas takođe više neće biti definisani kao opasna područja. Međutim, u ovim dvema državama i dalje postoji zabrana ulaska za Nemce koji tamo ne žive. 

Šef nemačke diplomatije, Hajko Mas, najavio je juče da će ova zemlja 1. jula ukinuti upozorenje za putovanja u većinu zemalja, osim za države u kojima je i dalje visok nivo infekcija kovid-19. „Možemo da ukinemo opšte upozorenje putnicima na rizična područja gde je učestalost virusa tokom sedam dana manja od 200″, objasnio je tada Mas.  Skidanje zemalja sa ove liste olakšava putovanje, to jest uklanja sve epidemijske „prepreke“.

U Srbiji dato skoro pet miliona doza vakcina

Prema najnovijim podacima u Srbiji je dato ukupno 4.965.448 doza vakcina protiv kovida.

Ukupan broj građana koji su primili samo prvu dozu je 2.659.836, a obe doze primilo je 2.305.612 osoba.

Džonson: G7 će obezbediti milijardu vakcina protiv kovida-19

Britanski premijer, Boris Džonson, potvrdio je da se grupa najbogatijih zemalja sveta (G7) obavezala da će obezbediti milijardu vakcina kako bi pomogli siromašnijim državama da imunizuju stanovništvo.

„Pre nedelju dana, zamolio sam kolege lidere da pomognu u pripremama i podeli vakcina kako bi se ceo svet vakcinisao do 2022. godine“, rekao je Džonson.

Kosovski institut za javno zdravlje: 7 novih slučajeva zaraze, jedna osoba preminula

Za poslednja 24 sata na Kosovu zabeleženo je 7 novih slučajeva koronavirusa, dok je broj testiranih 2.117, a jedna osoba je preminula, saopštio je kosovski institut za javno zdravlje.

Više o tome u posebnoj vesti.

Srbija: 138 novih slučajeva koronavirusa, preminule četiri osobe

Za poslednja 24 časa u Srbiji su od posledica kovida-19 preminule četiri osobe. Zvanično je potvrđeno 138 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Više o tome u posebnoj vesti.

Vesić: Spremno nekoliko zahteva za popuštanje mera u Beogradu

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je Grad Beograd pripremio nekoliko zahteva za sutrašnju sednicu Kriznog štaba Vlade Srbije.

Vesić je za TV Pink rekao da će biti zatraženo produženje radnog vremena ugostiteljskih objekata do 1.00 ujutru, da se dozvoli muzika do ponoći i izvođenje ‘žive muzike’ uz poštovanje mera, nastava u prirodi, proslava matura i da se od 21. juna u Beogradu omogući organizovanje javnih događaja uz primenu mera, prenosi agencija Beta.

Vesić je potvrdio da je do sada u Beogradu vakcinisano ukupno 723.549 osoba, odnosno 52 odsto punoletne populacije, a revakcinisano je 654.558 Beograđana.

Stručnjaci: Ne žuriti sa vakcinacijom dece, osim u slučaju hroničnih oboljenja

Agencija za lekove u Srbiji odobrila je Fajzerovu vakcinu za decu od 12 do 15 godina. Nadležni garantuju da su ispunjeni svi neophodni uslovi kada je reč o bezbednosti i efikasnosti.

Stručnjaci ukazuju da bi prioritet trebalo da ostane vakcinacija odraslih kako bi se došlo do kolektivnog imuniteta, a da bi decu trebalo vakcinisati jedino u slučaju hroničnih oboljenja.

Više o tome u posebnoj vesti.

Samo 13 kazni zbog nepoštovanja mera

Epidemiološka situacija na Kosovu je iz dana u dan sve bolja i bolja, te je broj novoinficiranih dvocifren. Dvocifren je i broj izrečenih kazni zbog nepoštovanja epidemioloških mera.

Iako je u jeku pandemije na dnevnom nivou izricano i više od hiljadu kazni, u poslednja 24 sata izrečeno je samo 13.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.